close search results icon

Νέα έκκληση Μπλίνκεν για ηρεμία ανάμεσα σε Ισραήλ και Παλαιστίνη

Πέρα από την προτροπή για αποκλιμάκωση των εντάσεων, ο Μπλίνκεν δεν προσέφερε καμία νέα πρωτοβουλία των ΗΠΑ.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ ,Άντονι Μπλίνκεν, ολοκληρώνει σήμερα τη διήμερη επίσκεψη στο Ισραήλ και την κατεχόμενη Δυτική Όχθη με νέες εκκλήσεις για ηρεμία ανάμεσα στις δύο πλευρές, εν μέσω ανησυχητικής έξαρσης βίας.

Σήμερα ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, και εξέφρασε «τη θλίψη του» για τον θάνατο «αθώων Παλαιστίνιων» κατά τις ισραηλινοπαλαιστινιακές συγκρούσεις. «Επιτρέψτε μου να ξεκινήσω μεταφέροντας τα συλλυπητήριά μου και εκφράζοντας τη θλίψη μου για τον θάνατο αθώων Παλαιστίνιων πολιτών που έχασαν τη ζωή τους στην κλιμάκωση της βίας», είπε Μπλίνκεν στη Ραμάλα.

Χθες κατά τη συνάντηση με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ τόνισε τη σημασία που δίνει η κυβέρνηση Μπάιντεν στην επίλυση της μακρόχρονης διαμάχης με τη λύση δύο κρατών.

«Οι Παλαιστίνιοι, όπως και οι Ισραηλινοί, διακατέχονται από ένα αυξανόμενο αίσθημα ανασφάλειας, έναν εντεινόμενο φόβο, στις κοινότητες και τους χώρους λατρείας», συνέχισε ο Μπλίνκεν. «Πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό να ληφθούν μέτρα αποκλιμάκωσης, να σταματήσει η βία», πρόσθεσε, προειδοποιώντας κατά οποιασδήποτε ενέργειας που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τη λύση των δύο κρατών. Ως τέτοιες ενέργειες ανέφερε «την επέκταση των (εβραϊκών) οικισμών, τη νομιμοποίηση αυθαίρετων (μη εγκεκριμένων από την κυβέρνηση εβραϊκών) οικισμών, τις κατεδαφίσεις και τις εξώσεις».

Ωστόσο, πέρα από την προτροπή για αποκλιμάκωση των εντάσεων, ο Μπλίνκεν δεν προσέφερε καμία νέα πρωτοβουλία των ΗΠΑ. Δεν υπήρχαν ενδείξεις ότι ο Μπλίνκεν σημείωσε πρόοδο ακόμη και στον μέτριο στόχο της ανάσχεσης του τελευταίου κύματος βίας, πολύ λιγότερο της αντιμετώπισης των ευρύτερων ζητημάτων γύρω από τις ειρηνευτικές συνομιλίες.

Ο Αμπάς έριξε όλη την ευθύνη για την αύξηση της βίας στο Ισραήλ και επέπληξε τη διεθνή κοινότητα επειδή δεν έκανε περισσότερα για να πιέσει το Ισραήλ. «Επιβεβαιώνουμε ότι η ισραηλινή κυβέρνηση είναι υπεύθυνη για αυτό που συμβαίνει σήμερα», είπε, προσθέτοντας πως χωρίς αποτροπή ή ευθύνη, συνεχίζει τις μονομερείς επιχειρήσεις του.

Επανέλαβε επίσης το πάγιο αίτημα των Παλαιστινίων για λήξη της κατοχής.

«Είμαστε έτοιμοι τώρα να εργαστούμε από κοινού με την αμερικανική κυβέρνηση και τη διεθνή κοινότητα για να αποκαταστήσουμε τον πολιτικό διάλογο ώστε να τερματιστεί η ισραηλινή κατοχή των εδαφών του Κράτους της Παλαιστίνης, εντός των συνόρων του 1967, με την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσά του», ανέφερε στην ανακοίνωση που εξέδωσε η παλαιστινιακή προεδρία.

Το 2022, σε βίαια επεισόδια μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων έχασαν τη ζωή τους 235 άνθρωποι και το 90% από αυτούς ήταν Παλαιστίνιοι, σύμφωνα με μια καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου που βασίζεται σε επίσημα ισραηλινά και παλαιστινιακά στοιχεία. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, η περασμένη χρονιά ήταν η πιο αιματηρή στη Δυτική Όχθη από το 2005.

πηγή: efsyn.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ