close search results icon

Νησί του Πάσχα: Η φωτιά κατέστρεψε ανεπανόρθωτα τα διάσημα αγάλματα

Οι κατασκευές πάνω από 500 χρόνων με φθορές...

Νησί του Πάσχα: Η φωτιά κατέστρεψε ανεπανόρθωτα τα διάσημα αγάλματα
Νησί του Πάσχα: Η φωτιά κατέστρεψε ανεπανόρθωτα τα διάσημα αγάλματα

Ζημιές υπέστησαν τα πανήψυλα πέτρινα αγάλματα και άλλα αρχαιολογικά στοιχεία στο νησί του Πάσχα από φωτιά, σύμφωνα με τις τοπιικές και χιλιανές αρχές.

Η φωτιά, που προκλήθηκε από το κοντινό ηφαίστειο Rano Raraku, ξεκίνησε τη Δευτέρα και κατέστρεψε περισσότερα από 100 στρέμματα του νησιού, προκαλώντας φθορές και στα διάσημα πέτρινα αγάλματα γνωστά ως «Moai», τα οποία δημιουργήθηκαν από μια πολυνησιακή φυλή πριν από περισσότερα από 500 χρόνια, σύμφωνα με τις αναφορές των τοπικών αρχών.

screenshot-9-VrE4S.png

Ο Ariki Tepano, που υπηρετεί ως διευθυντής της ιθαγενούς κοινότητας Ma'u Henua, η οποία διαχειρίζεται το φυσικό πάρκο Rapa Nui, περιέγραψε την ζημιά ως «ανεπανόρθωτη» και προειδοποίησε ότι «οι συνέπειες ξεπερνούν αυτό που μπορεί να δει κανείς με γυμνό μάτι» σε δήλωσή του την Τετάρτη.

Το εθνικό πάρκο Rapa Nui - του οποίου το όνομα προέρχεται από το προσωνύμιο των ιθαγενών για το νησί - αποτελεί μια προστατευόμενη περιοχή αντιπροσωπεύοντας την κληρονομιά του Rapa Nui.

Το νησί που βρίσκεται στην λίστα Πασγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO βρίσκεται περίπου 3.500 χλμ από την Χιλή και είναι το πιο απομακρυσμένο κατοικημένο νησί του πλανήτη.

Η αξιωματούχος της Χιλής υπεύθυνη για την πολιτιστική κληρονομιά, Καρολίνα Πέρεζ Ντατάρι, τόνισε ότι αξιωματούχοι από το Εθνικό Συμβούλιο Μνημείων της χώρας «πρόκεται να εκτιμήσουν τις ζημιές» από την φωτιά στα πέτρινα αγάλματα του νησιού.

πηγή: naftemporiki.gr, με πληροφορίες από CNN Travel


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ