close search results icon

Νέα παράταση στη συμφωνία για τα ουκρανικά σιτηρά συμφώνησε ο Πούτιν

Μεγάλο μέρος των σιτηρών έχει διατεθεί για τις επισιτιστικές ανάγκες.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν συμφώνησε να παρατείνει τη συμφωνία για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας που λήγει την επόμενη εβδομάδα, δήλωσε την Παρασκευή ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Ετοιμαζόμαστε να υποδεχθούμε τον Πούτιν τον Αύγουστο και συμφωνούμε για την παράταση του “διαδρόμου” σιτηρών της Μαύρης Θάλασσας», δήλωσε ο Ερντογάν στους δημοσιογράφους.

Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι ελπίζει «έτσι θα εξασφαλίσουμε την επέκταση του διαδρόμου σιτηρών με τις κοινές μας προσπάθειες και εκείνες της Ρωσίας».

Η συμφωνία, στη διαμεσολάβηση της οποίας συνέβαλε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και υπογράφηκε λίγες βδομάδες μετά την έναρξη του πολέμου τον Φεβρουάριο του 2022, επέτρεψε στην Ουκρανία να μεταφέρει περισσότερους από 32 εκατομμύρια τόνους σιτηρών περνώντας από ρωσικά πολεμικά πλοία στη Μαύρη Θάλασσα.

Μεγάλο μέρος των σιτηρών έχει διατεθεί για τις επισιτιστικές ανάγκες ανθρώπων σε αναπτυσσόμενες χώρες της Αφρικής, της Μέσης Ανατολής και άλλων περιοχών με έντονες ελλείψεις τροφής.

Αυτό που έχει σημασία στη διατήρηση της συγκεκριμένης συμφωνίας είναι ότι διαφορετικά, εάν για παράδειγμα οι δρόμοι μεταφοράς των σιτηρών κλειστούν ξανά με απόφαση της Ρωσίας, οι τιμές των τροφίμων είναι πολύ πιθανό να εκτοξευθούν ακόμη υψηλότερα και η κρίση ακρίβειας να βαθύνει για εκατομμύρια ανθρώπους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ