close search results icon

Ο Αυγενάκης αποφασίζει τώρα για τον περονόσπορο, προτεραιότητα στα αμπέλια

Με 357 εκατ. σε ξερικά, βιομηχανική ντομάτα και πυρηνόκαρπα η Ισπανία.

Να επισπεύσουν τις διαδικασίες καλούνται τώρα οι καθ’ ύλην αρμόδιοι στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αναφορικά με την κατανομή έκτακτης ενίσχυσης σε παραγωγούς που αντιμετώπισαν εξαιρετικές δυσκολίες ιδίως από τον περονόσπορο τους τελευταίους μήνες, ενώ σε πρώτη φάση πρέπει να διευκρινιστεί η πρόθεση προσαύξησης ή μη των κονδυλίων που στέλνει στην Ελλάδα η Κομισιόν για τον σκοπό αυτό.

pinakas.jpg

Σε κάθε περίπτωση, οι ενισχύσεις πρέπει να καταβληθούν στους δικαιούχους μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους, ενώ όπως φαίνεται από τις κινήσεις που ολοκλήρωσαν άλλα κράτη μέλη, αναγκαία είναι η ολοκλήρωση της υποβολής αιτήσεων ΟΣΔΕ 2023, προκειμένου να υπολογιστούν τα ποσά και να προκύψουν οι επιμέρους τομείς που προκρίνονται για την ενίσχυση.

Το ποσό των 15,7 εκατ. ευρώ που αναλογούν στην Ελλάδα από το αποθεματικό κρίσης, το οποίο αποδεσμεύτηκε στις αρχές Ιουλίου, δύσκολα μπορεί να σταθεί μπροστά στο εύρος των ζημιών που αναφέρθηκαν από παραγωγούς και για αυτό η Κομισιόν έχει δώσει το ελεύθερο στα κράτη μέλη να προσαυξήσουν κατά 200% το κονδύλι, χωρίς η κατανομή της ενίσχυσης να τρώει από τα γνωστά «de minimis» ή να θεωρείται αθέμιτη. Συνεπώς το υπουργείο μπορεί να καταβάλει έως και 47 εκατ. ευρώ για αυτόν τον σκοπό.

Με 357 εκατ. σε ξερικά, βιομηχανική ντομάτα και πυρηνόκαρπα η Ισπανία

Άλλες χώρες έχουν ήδη προχωρήσει στην προσαύξηση, όπως είναι η Ισπανία, η οποία αυτές τις ημέρες ανακοίνωσε την ενίσχυση των παραγωγών πυρηνόκαρπων με 81 εκατ. ευρώ, ενώ επιπλέον 268 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθούν σε ξερικές καλλιέργειες, ιδιώς σκληρού σίτου, που επλήγησαν από την ξηρασία, καθώς και σε βιομηχανική ντομάτα και ρύζι για όσους παραγωγούς δεν κατάφεραν να προχωρήσουν σε σπορές/ φυτεύσεις, εξαιτίας της ξηρασίας.

Συνολικά η Ισπανία έχει προχωρήσει στην κατανομή 712 εκατ. ευρώ τους τελευταίους μήνες για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της ξηρασίας αλλά και των ανωμαλιών στην αγορά εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία. Υπενθυμίζεται ότι προ ολίγων μηνών, η χώρα είχε κατανήμει 355 εκατ. ευρώ έκτακτων ενισχύσεων σε κτηνοτρόφους. Σημειώνεται, ότι η Ισπανία είχε λαμβάνειν 81 εκατ. ευρώ από το αποθεματικό κρίσης και φαίνεται πως διαμόρφωσε ένα πλαίσιο έκτακτων ενισχύσεων που υπερβαίνει το συν 200% που επιτρέπουν οι κοινοτικές κατευθύνσεις.

πηγή: agronews.gr (Θεσμικά)



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ