close search results icon

Ο Αιτωλίας Δαμασκηνός στην Μητρόπολη Κιλκισίου

Ο Αιτωλίας Δαμασκηνός στην Μητρόπολη Κιλκισίου

Με λαμπρότητα τελέστηκε το εσπέρας της Παρασκευής 9 Ιουνίου τ.έ. ο πανηγυρικός Δισαρχιερατικός Εσπερινός επί την εορτή της Αποδόσεως της Πεντηκοστής στο πανηγυρίζων Ιερό Μητροπολιτικό Παρεκκλήσιο Αγίας Τριάδος Αργυρουπόλεως Κιλκίς.

Του εόρτιου Εσπερινού χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός, ο οποίος βρίσκεται στην Ιερά Μητρόπολη Κιλκισίου προκειμένου να συμμετέχει στις εορταστικές εκδηλώσεις προς τιμήν του Αποστόλου Βαρθολομαίου, το όνομα του οποίου φέρει και τιμά ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πολυανής και Κιλκισίου.

Ευλαβείς προσκυνητές με επικεφαλής τον Δήμαρχο Κιλκίς κ. Δημήτριο Κυριακίδη και τον Πρόεδρο της Κοινότητας Κιλκίς κ. Αθανάσιο Καριοφύλλη προσήλθαν στο περικαλλέστατο Ιερό Παρεκκλήσιο που εξωραΐζεται χρόνο με το χρόνο, μέριμνα του Αργυρουπολίτη Πρεσβυτέρου π. Πολύκαρπου Κοντοζίδη και των καλών συνεργατών του, για να προσευχηθούν και λάβουν χάρη από τη Χάρη του Αγίου Πνεύματος.

Στο κήρυγμά του ο χοροστατών Μητροπολίτης κ. Δαμασκηνός αναφέρθηκε στο μεγάλο γεγονός της Πεντηκοστής, δηλαδή της καθόδου του Παναγίου και Τελεταρχικού Πνεύματος, το οποίο κατήλθε στους Αποστόλους και τους συγκρότησε σε Σώμα Χριστού (ενότητα), ταυτόχρονα όμως τους προίκισε με ξεχωριστά, μοναδικά χαρακτηριστικά γνωρίσματα (χαρίσματα), τα οποία οι Μαθητές ενεργοποίησαν, με την χάρη του Παρακλήτου, και τα προσέφεραν μέσα στην Εκκλησία.

"Και σήμερα η ιερή υμνογραφία μας μετέφερε στην αγία πόλη της Ιερουσαλήμ και νοερά εισήλθαμε και εμείς εν τω Υπερώο όπου ήσαν συγκεντρωμένοι οι Μαθητές και βίωσαν το γεγονός της Πεντηκοστής. Η κάθοδος του Παναγίου Πνεύματος έγινε γνωστή μέσα από δύο σημεία, αυτό της ακοής και αυτό της όρασης. Δηλαδή, οι Μαθητές συνειδητοποίησαν την κάθοδο Του όταν εγένετο ήχος φερομένης βιαίας πνοής για να οπλιστούν με δύναμη και ισχύ και όταν εν είδει πυρίνων γλωσσών σκέπασε τις κεφαλές τους για να τους αναδείξει πανσόφους" είπε ο Σεβασμιώτατος.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του τόνισε ότι η βίαιη πνοή που ισοδυναμεί με την παντοδυναμία και η γλωσσοπυρσόμορφος χάρις που εγγυάται τη σοφία, είναι δύο στοιχεία που συνθέτουν την ιεραποστολική δράση και το μαρτυρικό τέλος των Αποστόλων αλλά είναι και δύο στοιχεία που συνθέτουν και την δική μας εκκλησιαστική ζωή, την πνευματική μας πορεία και την ευθύνη ενός εκάστου απέναντι στην εκκλησιαστική παράδοση.

Εξέφρασε τη χαρά του που βρίσκεται στην ακριτική Μητρόπολη του Κιλκίς, μοιραζόμενος την όμορφη εμπειρία της συνεπιτελέσεως της εσπερινής συνάξεως και συμπροσευχόμενος με τον Κλήρο και τον ευλογημένο λαό της Ιεράς Μητροπόλεως Πολυανής και Κιλκισίου, μετά του καλού του αδελφού και φίλου του Μητροπολίτη κ. Βαρθολομαίου.

Αμέσως μετά οι δύο Αρχιερείς παρέστησαν στην Γιορτή λήξης των Κατηχητικών Σχολείων του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Κιλκίς που πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως, στην οποία όλα τα παιδιά παρουσίασαν θεατρικά δρώμενα και τραγούδια, αποσπώντας το θερμό χειροκρότημα των παρισταμένων.

Ο Σεπτός Ποιμενάρχης του Κιλκίς ευλόγησε μικρούς και μεγάλους και συνεχάρη τον Υπεύθυνο των Κατηχητικών Πρωτ. π. Δημήτριο Παπαγεωργίου και τους καλούς του συνεργάτες για την κοπιαστική και ωφέλιμη προσπάθεια τους και διένειμε μαζί με τον άγιο Αιτωλίας αναμνηστικά διπλώματα με τις θερμές ευχές για καλό καλοκαίρι!

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ