ΝΙΚΗ: Τουρκολιβυκό Μνημόνιο και ΑΟΖ

Η ανακοίνωση
Η πρόσφατη επικύρωση του Τουρκο-Λιβυκού Μνημονίου από τη Βουλή των Αντιπροσώπων της Λιβύης, σε πλήρη αντίθεση με τις διακηρύξεις της Ε.Ε. περί ακυρότητας του, αναδεικνύει με τον πιο σαφή τρόπο τα όρια μιας εξωτερικής πολιτικής που επενδύει υπέρμετρα σε ευρωπαϊκές δηλώσεις χωρίς έμπρακτη διεκδίκηση.
Αντίστοιχα, η επιδεικτική κωλυσιεργία της Αλβανίας ως προς την παραπομπή της οριοθέτησης ΑΟΖ στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, μετά από τουρκικές παρεμβάσεις, επιβεβαιώνει ότι χωρίς στρατηγικό σχεδιασμό, η Ελλάδα αδυνατεί να προασπίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα.
Την ώρα που Λιβύη και Αλβανία επωφελούνται από ευρωπαϊκές ενισχύσεις, η Ελλάδα απέχει από την άσκηση πίεσης μέσω των εργαλείων που διαθέτει εντός της Ε.Ε. – μια στάση που εκλαμβάνεται ως αδυναμία και ενισχύει τη διπλωματική απομόνωση της χώρας στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο.
Η ΝΙΚΗ προτείνει:
Άμεσο επανασχεδιασμό της εξωτερικής μας πολιτικής με γνώμονα το εθνικό συμφέρον και όχι παρωχημένες αντιλήψεις κατευνασμού.
Αξιοποίηση όλων των θεσμικών εργαλείων της Ε.Ε. για τη διασφάλιση της συμμόρφωσης τρίτων κρατών με τις ευρωπαϊκές αξίες και υποχρεώσεις.
Επανατοποθέτηση της Ελλάδας στο γεωστρατηγικό της περιβάλλον με ενεργή διπλωματία, ενισχυμένη αποτρεπτική ισχύ και σταθερή προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο.
Δεν επιδιώκουμε την ένταση, αλλά δεν αποδεχόμαστε την παθητικότητα. Ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου δεν είναι ευχή – είναι δικαίωμα που οφείλουμε να υπερασπιστούμε με σταθερότητα και αποφασιστικότητα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
-
Νέοι κανονισμοί στο ποδόσφαιρο από σήμερα - Τί αλλάζει η IFAB
01 Ιουλίου 2025
ΣΧΟΛΙΑ