close search results icon

ΝΙΚΗ: «Η Ελλάδα του 2025 παραμένει εξαρτημένη, φτωχή και χωρίς παραγωγική βάση»

ΝΙΚΗ: «Η Ελλάδα του 2025 παραμένει εξαρτημένη, φτωχή και χωρίς παραγωγική βάση»

Η ανακοίνωση

Σφοδρή κριτική στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης ασκεί το κόμμα ΝΙΚΗ, με αφορμή τα πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ (13.06.2025) και τις αναλύσεις της Eurostat, τα οποία αποτυπώνουν μια δυσμενή εικόνα για την πραγματική οικονομική κατάσταση της χώρας. Όπως υποστηρίζει, «η Ελλάδα του 2025 δεν έχει ακόμη ανακτήσει το χαμένο έδαφος της κρίσης» και η ανάπτυξη που επικαλείται η κυβέρνηση είναι «τεχνητή και παραπλανητική».

Συγκεκριμένα, το ΑΕΠ σε σταθερές τιμές για το 2024 διαμορφώθηκε στα 201,46 δισ. ευρώ, χαμηλότερα ακόμη και από τα 215,29 δισ. ευρώ του 2005. Παράλληλα, η ιδιωτική κατανάλωση βρίσκεται στο 91% του 2005, οι επενδύσεις στο 85%, ενώ οι εισαγωγές έχουν εκτοξευθεί στο 146%, γεγονός που – σύμφωνα με τη ΝΙΚΗ – επιβεβαιώνει τη δομική εξάρτηση της χώρας από το εξωτερικό.

Η κυβέρνηση, τονίζει η ανακοίνωση, «επιχειρεί να αποπροσανατολίσει τους πολίτες με “τρικ”, όπως η αύξηση του κατώτατου μισθού», ωστόσο τα στοιχεία της Eurostat την διαψεύδουν: η Ελλάδα βρίσκεται στην 11η θέση στην Ε.Ε. στον ονομαστικό μισθό, αλλά προτελευταία σε πραγματική αγοραστική δύναμη, ξεπερνώντας μόνο τη Βουλγαρία.

Οι πληγές των μνημονίων παραμένουν ανοιχτές

Η ΝΙΚΗ επισημαίνει ότι η οικονομική κρίση και τα μνημόνια άφησαν βαθιά κοινωνικά και οικονομικά τραύματα, μεταξύ των οποίων:

Συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 28% σε σχέση με την προ κρίσης περίοδο

Ανεργία που ξεπέρασε το 27%, και στους νέους το 50%

Πολλαπλές περικοπές σε μισθούς και συντάξεις

Μαζική μετανάστευση 400.000 νέων μεταξύ 2010-2020

Ραγδαία υπογεννητικότητα και επιτάχυνση της γήρανσης του πληθυσμού

Η ανακοίνωση στηλιτεύει τη συνέχιση της πολιτικής λιτότητας, με υπερφορολόγηση, πλεονάσματα-μαμούθ, αλλά και «ευνοϊκή μεταχείριση πολυεθνικών και ασυλία στα καρτέλ, την ώρα που οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις “απαγχονίζονται”».

Η εναλλακτική πρόταση της ΝΙΚΗΣ

Το κόμμα καταθέτει στρατηγικό σχέδιο για παραγωγική ανασυγκρότηση με επίκεντρο:

Την αύξηση του ΑΕΠ μέσω παραγωγικών επενδύσεων

Στήριξη του πρωτογενούς τομέα (γεωργία, κτηνοτροφία)

Ενίσχυση της βιομηχανίας και της μεταποίησης

Μείωση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών

Κατάργηση της προκαταβολής φόρου για μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Μείωση του ενεργειακού κόστους, με κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας

Η ΝΙΚΗ υπογραμμίζει πως η έξοδος από την κρίση προϋποθέτει ρήξη με τις μνημονιακές συνταγές, ενεργό εθνική στρατηγική και επένδυση στην εγχώρια παραγωγή και εργασία.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της ΝΙΚΗΣ

«Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ (13.06.2025), το ύψος του ΑΕΠ (σε σταθερές τιμές) για το 2024, ανήλθε μόλις στα 201,46 δις ευρώ, ενώ το 2005, το πραγματικό ΑΕΠ ανερχόταν στα 215,29 δις ευρώ. Αντίστοιχα, η κατανάλωση των νοικοκυριών, το 2024, είναι στο 91% του 2005, οι επενδύσεις στο 85%, ενώ οι εισαγωγές στο 146%!, αποδεικνύοντας ότι η Ελλάδα του 2025 είναι εξαρτημένη των εισαγωγών.

Μπορεί η Κυβέρνηση να προσπαθεί μάταια να εξαπατήσει τους πολίτες με τεχνάσματα, όπως η αύξηση του κατώτατου μισθού, ωστόσο την διαψεύδει η Eurostat, κατατάσσοντας τη χώρα μας στην 11η θέση στην ΕΕ, στον ονομαστικό μισθό, ενώ βάσει της πραγματικής αγοραστικής δύναμης του μέσου μισθού – που «καθρεφτίζει» την αληθινή δυνατότητα και προοπτική των καταναλωτών – μάς εντοπίζει μόλις στην προτελευταία θέση, δηλαδή στους πιο φτωχούς της Ευρώπης, πάνω -μόνον- από τη Βουλγαρία!

Αποδεικνύεται λοιπόν ότι τα μέτρα λιτότητας, που εφαρμόστηκαν στο πλαίσιο των μνημονίων και των υπόλοιπων συμφωνιών δήθεν διάσωσης της Ελλάδας και συνεχίζουν να διέπουν όλα τα μετέπειτα νομοσχέδια και νομοθετήματα έως σήμερα, είχαν ευρείες και βαθιές κοινωνικές συνέπειες, όπως ενδεικτικά :

η κατάρρευση του ΑΕΠ κατά 28% από την αρχή της οικονομικής κρίσης

εκτόξευση της ανεργίας πάνω από 27%, ενώ στους νέους ξεπέρασε το 50%

απότομη αύξηση των ποσοστών φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού

επανειλημμένες περικοπές μισθών και συντάξεων, με τον κατώτατο από τα 751 ευρώ να συρρικνώνεται στο επίπεδο πείνας των 586 ευρώ

φυγή πάνω από 400.000 νέων και μορφωμένων Ελλήνων μεταξύ 2010-2020

χαμηλά ποσοστά γεννήσεων που επιτάχυναν τη γήρανση του πληθυσμού

Δεδομένου ότι οποιαδήποτε αξιολόγηση της σημερινής απόδοσης της χώρας μας, δείχνει ότι η Οικονομία συνεχίζει να ασθμαίνει, εύλογα αναρωτιέται ο ελληνικός λαός : Γιατί μετά από 19 ολόκληρα χρόνια, ακόμα δεν έχουμε πλησιάσει τα επίπεδα προ κρίσης;

Η απάντηση έχει ονοματεπώνυμο : είναι των ένοχων κυβερνήσεων που άκριτα και ασμένως υπέγραψαν και εφάρμοσαν τα 3 μνημόνια, που οδήγησαν ακόμα και σε απώλεια εθνικής κυριαρχίας και υπονόμευσαν το μέλλον της χώρας. Το χειρότερο; Συνεχίζουν ακόμη και σήμερα την ίδια λογική: της υπερφορολόγησης, των «ματωμένων» πρωτογενών πλεονασμάτων, του υπερδανεισμού, της σκληρής λιτότητας, της αποβιομηχάνισης, του «απαγχονισμού» των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, της ευνοϊκής μεταχείρισης των πολυεθνικών και της ασυλίας στα καρτέλ.

Η ΝΙΚΗ επισημαίνει -για μια ακόμη φορά- ότι ο στρατηγικός στόχος της οικονομίας μας πρέπει να είναι η πραγματική αύξηση του ΑΕΠ μέσω παραγωγικών επενδύσεων, επενδύσεις στον πρωτογενή γεωργικό, κτηνοτροφικό και βιομηχανικό τομέα, επενδύσεις με έμφαση σε εξαγωγικούς τομείς υψηλής προστιθέμενης αξίας, εστίαση στην μεταποίηση -η οποία καταγράφει υψηλή παραγωγικότητα εργασίας-, μείωση των φόρων και των εισφορών, κατάργηση της προκαταβολής φόρου των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και μείωση του ενεργειακού κόστους με την κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας.

1-vojME.jpg


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ