close search results icon

Νέα μέτρα στήριξης για νοικοκυριά και επιχειρήσεις από τον Σεπτέμβριο

Νέα μέτρα στήριξης για νοικοκυριά και επιχειρήσεις από τον Σεπτέμβριο

Νέο πακέτο με μέτρα στήριξης για τα νοικοκυριά προανήγγειλε χθες ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, σημειώνοντας ότι η πορεία της οικονομίας είναι «τουλάχιστον ικανοποιητική» και η καλή πορεία των εσόδων και ο τουρισμός δημιουργούν δημοσιονομικό χώρο για νέες παρεμβάσεις.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο υπουργός επιβεβαίωσε ότι οι νέες δαπάνες θα καλυφθούν με έναν νέο, συμπληρωματικό Προϋπολογισμό, με περισσότερες δαπάνες, χωρίς, όμως, να αποκαλύψει το ύψος της αναθεώρησης.

«Η ουσία είναι αν η πορεία της οικονομίας είναι η ορθή, κι αν δημιουργείται το δημοσιονομικό περιθώριο για να βοηθηθούν η οικονομία, η κοινωνία, τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις», είπε ο υπουργός Οικονομικών.

Αναφερόμενος εμμέσως στις αιτίες που δημιουργούν τον πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο που επιτρέπει νέα μέτρα στήριξης, σημείωσε την ανταπόκριση των φορολογουμένων στις υποχρεώσεις τους (φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, επιστρεπτέες προκαταβολές – με τους πολίτες να πληρώνουν την προηγούμενη εβδομάδα 3 δισ. ευρώ χωρίς να μειωθούν οι καταθέσεις) και την πορεία του τουρισμού. Τόνισε χαρακτηριστικά ότι την προηγούμενη εβδομάδα αποπληρώθηκε εφάπαξ ποσό 1 δισ. ευρώ από τα 3 δισ. της επιστρεπτέας προκαταβολής, αφού οι ωφελούμενοι θέλησαν να εκμεταλλευτούν την επιπλέον έκπτωση του 15%.

«Φαίνεται ότι η πορεία της οικονομίας είναι τουλάχιστον ικανοποιητική», είπε ο υπουργός και σημείωσε ότι ο τουρισμός πάει καλύτερα από τις εκτιμήσεις, οι πολίτες με συνέπεια πληρώνουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις και πάνε πολύ καλά και οι επενδύσεις.

Αναφερόμενος στα νέα μέτρα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει Fuel Pass 3 το φθινόπωρο: «Το Fuel Pass 2 τελειώνει τον Σεπτέμβριο. Θα πρέπει τότε να αξιολογήσουμε ποια θα είναι η πορεία των καυσίμων εκείνη την περίοδο και οι εκτιμήσεις μέχρι το τέλος του έτους, και ανάλογα θα πράξουμε. Είναι πολύ νωρίς τώρα για να σας πω αν θα υπάρξει Fuel Pass 3. Σε κάθε περίπτωση, ο δημοσιονομικός χώρος θα επιστρέψει στην κοινωνία», ξεκαθάρισε.

Ο υπουργός Οικονομικών άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να αυξηθεί το επίδομα θέρμανσης, λέγοντας ότι η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, όπως θα διαμορφωθεί στα μέσα Οκτωβρίου, είναι ένα από τα θέματα που συνεκτιμά το οικονομικό επιτελείο στο σχεδιασμό του, όπως και πολλά άλλα μέτρα.

Ωστόσο, απέφυγε να ανοίξει τα χαρτιά του παραπέμποντας σε ανακοινώσεις στις αρχές του επόμενου μήνα, οι οποίες συμπίπτουν σχεδόν χρονικά και με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού από τη ΔΕΘ. Τόνισε, πάντως, ότι για τις τελικές αποφάσεις θα συνεκτιμηθεί και το αποτέλεσμα για το ΑΕΠ του β’ τριμήνου του χρόνου, το οποίο αναμένεται να ανακοινωθεί από την ΕΛ.ΣΤΑΤ. στις 7 Σεπτεμβρίου.

eleftherostypos.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ