close search results icon

Νόστιμες συνταγές με κουνουπίδι για να το δείτε με άλλο μάτι

Νόστιμες συνταγές με κουνουπίδι για να το δείτε με άλλο μάτι

Το κουνουπίδι, το «παρεξηγημένο» λαχανικό του χειμώνα, έχει αποδείξει πως μπορεί να μεταμορφωθεί σε δεκάδες λαχταριστά πιάτα — από ζεστές σούπες και δροσερές σαλάτες, μέχρι ευφάνταστα κυρίως και vegan επιλογές. Με τη χαρακτηριστική του υφή και τη δυνατότητα να απορροφά κάθε άρωμα και μπαχαρικό, αποτελεί ιδανική βάση για δημιουργικές συνταγές που συνδυάζουν γεύση και θρεπτική αξία. Παρακάτω συγκεντρώσαμε λαχταριστές συνταγές με κουνουπίδι, ώστε αυτό το απλό λαχανικό να γίνει ο πρωταγωνιστής στο καθημερινό τραπέζι σας.

Πικάντικο κουνουπίδι πανέ στη φριτέζα αέρος

shutterstock-2400548809.webp


Τώρα που το κουνουπίδι είναι στα καλύτερά του είναι η ώρα να φτιάξουμε ένα θρεπτικό σνακ που ξεφεύγει από τα καθιερωμένα. Αντί να το βράσουμε ή να το κάνουμε στον ατμό, όπως συνήθως, το πανάρουμε και το ψήνουμε στη φριτέζα αέρος. Έτσι, ετοιμάζουμε ένα πρωτότυπο πιάτο που μπορεί να σταθεί μόνο του ως ορεκτικό αλλά και να συνοδεύσει ψητά κρέατα ακόμα και ψάρια. Επίσης είναι μια τέλεια vegan επιλογή που μπορούμε να απολαμβάνουμε σε καθημερινή βάση ως σνακ και όχι μόνο. Με τη συγκεκριμένη συνταγή το κουνουπίδι γίνεται σούπερ τραγανό και νόστιμο δίνοντας την αίσθηση του τηγανητού χωρίς όμως να μας επιβαρύνει.


Ακολουθεί η συνταγή:
Κουνουπίδι πανέ στη φριτέζα αέρος
Υλικά
500 γρ. κουνουπίδι, κομμένο σε μπουκετάκια
χοντρό αλάτι
πιπέρι
1 κουτ. σούπας μπούκοβο
2 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
3 κουτ. σούπας φρυγανιά τριμμένη
2 κουτ. σούπας μαϊντανός, ψιλοκομμένος

Διαδικασία
Ρίχνουμε σε ένα μπολ όλα τα υλικά (εκτός από τον μαϊντανό), αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε πολύ καλά. Μεταφέρουμε στον κάδο του air fryer και ψήνουμε στους 180°C για 20 λεπτά. Πασπαλίζουμε με τον μαϊντανό και λίγο έξτρα αλάτι και σερβίρουμε.

Tips
-Στο πανάρισμα μπορείτε να προσθέσετε και τριμμένη παρμεζάνα ή κεφαλοτύρι.
-Ταιριάζει εξαιρετικά με σάλτσες μουστάρδας και σως γιαουρτιού με φρέσκο δυόσμο.
-Αντί για κουνουπίδι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μπρόκολο ακολουθώντας τον ίδιο χρόνο ψησίματος.

Πικάντικη και κρεμώδης σούπα κουνουπιδιού με κάρι

Υλικά

1 μεγάλο κουνουπίδι (περίπου 450 γρ.), χωρίς τα εξωτερικά του φύλλα

2 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο

1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

2 σκελίδες σκόρδο, λεπτοκομμένες

1 κουτ. σούπας κάρι

1 λίτρο ζωμό λαχανικών

100 γρ. γιαούρτι

½ λεμόνι, τον χυμό του

λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Ο καιρός είναι ιδανικός για μια ζεστή σούπα. Το κουνουπίδι μπορεί να μας βοηθήσει να πετύχουμε μια κρεμώδη υφή, σε ένα εύκολο πιάτο με λίγα λιπαρά.

Βήμα 1

Αφαιρούμε τα φύλλα και κόβουμε σε μικρά μπουκετάκια το κουνουπίδι. Καθαρίζουμε το κοτσάνι και το κόβουμε και αυτό σε κομμάτια. Κρατάμε 2 από τα πιο όμορφα μπουκετάκια στην άκρη για αργότερα.

Βήμα 2

Βάζουμε το ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι και αφού ζεσταθεί, ρίχνουμε το κουνουπίδι με το κρεμμύδι και τα μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά, για περίπου 10 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να ροδίσει το κουνουπίδι.

Βήμα 3

Ρίχνουμε το σκόρδο και μαγειρεύουμε το μείγμα για 2 επιπλέον λεπτά ενώ στη συνέχεια προσθέτουμε και το κάρι, αφήνοντας το κουνουπίδι μας στη φωτιά για ακόμη 1 λεπτό. Μετά ρίχνουμε τον ζωμό λαχανικών και σιγοβράζουμε τα υλικά μας για περίπου 20 λεπτά, μέχρι το κουνουπίδι να αρχίσει να λιώνει.

Βήμα 4

Κατεβάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το γιαούρτι και ανακατεύουμε καλά. Χρησιμοποιούμε ένα ραβδομπλέντερ ώστε να έχουμε μια κρεμώδη υφή. Παίρνουμε ένα λεπτό κοφτερό μαχαίρι και κόβουμε προσεκτικά τα δυο μπουκετάκια που είχαν απομείνει, για να τα χρησιμοποιήσουμε στο γαρνίρισμα. Αφού τα τεμαχίσουμε, ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι και τον χυμό από μισό λεμόνι.

Βήμα 5

Αδειάζουμε τη σούπα σε μπολ, γαρνίρουμε με το μπουκετάκια κουνουπιδιού και προσθέτουμε στο τέλος, αν θέλουμε λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι.


cantina.protothema.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ