close search results icon

Ο δρόμος για το Μουντομπάσκετ: Ποιες ομάδες παλεύουν για τα 15 εναπομείναντα «εισιτήρια»

Θα γίνουν γνωστές στο τελευταίο παράθυρο των προκριματικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου. 

Ο δρόμος για το Μουντομπάσκετ: Ποιες ομάδες παλεύουν για τα 15 εναπομείναντα «εισιτήρια»

Από τις συνολικά 32 ομάδες που θα συμμετάσχουν στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2023 (25/8-10/9), μόλις οι 17 έχουν εξασφαλίσει το εισιτήριό τους για την τελική φάση, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Οι υπόλοιπες 15 ομάδες θα γίνουν γνωστές στο τελευταίο παράθυρο των προκριματικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου, που φέτος θα διεξαχθεί στις Φιλιππίνες, την Ιαπωνία και την Ινδονησία.

Πάμε να δούμε τι συμβαίνει ανά ήπειρο και ποιες ομάδες μάχονται ακόμα για την είσοδό τους στους «32» της τελικής φάσης…

ΕΥΡΩΠΗ (12 ομάδες)

Ελλάδα

Λετονία

Φινλανδία

Γερμανία

Σλοβενία

Λιθουανία

Γαλλία

Ισπανία

Ιταλία

?

?

?

Στον ευρωπαϊκό χάρτη οι εννιά από τις δώδεκα ομάδες που θα συμμετάσχουν στο Παγκόσμιο Κύπελλο έχουν κλείσει τη θέση τους και απομένουν ακόμα τρεις.

Η Σερβία και το Βέλγιο διεκδικούν την τελευταία θέση του Ομίλου I, όπου βρίσκεται και η Ελλάδα. Η Σερβία (5-3) χρειάζεται είτε μία νίκη στα επόμενα δύο παιχνίδια της απέναντι σε Ελλάδα και Μεγάλη Βρετανία (αμφότερες βαθμολογικά αδιάφορες), είτε μία ήττα του Βελγίου κόντρα σε Μεγάλη Βρετανία και Τουρκία (επίσης αδιάφορες). Για να προκριθεί το Βέλγιο πρέπει να κάνει το 2/2 και η Σερβία 0/2.

Από τον όμιλο Κ το Μαυροβούνιο (6-4) χρειάζεται μία νίκη απέναντι σε Βοσνία ή Τσεχία για να προκριθεί. Βοσνία (5-5) και Ουγγαρία (5-5) δίνουν τη δική τους μάχη, ενώ πολλά θα εξαρτηθούν από το σημερινό αποτέλεσμα ανάμεσα σε Βοσνία και Μαυροβούνιο, με το πρώτο παιχνίδι να έχει βρει νικητές τους Μαυροβούνιους με 88-69.

Τέλος, η Γεωργία (4-4), η Ισλανδία (4-4) και η Ουκρανία (3-5) διεκδικούν μία θέση από τον όμιλο L, με το παιχνίδι της 26η Φεβρουαρίου ανάμεσα σε Γεωργία και Ισλανδία να θεωρείται τελικός και τους Γεωργιανούς να έχουν το πάνω χέρι αφού είχαν κερδίσει εκτός έδρας στο πρώτο ματς με 88-85.

ΑΜΕΡΙΚΗ (7 ομάδες)

Καναδάς

?

?

?

?

?

?

-

Στην αμερικάνικη ήπειρο μόνο ο Καναδάς, όντας μάλιστα αήττητος (10-0) έχει εξασφαλίσει τη θέση του στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Άλλες έξι ομάδες ψάχνουν το εισιτήριο για τα τελικά της διοργάνωσης.

Στον όμιλο Ε, όπου βρίσκεται ο Καναδάς, ισοβαθμούν στη 2η θέση Βενεζουέλα, Δομινικανή Δημοκρατία και Αργεντινή με ρεκόρ 7-3. Η Βενεζουέλα θα προκριθεί αν κερδίσει τις Μπαχάμες (3-7), η Αργεντινή κερδίσει τον Καναδά και ο Παναμάς (2-8) τη Δομινικανή Δημοκρατία. Στην τελευταία αγωνιστική (27/2) η Βενεζουέλα υποδέχεται τον Καναδά και στον «τελικό» πρόκρισης η Αργεντινή τους Δομινικανούς, από τους οποίους είχε χάσει με 80-69 στο πρώτο παιχνίδι.

Στον όμιλο F oι ΗΠΑ (8-2) βρίσκονται πολύ κοντά στην πρόκρισή τους και χρειάζονται είτε νίκη επί της Ουρουγουάης (5-5) ή να κερδίσει η Βραζιλία (7-3) το Πουέρτο Ρίκο (6-4) και στο δεύτερο σενάριο προκρίνεται και η Βραζιλία. Το Πουέρτο Ρίκο θέλει νίκη επί της Βραζιλίας, νίκη των ΗΠΑ και νίκη της Κολομβίας (3-7)επί του Μεξικού (6-4). Πολύ σημαντικό για την 4η θέση του ομίλου αναμένεται να είναι το Ουρουγουάη-Μεξικό στις 27/2, ενώ την ίδια μέρα το Πουέρτο Ρίκο αντιμετωπίζει την ουραγό Κολομβία.

*Το 7ο εισιτήριο κρίνεται στην ισοβαθμία των 4ων ομάδων του κάθε ομίλου.

ΑΣΙΑ (8 ομάδες)

Φιλιππίνες

Ιαπωνία

Λίβανος

Νέα Ζηλανδία

Αυστραλία

Κίνα

?

?

Συνολικά οκτώ ομάδες προκρίνονται από την ασιατική ήπειρο, με μόνο δύο θέσεις να έχουν απομείνει κενές. Η Ιορδανία (4-4) από τον όμιλο Ε προκρίνεται αν κερδίσει την ουραγό και χωρίς νίκη Ινδία (0-8) ή η Νέα Ζηλανδία επικρατήσει της Σαουδικής Αραβίας (2-6), με τη δεύτερη να έχει θεωρητικά ελάχιστες πλέον πιθανότητες πρόκρισης.

Στον όμιλο F το Ιράν (6-5), που έχασε σήμερα από την Ιαπωνία (6-5), παίζει την τελευταία αγωνιστική με την Κίνα (8-2), η οποία έχει ήδη περάσει και αναμένεται να είναι ρυθμιστής για την πρόκριση. Και αυτό επειδή σήμερα παίζει με το Καζακτσάν (5-5), το οποίο έχει να παίξει και στην τελευταία αγωνιστική με την πρωτοπόρο Αυστραλία (10-1). Πιθανή ισοβαθμία Ιράν - Καζακστάν, δίνει πλεονέκτημα στους Καζάκους.

ΑΦΡΙΚΗ (5 ομάδες)

Ακτή Ελεφαντοστού

?

?

?

?

-

Από την Αφρική προκρίνονται πέντε ομάδες και η μοναδική που έχει φτάσει στον στόχο της είναι η αήττητη Ακτή Ελεφαντοστού (7-0). Στον όμιλό της (E) η Ανγκόλα (7-2) βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση. Παίζει εκτός με την ουραγό Ουγκάντα (1-6), ενώ πολλά θα κριθούν στο ματς με το Πράσινο Ακρωτήρι (4-3) στις 25/2.

Στον όμιλο F το πρωτοπόρο Σουδάν (8-1) προκρίνεται αν κερδίσει τη Σενεγάλη (6-3) και σε αυτή την περίπτωση προκρίνεται και η Αίγυπτος (7-2) αν επικρατήσει της Τυνησίας (5-4).

*Το 5ο εισιτήριο κρίνεται στην ισοβαθμία των 3ων ομάδων του κάθε ομίλου.

πηγή: sdna.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ