close search results icon

Ο "Αγωνιστικός Συντονισμός" για όσα έγιναν με το Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ Πέλλας

Στην εκλογική διαδικασία προ ημερών. 

Μετά από ένα χρόνο συνεχών καταγγελιών προς την Ε.Ε. της ΑΔΕΔΥ, διαρκών ενημερώσεων των σωματείων και των εργαζόμενων στο νομό Πέλλας, οι συνάδελφοι της παράταξης ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ (σχήμα των Παρεμβάσεων), σε συνεργασία και με άλλες παρατάξεις, αποκάλυψαν το καθεστώς αυθαιρεσίας, ασύδοτης λειτουργίας και νοθείας που είχαν τα μέλη της ΔΑΚΕ Πέλλας στην Εκτελεστική Γραμματεία του ΝΤ της ΑΔΕΔΥ Πέλλας και τελικά υπό το βάρος των αποκαλύψεων κατέρρευσαν.

Ένα χρόνο πριν, τον Οκτώβριο του 2022, έληξε η θητεία της Ε.Γ. του Ν.Τ. της ΑΔΕΔΥ Πέλλας, όμως η πλειοψηφία της ΔΑΚΕ (6 στα 9 μέλη) αυθαίρετα «αποφάσισε» να παρατείνει τη θητεία της για άλλους 9 μήνες!! Μια θητεία αυτοδυναμίας της ΔΑΚΕ που χαρακτηρίστηκε από την παντελή απουσία της από τους αγώνες των σωματείων και των εργαζομένων, τον απροκάλυπτο κυβερνητικό συνδικαλισμό, με την υπονόμευση των κινητοποιήσεων προκειμένου να στηριχθούν οι κυβερνητικές επιλογές, καθώς και τον παραγοντισμό τους, που ως γνήσια τέκνα της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας, έκαναν χρήση των θέσεων και των συνδικαλιστικών τους αξιωμάτων μόνο για την προσωπική τους ανάδειξη και εξέλιξη.

Τα μέλη του ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ με διαρκείς καταγγελίες, ενημερώσεις των σωματείων και στέλνοντας επιστολή προς την Ε.Ε. της ΑΔΕΔΥ αποκάλυψαν την αυθαίρετη παράταση της θητείας τους, με αποτέλεσμα να συγκληθεί έκτακτη σύσκεψη της Ε.Ε. της ΑΔΕΔΥ με τα σωματεία του Νομού Πέλλας τον Απρίλιο του 2023. Τα μέλη της ΔΑΚΕ προσπάθησαν να κρατήσουν κρυφή την σύσκεψη αυτή, μέχρι την τελευταία στιγμή ενώ εμείς δώσαμε μόνοι μας τη μάχη της ενημέρωσης των σωματείων και των εργαζομένων, πετυχαίνοντας να γίνει μαζική η σύσκεψη και να αποκαλυφθεί στα μάτια όλων των συναδέλφων η παρανομία και η υπονομευτική λειτουργία της κυβερνητικής παράταξης ΔΑΚΕ στο Ν. Πέλλας.

Μετά τη σύσκεψη, η Ε.Ε. της ΑΔΕΔΥ αποφάσισε να καταργήσει την αυθαίρετα παρατεινόμενη θητεία της απερχόμενης Ε.Γ., διορίζοντας νέα προσωρινή διαπαραταξιακή Εκτελεστική Γραμματεία, με μοναδικό σκοπό να ενημερώσει τα σωματεία του νομού ώστε σε εύλογο χρονικό διάστημα να κάνουν αρχαιρεσίες εκλογών για την ανάδειξη αντιπροσώπων (όσα δεν είχαν κάνει) και να πραγματοποιήσει εκλογές για την ανάδειξη νέας Ε.Γ., μέχρι τον Οκτώβριο του 2023. Δυστυχώς όμως και η προσωρινή Ε.Γ. του ΝΤ Πέλλας, που ορίστηκε με 12 μέλη από την πλειοψηφία της Ε.Ε. της ΑΔΕΔΥ, έδινε την απόλυτη πλειοψηφία στην ΔΑΚΕ (με τα ίδια ακριβώς μέλη που ήταν υπεύθυνα για την κατάληξη αυτή), μια πλειοψηφία που ήταν προϊόν συμβιβασμών και πιέσεων της ΔΑΚΕ στην ΑΔΕΔΥ, παρουσιάζοντας μάλιστα ψευδώς, ένα εκλεγμένο μέλος της στην προηγούμενη διοίκηση, ως «ανεξάρτητη».

Η εξέλιξη αυτή, οδήγησε τα μέλη της ΔΑΚΕ να συμπεριφέρονται με ακόμη μεγαλύτερη ασυδοσία, αξιοποιώντας την πλαστή πλειοψηφία της στη νέα προσωρινή Ε.Γ.. Τα μέλη της νέας διορισμένης πλειοψηφίας της ΔΑΚΕ καθυστερούσαν επί έναν ολόκληρο μήνα, αφότου τους γνωστοποιήθηκε με e-mail από την ΑΔΕΔΥ (αποκλειστικά σε αυτούς) η σύνθεση της νέας προσωρινής Ε.Γ., να συγκαλέσουν την πρώτη υνεδρίαση. Η σύγκλιση έγινε μόνο, όταν τυχαία το έμαθε το μέλος της προσωρινής Ε.Γ. από την παράταξη ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ και απαίτησε να γίνει άμεσα η πρώτη συνεδρίαση. Αποφάσιζαν να ορίζουν συνεδριάσεις μόνο όταν βόλευε όλα τα μέλη της ΔΑΚΕ, μεθοδεύοντας τον αποκλεισμό άλλων παρατάξεων. Δεν παρέδιδαν τα βιβλία και τη σφραγίδα στον εκπρόσωπο του ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ που είχε οριστεί ως Γραμματέας της προσωρινής Ε.Γ.. Απαιτούσαν τη χρήση μόνο του e-mail που χρησιμοποιούσε αποκλειστικά ο εκπρόσωπος της ΔΑΚΕ. Δεν ήθελαν να υπογράφονται έγγραφα όπου θα φαίνονται τα ονόματα των άλλων μελών της προσωρινής Ε.Γ., ούτε καν του διορισμένου ως γραμματέα (αφού δεν ήταν ΔΑΚΕ). Παραβρέθηκαν στις εκλογές του συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Αλμωπίας, κρυφά και χωρίς να ενημερώσουν κανέναν από τη νέα ΕΓ, παρουσιάζοντας τον εαυτό τους ως τους εκλεγμένους εκπροσώπους του ΝΤ. Ήταν ολοφάνερο ότι τα συγκεκριμένα πρόσωπα της ΔΑΚΕ, δεν είχαν καμία διάθεση συνεργασίας με τις υπόλοιπες παρατάξεις και προσπαθούσαν να επιβληθούν με αντισυνδικαλιστικό και προκλητικό τρόπο, οδηγώντας το ΝΤ σε εκφυλισμό και την προσπάθεια της ΑΔΕΔΥ για έγκυρες εκλογές σε φιάσκο.

Ο "Αγωνιστικός Συντονισμός", παράταξη που συμμετείχε στις εκλογές του συνδικαλιστικού οργάνου στην Πέλλα, εξέδωσε ανακοίνωση για τα όσα έγιναν με το Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ Πέλλας στην προ ημερών εκλογική διαδικασία, με αποτέλεσμα να "παγώσει" η λειτουργία του Τμήματος από την ίδια την ΑΔΕΔΥ. 

Αναλυτικά ο Α.Σ. αναφέρει τα εξής:

Ο εκπρόσωπος του ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ ενημέρωσε και κατήγγειλε και πάλι τις συνεχιζόμενες μεθοδεύσεις της ΔΑΚΕ στην Ε.Ε. της ΑΔΕΔΥ, ζητώντας να παρέμβει και να αναλάβει τις ευθύνες που της αναλογούν. Να ακυρώσει η Ε.Ε. της ΑΔΕΔΥ την παρούσα σύνθεση της διορισμένης προσωρινής ΕΓ του ΝΤ της ΑΔΕΔΥ Πέλλας και να ορίσει μια νέα, μικρή επιτροπή, αποτελούμενη από ένα μέλος από κάθε παράταξη, χωρίς τη συμμετοχή των υπεύθυνων αυτής της παραλυτικής διαδικασίας και της αντιδημοκρατικής εκτροπής, για να προχωρήσει απρόσκοπτα η διαδικασία με έγκυρες και αποδεκτές από όλους εκλογές. Δυστυχώς και πάλι, η πρόταση αυτή που την στήριξαν μόνο οι εκπρόσωποι των Παρεμβάσεων και της ΕΑΣ στην Ε.Ε. της ΑΔΕΔΥ, δεν έγινε αποδεκτή, οδηγώντας τον εκπρόσωπο του ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ να παραιτηθεί από την προσωρινή Ε.Γ., καταγγέλλοντας και μη νομιμοποιώντας την εντεινόμενη και πέρα από κάθε όριο ασυδοσία και αυθαιρεσία της ΔΑΚΕ.

Χρειάστηκαν μόλις δύο μετέπειτα συνεδριάσεις της προσωρινής Ε.Γ. ώστε να αποδειχθούν περίτρανα όσα καταγγέλλαμε στην Ε.Ε. της ΑΔΕΔΥ και να αποκαλυφθεί πλήρως ο ρόλος της ΔΑΚΕ, η οποία έφτασε στο σημείο να προσπαθήσει να νομιμοποιήσει ένα καταφανώς πλαστό πρακτικό εκλογών ενός ανύπαρκτου συλλόγου. Συγκεκριμένα, το εκλεγμένο με την ΔΑΚΕ μέλος της, που παρουσιάζονταν ως «ανεξάρτητη» στην προσωρινή Ε.Γ., κατέθεσε ως πρακτικό εκλογών ένα πλαστό έγγραφο ανύπαρκτου σωματείου με εργαζόμενους στον ΕΦΚΑ Πέλλας, χωρίς να έχουν γίνει εκλογές και χωρίς να έχει γνώση το νόμιμο σωματείο, που είναι το σωματείο εργαζομένων ΕΦΚΑ Θεσσαλονίκης και Π.Κ.Μ.. Τα φερόμενα ως μέλη της εφορευτικής επιτροπής εκλογών, κατέθεσαν υπεύθυνες δηλώσεις ότι ουδέποτε συμμετείχαν σε εκλογές, ενώ και το επίσημο σωματείο διαβεβαίωσε ότι δεν έχει διεξάγει εκλογές. Για όλα αυτά βέβαια έχει ήδη ξεκινήσει εισαγγελική έρευνα και αναμένονται εξελίξεις.

Η Ε.Ε. της ΑΔΕΔΥ συγκάλεσε εκ νέου σύσκεψη στα Γιαννιτσά την 1 -11-2023, συζήτησε τις τελευταίες εξελίξεις και αποφάσισε την πλήρη αναστολή του Ν.Τ. Πέλλας της ΑΔΕΔΥ μέχρι να διαλευκανθεί πλήρως η υπόθεση.

Όμως, τίποτα από όλα αυτά δεν θα είχε αποκαλυφθεί αν δεν υπήρχε η σθεναρή στάση των μελών του ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ και των Παρεμβάσεων στην ΑΔΕΔΥ, ενώ σήμερα θα είχε αποφευχθεί η διάλυση του ΝΤ της ΑΔΕΔΥ Πέλλας, αν λαμβάνονταν σοβαρά υπόψη από την Ε.Ε. της ΑΔΕΔΥ όσα συστηματικά, έγκαιρα και τεκμηριωμένα καταγγέλλαμε.

Η αναστολή λειτουργίας του ΝΤ της ΑΔΕΔΥ Πέλλας, καταδεικνύει και επιβεβαιώνει τον παράτυπο και υπονομευτικό ρόλο των μελών της ΔΑΚΕ που είχαν την πλαστή πλειοψηφία στο ΝΤ της ΑΔΕΔΥ Πέλλας, όμως προφανώς δεν είναι η ενδεδειγμένη λύση και τσουβαλιάζει όλες τις άλλες παρατάξεις και αυτούς που έδωσαν τη μάχη της αποκάλυψης, με την μοναδική υπεύθυνη για αυτή την κατάληξη παράταξη, την ΔΑΚΕ και τα συγκεκριμένα πρόσωπα αυτής της παράταξης. Οι Παρεμβάσεις πρότειναν να γίνουν κανονικά οι εκλογές του ΝΤ με αποκλεισμό από το δικαίωμα του εκλέγεσθαι των μελών της ΔΑΚΕ που εμπλέκονταν στο γεγονός.

Η αναστολή αυτή δεν μπορεί να διαρκέσει επ’ αόριστο και πρέπει πολύ σύντομα να ξεκινήσουν διαδικασίες για εκλογή νέας Ε.Γ. από τα σωματεία του Ν. Πέλλας, με την ευθύνη της διεξαγωγής των εκλογών από την Ε.Ε. της ΑΔΕΔΥ.

Οι εργαζόμενοι στην Πέλλα, αλλά και σε όλη τη χώρα πρέπει να συσπειρωθούν και να δυναμώσουν τα σωματεία τους και με αυτό τον τρόπο να απομονώσουν τους άθλιους υπονομευτές, τον κυβερνητικό – εργοδοτικό συνδικαλισμό και όσους προσπαθούν να απαξιώσουν το συνδικαλιστικό κίνημα.

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΤΑΞΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΚΑΙ Ο ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ

ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΥΠΟΤΑΓΜΕΝΟ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟ - Ο ΑΓΩΝΑΣ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ (σχήμα των Παρεμβάσεων)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ