close search results icon

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης στα Γιαννιτσά

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης στα Γιαννιτσά

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου 24/2 στα Γιαννιτσά η εκδήλωση της ΤΕ Πέλλας του ΚΚΕ με τίτλο «Αδιέξοδα δεν υπάρχουν! Με το ΚΚΕ στον αγώνα μπορούμε να κινήσουμε» και ομιλητή τον Κώστα Παπαδάκη, ευρωβουλευτή του ΚΚΕ.

Το άνοιγμα της εκδήλωσης έκανε ο Γραμματέας της ΤΕ Πέλλας του ΚΚΕ, Μιχάλης Καλαϊτζής, ο οποίος ανέφερε πως η εκδήλωση περιλαμβάνεται στο πλατύ πολιτικό άνοιγμα που πραγματοποιούν αυτό το διάστημα οι οργανώσεις του Κόμματος για τις τρέχουσες εξελίξεις αναδεικνύοντας παράλληλα την αναγκαιότητα περαιτέρω ενίσχυσης του Κόμματος αλλά και της ανασύνταξης του εργατικού - λαϊκού κινήματος.

«Και στην Πέλλα δόθηκε ένα ηχηρό μήνυμα με την άνοδο του ΚΚΕ τόσο σε ποσοστό όσο και σε ψήφους» είπε αναφερόμενος στις πρόσφατες εκλογικές μάχες, και πρόσθεσε πως το αποτέλεσμα έδωσε αισιοδοξία στον κόσμο που συμπορεύτηκε με το ΚΚΕ στους αγώνες του προηγούμενου διαστήματος έξω από τις πύλες των εργοστασίων, στους αγώνες των αγροτών, στους αγώνες για τα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας του νομού.

«Με την ακόμα μεγαλύτερη άνοδο του Κόμματος στις επερχόμενες ευρωεκλογές αλλά και με τους αγώνες που έχουμε μπροστά μας», είπε, αυτή η αισιοδοξία μπορεί να μεγαλώσει, καλώντας παράλληλα σε μαζική συμμετοχή στις επερχόμενες απεργιακές συγκεντρώσεις στα Γιαννιτσά και Έδεσσα στις 28/2.

efrovoyleftis-1.jpg


«Ο αγώνας που έσπειραν οι αγρότες θα καρπίσει»

Στην ομιλία του, ο Κώστας Παπαδάκης αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στον δίκαιο αγώνα των βιοπαλαιστών αγροτών, τονίζοντας πως πρόκειται για έναν συγκλονιστικό αγώνα που έχει αποστομώσει την κυβέρνηση που προσπάθησε να τον πλήξει και να τον καταπνίξει: «Τα ματ και η άγρια καταστολή των πρώτων ημερών πήραν αποφασισμένη απάντηση, απέδειξαν στην πράξη ποιος είναι η πλειοψηφία και ποιος η μειοψηφία. Αποκαλύφθηκε περίτρανα ότι οι αγρότες είναι "υποκινούμενοι" από τα τεράστια προβλήματά τους κι η κυβέρνηση από τα συμφέροντα των αγροτοβιομήχανων, των ενεργειακών και τραπεζικών ομίλων.

(…) Ποιος έλεγε λοιπόν ψέματα και ποιος αλήθεια; Οι βιοπαλαιστές αγρότες που πάλευαν έγκαιρα στα μπλόκα και το ΚΚΕ που πρωτοστατούσε και σε αυτόν τον αγώνα; Ή μήπως όλοι οι απολογητές της ΕΕ, η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και τα θρύψαλα του Νο 1 και 2, το ΠΑΣΟΚ κι ο Βελόπουλος που όλοι τους έταζαν μεγαλεία για το πράσινο όραμα της ΕΕ με την ΚΑΠ κορώνα στο κεφάλι τους; Αυτοί είναι που μιλούσαν για τις "καλύτερες μέρες", τα "περισσότερα χρήματα" τις "μεγαλύτερες αγορές" μέσα από μια "ευρωπαϊκή" αγροτική πολιτική στην ενιαία αγορά κι ότι θα πουλούν με ικανοποιητικές τιμές τα προϊόντα τους. Γιατί οι ευρωβουλευτές όλων αυτών ψήφισαν και με τα δύο χέρια την ΚΑΠ λαιμητόμο και μόνο οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ την καταψήφισαν και αποκάλυψαν το πραγματικό περιεχόμενό της.

Τώρα μάλιστα η ΝΔ που ως κυβέρνηση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και τα άλλα αστικά κόμματα ως ευρωβουλευτές στο Ευρωκοινοβούλιο συνδιαμορφώσαν και υπερψήφισαν την ΚΑΠ έχουν το θράσος να μας λένε για να ξεπλυθούν ότι οι αγρότες διαδηλώνουν για να τα ακούσει η ΕΕ.

Μάλιστα κάνουν ακόμα και μαθήματα καλής… διαπραγμάτευσης λέγοντας ότι κοιτάξτε να ψηφίσετε στις ευρωεκλογές ευρωβουλευτές σαν τους δικούς μας που θα την επαναδιαπραγματευτούν καλά. Αλλά τι επαναδιαπραγμάτευση εννοούν. Λένε κιόλας "θα υπερασπιστούμε τα εθνικά συμφέροντα να πάρει η Ελλάδα περισσότερα κονδύλια σε σύγκριση με τις άλλες χώρες". Ας μας απαντήσουν όμως αν είναι αυτή τελικά η λύση στα προβλήματα των αγροτών του μόχθου τότε γιατί η Ελλάδα παρότι πήρε περίπου τα ίδια χρήματα με την περασμένη ΚΑΠ έγινε κι εδώ όπως και στις άλλες χώρες η "σφαγή του Δράμαλη"; Μα γιατί έγινε ό,τι προέβλεπε το ΚΚΕ στην ανακοίνωση της Ευρωκοινοβουλευτικης του Ομάδας ενημερώνοντας τον λαό γιατί καταψήφισε την ΚΑΠ. Ότι δηλαδή το ζήτημα με τις χρηματοδοτήσεις είναι το ποιος μες στη χώρα παίρνει τη μερίδα του λέοντος που δεν είναι άλλοι από τους αγροτοβιομηχάνους, τις μεγάλες εκμεταλλεύσεις που έχουν κεφάλαια για πράσινες και ψηφιακές μπίζνες. Και βέβαια είναι πασίγνωστο ποιος τελικά παίρνει τα φλούδια των ενισχύσεων; Ποιοι άλλοι; Οι μικροπαραγωγοί που αυτό που κάνουν είναι με τις ενισχύσεις ίσα που να συντηρούν με τα χίλια ζόρια το χωράφι τους για να βρίσκουν φτηνή πρώτη ύλη οι εμποροβιομήχανοι αγοράζοντάς την μπίρ- παρά. Γιατί η άλλη όψη των ενισχύσεων είναι το πανάκριβο κόστος παραγωγής.

Ναι γιατί με την ΚΑΠ όσα έκοψαν από τις ενισχύσεις των μικροπαραγωγών τα έδωσαν στους αγροτοβιομηχάνους επενδυτές των πράσινων καλλιεργειών και των ψηφιακών καλλιεργειών ακρίβειας που είναι η νέα μπίζνα που προωθεί η ΕΕ. Αυτή είναι η ΚΑΠ, αυτή κι η ΕΕ».

Ο αγώνας των αγροτών του μόχθου όμως θα συνεχιστεί, θα είναι μακρόπνοος και με άλλες μορφές, γιατί αυτό που τρομάζει την κυβέρνηση είναι ότι αυτά τα αιτήματα κι οι διεκδικήσεις θα φωνάζονται με όλους τους τρόπους και τις μορφές πάλης ακόμα και την περίοδο που θα σπέρνουν ή θα θερίζουν. Κλειδί είναι οι αγροτικοί σύλλογοι που ζωντάνεψαν αυτές τις μέρες, να ενισχύσουν τη δράση τους, να γίνουν ακόμα περισσότεροι, να πάρουν αγωνιστικές πρωτοβουλίες σε κάθε χωριό. Γιατί οι αγρότες ξέρουν πάνω από όλα οι ίδιοι πρώτα ότι ο αγώνας που έσπειραν όλες αυτές τις μέρες θα καρπίσει, ακόμα κι αν αποσπάσουν από την κυβέρνηση μέρος των αιτημάτων τους σε ανύποπτο χρόνο, όπως έχει άλλωστε έχει γίνει άπειρες φορές στο παρελθόν, γιατί πάνω από όλα ενδιαφέρει τους κάθε φορά κυβερνώντες να μην βγάζει ο λαός το συμπέρασμα ότι κανένας αγώνας δεν πάει χαμένος παρά μόνο αυτός που δεν γίνεται.

Αγώνας δεμένος με την υπόθεση των εργαζομένων της περιοχής

Ο αγώνας αυτός όμως είναι αναπόσπαστα δεμένος και με την υπόθεση των δικαιωμάτων των εργαζομένων στη διαλογή και την κονσερβοποιία. Ποιος δεν θυμάται προ διετίας τις μεγάλες καταστροφές στα ροδάκινα και τα άλλα πυρηνόκαρπα δέντρα, που από τη μια οι μικροπαραγωγοί αγρότες πήραν ψίχουλα για αποζημιώσεις ενώ αυτές οι καταστροφές αξιοποιήθηκαν από τους μεγαλοβιομηχάνους της περιοχής για να ρίξουν μισθούς, μεροκάματα και δικαιώματα. Την ίδια ώρα είναι που ξεζουμίζουν τους εργαζόμενους στην εποχική δουλειά, με εξαντλητικά ωράρια, απλήρωτα δώρα και επιδόματα, ενώ αυτοί θησαυρίζουν με αλλεπάλληλα ρεκόρ κερδοφορίας κι εξαγωγών, όλα φορτωμένα στις πλάτες των εργαζομένων.

Ο αγροτικός αγώνας λοιπόν συνδέεται άμεσα με αυτόν των εργαζομένων σε διαλογητήρια - κονσερβοποιεία για μισθούς, ΣΣΕ, δικαιώματα, ανθρώπινα ωράρια και κάλυψη υπερωριών αφορά και τους μικρομεσαίους αγρότες της περιοχής, τους εργάτες γης, ανεξαρτήτως εθνικότητας. Ο αντίπαλος τους κοινός: βιομήχανοι, το κράτος κι οι κυβερνήσεις τους.

Μόνο απώλειες για τον λαό ο «πράσινος» σχεδιασμός του κεφαλαίου και της ΕΕ

«(…)ΕΕ και αστικά κόμματα, που χτυπάνε δήθεν φιλικά την πλάτη του λαού με δήθεν κατανόηση, κάνουν πως δεν ξέρουν τίποτα για την ακρίβεια σε τρόφιμα, ενέργεια, καύσιμα. Αλήθεια την περιγράφουν περίπου ότι φύτρωσε. Από τη μία ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ μιλούν για ακρίβεια Μητσοτάκη κι από την άλλη η ΝΔ για εισαγόμενη ακρίβεια. Συνιστούμε σε όλους αυτούς που παίζουν το κρυφτούλι, να αναζητήσουν τις αιτίες στα ίδια τα προγράμματα τους, στους "πράσινους" νόμους, δηλαδή μαύρους για τον λαό της ΕΕ και των κυβερνήσεων, στην απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, στο Χρηματιστήριο της ενέργειας που έφεραν τα πολύχρωμα τιμολόγια, που οποίο και να διαλέξεις εσύ χάνεις κι ο ενεργειακός όμιλος - πάροχος κονομά κέρδη με ουρά. Να το αναζητήσουν στο Ταμείο Ανάκαμψης που ταΐζει το κεφάλαιο με τσάμπα χρήμα από τον ιδρώτα του λαού.

Γιατί ο τάχα "πράσινος" σχεδιασμός του προχωρά κι εδώ στην περιοχή κι ευρύτερα με τον λαό να μέτρα μόνο απώλειες. Στην περιοχή πάνω από τη Βεγορίτιδα, στους πρόποδες του Καϊμάκτσαλαν, στήνουν άναρχα μεγαπάρκο αιολικών, την ώρα που μένουν στα αζήτητα έργα πρώτης προτεραιότητας όπως αγροτικής οδοποιίας, εγγείων βελτιώσεων, εκσυγχρονισμού των δικτύων για την ενίσχυση της αγροτικής παραγωγής στο ύψος των αναγκών και χωρίς να χρυσοπληρώνουν οι αγρότες το νερό. Τέτοια έργα η ΕΕ δεν είναι ως επί το πλείστον επιλέξιμα κι όσα γίνονται είναι αποσπασματικά ή κουτσουρεύονται για να θησαυρίζουν οι όμιλοι εργολάβοι. Το ίδιο και τα αντιπλημμυρικά που γίνονται με το σταγονόμετρο ή καρκινοβατούν. Στο πλαίσιο αυτό συνεχίζουν να υπάρχουν σημαντικά προβλήματα από την Αριδαία και τη Σκύδρα μέχρι την πεδιάδα των Γιαννιτσών, όπως τα έργα σε Τάφρο 66 και Λουδία που καθυστερούν εδώ και χρόνια.

Όλα αυτά όμως δεν αφορούν κάποιο λάθος, δεν ξεχάστηκαν, υπάρχει σχεδιασμός. Γιατί κρύβουν όλα τα αστικά κόμματα τις ευθύνες της ΕΕ και τη στρατηγική της, κρύβουν ότι στις ψηφοφορίες στο Ευρωκοινοβούλιο σε ποσοστό 80% ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ ψηφίζουν από κοινού τα ίδια εκτρώματα. Όλοι τους μάλιστα αναγνωρίζουν την ΕΕ άκουσον-άκουσον ως θεματοφύλακα του κράτους δικαίου της ΕΕ».

Κλείνοντας, ο Κώστας Παπαδάκης σημείωσε:

«Στην οργάνωση της πάλης του λαού κρίνονται τα πολιτικά κόμματα. Κι εκεί κρίνεται το ΚΚΕ, που βρίσκεται μαχητικά και με συνέπεια κάθε μέρα μέσα στους αγώνες και μπορεί να ισχυροποιηθεί ακόμα πιο πολύ με την αλλαγή των συσχετισμών, ψηφίζοντας συνεπείς αγωνιστές στα σωματεία, στους συλλόγους, παντού όπου γίνονται αρχαιρεσίες. Αλλά κρίσιμο ζήτημα είναι να μεταφέρεται η φωνή του λαού και τα προβλήματα του παντού στη Βουλή στην Ευρωβουλή, πιέζοντας για όλα αυτά. Αυτή η παρουσία μπορεί να δυναμώσει ακόμα περισσότερο στις 9 του Ιούνη, στις Ευρωεκλογές, εκλέγοντας περισσότερους ευρωβουλευτές του ΚΚΕ.

Μπορούμε να δώσουμε ένα αισιόδοξο μήνυμα στους λαούς της Ευρώπης με την ενίσχυση του ΚΚΕ, να δοθεί ώθηση στον αγώνα ενάντια στην ΕΕ, στην κυβέρνηση της ΝΔ όσο και στα άλλα κόμματα που συμφωνούν με όλα αυτά τα αντιλαϊκά μέτρα, τα άδικα μέτρα. Για να αποσπαστούν μέτρα ανακούφισης του λαού. Έτσι για παράδειγμα εμποδίστηκαν πλειστηριασμοί και εξώσεις λαϊκών οικογενειών, χαμηλοσυνταξιούχων, ΑμεΑ. Εργαζόμενοι διεκδίκησαν και σε αρκετές περιπτώσεις πέτυχαν συλλογικές συμβάσεις εργασίας, με μισθούς που δεν θα τελειώνουν στο πρώτο δεκαήμερο του μήνα, με ανθρώπινα ωράρια και σύγχρονα δικαιώματα, μέτρα ασφαλείας για να μην έχουμε έναν νεκρό εργάτη μέρα παρά - μέρα.

Αυτός είναι ο μόνος ασφαλής και σίγουρος δρόμος για να έχουμε κατακτήσεις σήμερα, αλλά κυρίως για να ανοίξουμε ένα πιο σίγουρο δρόμο ανάπτυξης προς το συμφέρον των κοινωνικών λαϊκών αναγκών, προς το συμφέρον δηλαδή της πλειοψηφίας του λαού. Αυτός είναι που δεν έχει πει την τελευταία του λέξη αυτός είναι που έχει τη δύναμη όταν το συνειδητοποιήσει να βάλει τη σφραγίδα του στις εξελίξεις».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ