close search results icon

New York Times : Οι ΗΠΑ γνώριζαν ότι οι Σαουδάραβες σκότωσαν χιλιάδες Αφρικανούς μετανάστες

Η βία των δυνάμεων ασφαλείας της Σαουδικής Αραβίας κατά μήκος των συνόρων ήρθε στο προσκήνιο με έκθεση σε συνεντεύξεις, φωτογραφίες (και δορυφορικές), βίντεο.

Το περασμένο φθινόπωρο, Αμερικανοί διπλωμάτες ενημερώθηκαν ότι οι συνοριοφύλακες στη Σαουδική Αραβία, στενός εταίρος των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, χρησιμοποιούσαν θανατηφόρα βία εναντίον Αφρικανών μεταναστών που προσπαθούσαν να εισέλθουν στο βασίλειο από την Υεμένη.

Σύμφωνα με τους New York Times, οι διπλωμάτες έλαβαν περισσότερες λεπτομέρειες τον Δεκέμβριο, όταν αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών, τους παρουσίασαν πληροφορίες σχετικά με τις δυνάμεις ασφαλείας της Σαουδικής Αραβίας που πυροβολούσαν και κακοποιούσαν μετανάστες, αφήνοντας πολλούς νεκρούς και τραυματίες, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους και ένα άτομο που συμμετείχε στις συναντήσεις, με τον όρο της ανωνυμίας, καθώς δεν υπήρχε εξουσιοδότηση να μιλήσοει σε δημοσιογράφους.

Στους μήνες που πέρασαν, Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν επέκριναν δημόσια τη συμπεριφορά των Σαουδάραβων, αν και αξιωματούχοι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσαν την περασμένη εβδομάδα, μετά από τη δημοσιοποίηση της έκθεσης του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch) για τις δολοφονίες, ότι Αμερικανοί διπλωμάτες έθεσαν το θέμα στους Σαουδάραβες ομολόγους τους και τους ζήτησαν να το ερευνήσουν.

Παραμένει ασαφές εάν αυτές οι συζητήσεις έχουν επηρεάσει τις ενέργειες της Σαουδικής Αραβίας.

Η βία των δυνάμεων ασφαλείας της Σαουδικής Αραβίας κατά μήκος των συνόρων ήρθε στο προσκήνιο με την έκθεση τη Δευτέρα, η οποία τους κατηγόρησε ότι οι φύλακες χτυπούν τους Αιθίοπες μετανάστες με ραβδιά και πέτρες, αναγκάζουν τους άνδρες να βιάζουν τις γυναίκες συντρόφισσες τους και πυροβολούν τους κρατούμενους στα άκρα, προκαλώντας τους μόνιμα τραύματα ή ακόμη και ακρωτηριασμούς.

Όπως αναφέρει η έκθεση, οι πυροβολισμοί κατά των μεταναστών είναι «εκτεταμένοι και συστηματικοί», σκοτώνοντας εκατοντάδες, και ίσως χιλιάδες, από αυτούς το τελευταίο δεκαπεντάμηνο.

Η έκθεση βασίστηκε σε συνεντεύξεις με μετανάστες, φωτογραφίες και βίντεο και δορυφορικές φωτογραφίες της παραμεθόριας περιοχής. Ανέφερε μετανάστες που είπαν ότι οι Σαουδάραβες φρουροί τους ρώτησαν ποιο άκρο προτιμούσαν πριν τους πυροβολήσουν στο χέρι ή το πόδι και ένα 17χρονο αγόρι που είπε ότι οι φρουροί τον ανάγκασαν αυτόν και έναν άλλο μετανάστη να βιάσουν δύο κορίτσια καθώς οι φρουροί κοιτούσαν.

Η έκθεση ανέφερε ότι εάν η δολοφονία μεταναστών ήταν επίσημη πολιτική της Σαουδικής Αραβίας, θα μπορούσε να είναι έγκλημα κατά της ανθρωπότητας.

Οι νέες λεπτομέρειες σχετικά με τις δολοφονίες στα σύνορα της Σαουδικής Αραβίας έρχονται καθώς ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπάιντεν προσπαθεί να ξεπεράσει τις εντάσεις του παρελθόντος και να επιτύχει μια διπλωματική συμφιλίωση μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του Ισραήλ.

Στα τέλη του περασμένου έτους, την εποχή που οι Αμερικανοί διπλωμάτες μάθαιναν για τη βία στα σύνορα, ο κ. Μπάιντεν κατηγόρησε τη Σαουδική Αραβία ότι ενεργούσε ενάντια στα συμφέροντα των ΗΠΑ για άλλα θέματα. Οι ηγέτες της Σαουδικής Αραβίας είχαν μειώσει την παραγωγή πετρελαίου, οδηγώντας σε άνοδο των παγκόσμιων τιμών του πετρελαίου πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές. Οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν πέτυχαν μυστική συμφωνία με τους Σαουδάραβες να αυξήσουν την παραγωγή, αν και ο Μπάιντεν δεσμεύτηκε να επιβάλει «συνέπειες» στη Σαουδική Αραβία.

Παράλληλα παρέμεναν οι τεταμένες σχέσεις, αφού η Σαουδική Αραβία είχε αρνηθεί να συμμετάσχει στις δυτικές κυρώσεις στη Ρωσία μετά την εισβολή της στην Ουκρανία. Και η απόφαση του Ριάντ να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου φάνηκε να υποστηρίζει την οικονομία της Ρωσίας, η οποία βασίζεται στις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Όμως τους τελευταίους μήνες, ο Μπάιντεν και οι βοηθοί του μιλούσαν με Σαουδάραβες αξιωματούχους για τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων με το Ισραήλ, κάτι που θα ήταν ένα μεγάλο γεωπολιτικό πραξικόπημα. Σε αυτές τις συζητήσεις, οι Σαουδάραβες ζήτησαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες εγγυήσεις ασφαλείας, περισσότερα θανατηφόρα όπλα και βοήθεια σε ένα πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας.

Έτσι, αναμένεται ο Μπάιντεν να μιλήσει με τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, τον de facto ηγέτη της Σαουδικής Αραβίας, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της Ομάδας των 20 τον επόμενο μήνα στο Νέο Δελχί της Ινδίας.

πηγή: tvxs.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ