close search results icon

«Νιώθω ερωτευμένη με άλλον. Μα είμαστε και οι δύο παντρεμένοι»: Ο προβληματισμός μίας γυναίκας για τον γάμο της

«Νιώθω ερωτευμένη με άλλον. Μα είμαστε και οι δύο παντρεμένοι»: Ο προβληματισμός μίας γυναίκας για τον γάμο της

Κάποιες φορές, όταν βρισκόμαστε σε μακροχρόνιες σχέσεις μπορεί να νιώσουμε πως μας εκλύει ένας άλλος άνθρωπος, ειδικά αν μας δίνει λίγη παραπάνω προσοχή και φαντάζει ως κάτι που θα «σπάσει» τη ρουτίνα μας. Ωστόσο, οι περισσότεροι δεν δίνουμε σημασία σε αυτά τα φευγαλέα συναισθήματα, αφού δεν διαρκούν πολύ και συχνά ξεχνιούνται. Μία γυναίκα, όμως, αναρωτιέται τι να κάνει, αφού νιώθει ερωτευμένη με έναν άντρα, ενώ είναι ήδη παντρεμένη με άλλον.

Η ψυχοθεραπεύτρια Philippa Perry, απαντά και ξεκαθαρίζει πως είναι προτιμότερο να μειώσει τις προσδοκίες της και να παρατηρήσει τα συναισθήματά της, παρά να ενδώσει σε αυτά.

Ο προβληματισμός της γυναίκας:

«Είμαι ερωτευμένη με κάποιον και νιώθω ότι αυτό το συναίσθημα με κατατρώει. Είμαστε και οι δύο παντρεμένοι και μιλάμε μόνο πρόσωπο με πρόσωπο, ποτέ στο διαδίκτυο. Πρέπει να παραδεχτώ ότι εκείνος δεν μου έχει δώσει ποτέ κανέναν λόγο να πιστέψω ότι του αρέσω. Ονειρεύομαι, όμως, να το σκάσω και να κάνω πολύ σεξ μαζί του, αλλά ξέρω ότι είναι απλώς μια φαντασίωση.

Αγαπώ ειλικρινά τον σύζυγό μου και χαίρομαι όταν ακούω το κλειδί του στην πόρτα έπειτα από μια κουραστική ημέρα στη δουλειά. Περάσαμε κάποιες δύσκολες στιγμές. Πριν από λίγο καιρό είχαμε παρεξήσεις, πληγωθήκαμε και κατηγορούσαμε ο ένας τον άλλον, αλλά τα καταφέραμε και είμαστε καλύτερα από ποτέ.

Αυτή η καψούρα ήρθε κατά τη διάρκεια εκείνης της δύσκολης περιόδου στο γάμο μου και νομίζω ότι με βοήθησε να την αντιμετωπίσω. Ωστόσο, δεν θέλω να καταστρέψω τη φιλία μου με τον έρωτά μου εξομολογούμενη τα συναισθήματά μου. Θέλω απλώς να νιώθω φυσιολογικά κοντά του και να μην έχω τόσο μεγάλη εμμονή όταν τον βλέπω. Ξέρω ότι πρέπει να σταματήσω να πηγαίνω σε μέρη όπου μπορεί να πέσω πάνω του, αλλά δεν είναι εύκολο. Μπορείτε να μου δώσετε μια ώριμη συμβουλή; Είμαι πολύ μεγάλη γι’ αυτά. Στα 52 μου, νιώθω πολύ μπερδεμένη. Αισθάνομαι σαν μια μαύρη τρύπα να με παρασύρει κάθε φορά που βλέπω ή σκέφτομαι αυτό το άτομο».

Η απάντηση της ειδικού:

«Σου προτείνω να μην παίρνεις πολύ σοβαρά αυτά τα συναισθήματα. Συχνά δίνω την ακόλουθη καθοδήγηση για μια ενοχλητική εμμονή, και αν την ακολουθήσεις, λειτουργεί: μην είστε το συναίσθημά σας. Αντίθετα παρατηρήστε το συναίσθημα. Αυτό κάνει την εμμονή λιγότερο ολοκληρωτική, επειδή υπάρχει ένα κομμάτι του εαυτού σας, το κομμάτι του παρατηρητή, το οποίο απλώς την κοιτάζει ψύχραιμα και δεν αναλώνεται από αυτήν. Παρατηρώντας απλώς την εμμονή σας, δεν μπορείτε να αποσπαστείτε από αυτήν. Με λίγα λόγια, δεν πρόκειται για μια μαύρη τρύπα που σας ρουφάει, αλλά για μια τρύπα που βρίσκεται εκεί και στην οποία δεν πρόκειται να πέσετε μέσα. Αυτό, βέβαια, δεν θα είναι έργο μιας στιγμής, αλλά θα χρειαστεί καθημερινή εξάσκηση.

Επίσης, αποφασίστε να συγκεντρωθείτε πραγματικά σε κάτι άλλο, όπως το να παρατηρήσετε τους ήχους που ακούτε ή να μεταφέρετε την προσοχή σας στην αναπνοή σας. Η εμμονή θα τροφοδοτήσει το ενοχλητικό συναίσθημα, η συγκέντρωση σε άλλα πράγματα θα το αποδυναμώσει. Μπορείτε να κατευθύνετε το μυαλό σας. Και, ναι, μέχρι να αποκτήσετε μεγαλύτερο έλεγχο, μην σχεδιάζετε να πέφτετε πάνω στο κόλλημά σας τόσο συχνά.

Στην ουσία χρειάζεστε μια εξήγηση για να κατανοήσετε το συναίσθημά σας. Αυτό θα σας βοηθήσει να το βάλετε σε ένα κουτί, ώστε να μην συνεχίζει να σαμποτάρει τη ζωή σας. Λέτε πως έχετε περάσει δύσκολες στιγμές με τον σύζυγό σας. Αυτό το φλερτ σας βοήθησε να τις αντιμετωπίσετε, επειδή είναι πιθανό το άτομο αυτό να αντιπροσώπευε μια μορφή διαφυγής από τις δυσκολίες του γάμου σας. Το να έχετε μια φαντασίωση στην οποία δεν βιώνετε τις πραγματικότητες μιας σχέσης ήταν ένας τρόπος για να ξεφύγετε από τις άσχημες στιγμές που περνούσατε με τον σύζυγό σας. Σήμερα, δεν χρειάζεστε αυτή τη φαντασίωση.

Ένας άλλος τρόπος που μπορεί να σας βοηθήσει να κατανοήσετε όλα τα παραπάνω είναι ότι ο έρωτάς σας έχει ιδιότητες που θέλετε για τον εαυτό σας. Συχνά ερωτευόμαστε ανθρώπους που είναι αντίθετοι από εμάς και κατά κάποιο τρόπο έχουν πτυχές στον χαρακτήρα τους που ασυνείδητα νιώθουμε ότι θα θέλαμε να έχουμε και εμείς στον δικό μας. Μπορείτε, όμως, να αναπτύξετε νέες πλευρές του εαυτού σας χωρίς να διαλύσετε τους γάμους σας. Απλώς, ανακαλύψτε ξανά ποια είστε.

Με μια ιστορία που να βγάζει νόημα για το πώς αισθάνεστε, μπορείτε να υποβιβάσετε το φλερτ σας. Ξέρετε ότι το πράγματα δεν είναι πάντα καλύτερα στην άλλη πλευρά και ότι αυτή η καψούρα ήταν μόνο μια λύση σε άλλα προβλήματα.

Και να θυμάστε: επειδή παντρευόμαστε δεν σημαίνει ότι δεν θα μας ελκύουν άλλοι άνθρωποι. Η αγάπη, όμως, είναι κάτι πολύ περισσότερο από το να γουστάρετε κάποιον και να κάνετε σεξ. Είναι το χτίσιμο ενός δεσμού με την πάροδο του χρόνου που γίνεται βαθύτερος επειδή έχετε δουλέψει μέσα από συγκρούσεις και διαφορές, επειδή έχετε μια κοινή τράπεζα αναμνήσεων και έχετε δημιουργήσει εκτίμηση ο ένας για τον άλλον επειδή αντέξατε τόσο σε κακές όσο και σε καλές στιγμές. Το ότι σας αρέσει ένας άλλος άνθρωπος δεν σημαίνει ότι πρέπει να κάνετε και σεξ μαζί του. Προσπαθήστε να σκεφτείτε αυτό το άτομο ως κάποιον που μπορείτε να εκτιμήσετε και όχι ως κάποιον για τον οποίο θα διαλύσετε δύο γάμους μόνο και μόνο για να ζήσετε μια φαντασίωση. Ξαναλέω, δώστε μια πιο ελαφριά νότα σε αυτά τα συναισθήματα και θα τα δείτε όλα αλλιώς».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ