close search results icon

Ο Guardian αποκαλύπτει με έγγραφα τη συστηματική παρενόχληση στη Δυτική Όχθη

Τα έγγραφα παραθέτουν τη Σύμβαση για τα προνόμια και τις ασυλίες των Ηνωμένων Εθνών.

Το προσωπικό του ΟΗΕ που εργάζεται με Παλαιστίνιους στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη έχει υποστεί συστηματική εκστρατεία παρεμπόδισης του έργου του και παρενόχλησης από τον ισραηλινό στρατό και τις αρχές από την έναρξη της σύγκρουσης στη Γάζα, σύμφωνα με εσωτερικά έγγραφα του ΟΗΕ που περιήλθαν στην κατοχή της εφημερίδας Guardian.

Τα έγγραφα καταγράφουν εκατοντάδες περιστατικά που κυμαίνονται από δέσιμο των ματιών και ξυλοδαρμό του προσωπικού του ΟΗΕ σε σημεία ελέγχου έως τη χρήση εγκαταστάσεων του ΟΗΕ από ισραηλινά στρατεύματα ως θέσεις βολής κατά τη διάρκεια επιδρομών σε προσφυγικούς καταυλισμούς όπου σκοτώθηκαν Παλαιστίνιοι.

Τα έγγραφα έχουν συγκεντρωθεί από την Unrwa, την Υπηρεσία Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για την Παλαιστίνη, η οποία παρέχει βασικές υπηρεσίες στους Παλαιστίνιους στα κατεχόμενα εδάφη εδώ και δεκαετίες.

Η Juliette Touma, εκπρόσωπος της Unrwa, είπε ότι τα περιστατικά στη Δυτική Όχθη – όπου η υπηρεσία διαχειρίζεται 96 σχολεία και 43 κλινικές υγείας για 871.000 εγγεγραμμένους πρόσφυγες – που περιγράφονται στα εσωτερικά έγγραφα ήταν «μέρος ενός ευρύτερου προτύπου παρενόχλησης που βλέπουμε εναντίον της Unrwa στην Δυτική Όχθη και την Ιερουσαλήμ».

Ένας εκπρόσωπος του Ισραηλινού Στρατού είπε ότι «δεν είχαν προβλήματα με την Unrwa στη Δυτική Όχθη», προσθέτοντας: «Δεν προσπαθούμε να τους παρενοχλήσουμε. Δεν κάνουμε τίποτα σκόπιμα για να ενοχλήσουμε το σημαντικό έργο τους. Δεν είμαστε σε θέση να επαληθεύσουμε αυτούς τους ισχυρισμούς και δεν μας παρουσιάστηκαν στοιχεία [για αυτούς]. Έχουμε καλές σχέσεις με την Unrwa και άλλους οργανισμούς στη Δυτική Όχθη».

Το πρόσφατο μπαράζ ρητορικής κατά της Unrwa από ανώτερους αξιωματούχους έχει πυροδοτήσει το δημόσιο αίσθημα στο Ισραήλ. Υπήρξαν εβδομαδιαίες διαμαρτυρίες στο γραφείο της υπηρεσίας στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, καθώς και ένας πυροβολισμός που δεν είχε αναφερθεί μέχρι τώρα, όταν ένας οδηγός πυροβόλησε από το αυτοκίνητό του τον οδηγό ενός φορτηγού της Unrwa.

Τα έγγραφα περιγράφουν λεπτομερώς πώς τα κέντρα υγείας της Unrwa στη Δυτική Όχθη έχουν ξεμείνει από κρίσιμες προμήθειες, αφού μια αποστολή φαρμάκων κρατήθηκε από τα ισραηλινά τελωνεία για περισσότερους από δύο μήνες στην Ιορδανία. Το φορτίο των 42 παλετών, συμπεριλαμβανομένων αντιβιοτικών, αντιισταμινικών, παυσίπονων και θεραπείας για διαβήτη, υπέρταση και σχιζοφρένεια έφτασε τον Ιανουάριο στο Αμμάν, αλλά εκκαθαρίστηκε μόλις την Κυριακή, δύο ώρες αφότου ο Guardian επικοινώνησε σχετικά με τις ισραηλινές αρχές. Ένας εκπρόσωπος των ισραηλινών τελωνείων αρνήθηκε ότι υπήρξε οποιαδήποτε καθυστέρηση, σημειώνει η εφημερίδα.

Τα έγγραφα ισχυρίζονται επίσης ότι «το προσωπικό της Unrwa [στη Δυτική Όχθη] έχει υποστεί λεκτική κακοποίηση, υποβλήθηκε σε ελέγχους ταυτότητας και έρευνες, και ότι τους ζητήθηκε να σηκώσουν τα ρούχα τους για να αποδείξουν την απουσία όπλων».

Επιπλέον, «έχουν καταγραφεί όλο και πιο κατάφωρες παραβιάσεις προνομίων και ασυλιών του ΟΗΕ, συμπεριλαμβανομένων εισόδων σε εγκαταστάσεις της Unrwa από ένοπλο προσωπικό στο πλαίσιο των επιχειρήσεων των ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας, καθώς και ζημιές σε εγκαταστάσεις της Unrwa που προκλήθηκαν κατά τη διάρκεια τέτοιων επιχειρήσεων».

Τα έγγραφα παραθέτουν τη Σύμβαση για τα προνόμια και τις ασυλίες των Ηνωμένων Εθνών, που εγκρίθηκε το 1946, βάσει της οποίας οι υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών «έχουν το δικαίωμα να διεξάγουν δραστηριότητες για την υποστήριξη της εντολής τους χωρίς εμπόδια».

Σε ένα από τα πιο σοβαρά καταγγελθέντα περιστατικά που περιγράφονται στα έγγραφα, στρατιώτες σταμάτησαν δύο μέλη του προσωπικού της Unrwa που επέβαιναν σε ένα όχημα του ΟΗΕ με σχετική σήμανση, σε ένα προσωρινό σημείο ελέγχου τον Φεβρουάριο του 2024, καθώς προσπαθούσαν να φύγουν από ένα παλαιστινιακό χωριό κοντά στη Βηθλεέμ.

Οι στρατιώτες, οι οποίοι αφαίρεσαν «βίαια» τα κλειδιά και «ανάγκασαν το επιτελείο να βγει… υπό την απειλή όπλου», στη συνέχεια έψαξαν το όχημα και χλεύασαν το επιτελείο «κάνοντας αναφορά στο προσωπικό που ανήκει στη Χαμάς». Έπειτα, δόθηκε εντολή στο προσωπικό να γονατίσει, τους έδεσαν τα μάτια, τους πέρασαν χειροπέδες με πλαστικά καλώδια και τους ξυλοκόπησαν προτού παρέμβει ένας ανώτερος αξιωματικός, αναφέρουν τα έγγραφα που φέρνει στη δημοσιότητα ο Guardian.

Τα έγγραφα περιγράφουν επίσης τη χρήση των εγκαταστάσεων της Unrwa από τα ισραηλινά στρατεύματα κατά τη διάρκεια στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Δυτική Όχθη, συμπεριλαμβανομένης τουλάχιστον μιας κατά την οποία σκοτώθηκαν αρκετοί Παλαιστίνιοι.

Από τις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με τα έγγραφα, η Unrwa έχει καταγράψει 135 περιστατικά που επηρεάζουν τις κλινικές, τα σχολεία ή τα γραφεία της, από εισβολές και κακή χρήση έως στρατιωτικές επιχειρήσεις που είχαν ως αποτέλεσμα την χρήση δακρυγόνων ή σφαιρών.

Τα έγγραφα υποστηρίζουν ότι στις 8 Δεκεμβρίου, οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας εξαπέλυσαν επιδρομή με στόχο μαχητές στον προσφυγικό καταυλισμό al-Faara στη βόρεια Δυτική Όχθη, όπου διέρρηξαν την πύλη του κέντρου υγείας της Unrwa εκεί και κατέβασαν τη σημαία του ΟΗΕ.

Η ισραηλινή επιδρομή οδήγησε στο θάνατο έξι Παλαιστινίων, μεταξύ των οποίων ένας 14χρονος.
Τα έγγραφα είναι επίσης επικριτικά για τους μαχητές που εδρεύουν σε πολλά στρατόπεδα, τους οποίους η Unrwa αποκαλεί «ένοπλους ηθοποιούς».

Ένα έγγραφο της Unrwa λέει ότι οι αποκλεισμοί και οι περιορισμοί μετακίνησης στη Δυτική Όχθη έχουν δημιουργήσει «εντεινόμενες οικονομικές δυσκολίες, ιδιαίτερα για τους Παλαιστίνιους που εργάζονται σε διαφορετική πόλη ή που πρέπει να ταξιδέψουν στο για δουλειά».

πηγή: efsyn.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ