close search results icon

Ο Λούλα κατά του «τέρατος της ακροδεξιάς», στη Βραζιλία και αλλού

Θέλει να συζητήσει τόσο με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς όσο και με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν. 

Την ελπίδα ότι το «νέο τέρας», που αντιπροσωπεύει «η φανατική ακροδεξιά», τόσο στη Βραζιλία όσο και αλλού στον κόσμο θα σκοτωθεί, εξέφρασε ο πρόεδρος Λούλα ντα Σίλβα. Αναφερόμενος στα γεγονότα της 8ης Ιανουαρίου, σε εκδήλωση παρουσία πρυτάνεων των πανεπιστημίων, στο προεδρικό μέγαρο στην Μπραζίλια, τόνισε ότι «δεν έχει δει ποτέ τη Βραζιλία να καταλαμβάνεται από τέτοιο μίσος».

Και πρόσθεσε: «Η άνοδος της φανατικής ακροδεξιάς που απεχθάνεται οτιδήποτε διαφορετικό, είναι ένα τέρας που πρέπει να αντιμετωπίσουμε και να σκοτώσουμε».

«Δεν αφορά όμως μόνο τη Βραζιλία», πρόσθεσε, φέρνοντας ως παράδειγμα τις «ΗΠΑ επί προεδρίας Τραμπ», την Ουγγαρία και την Ιταλία και τόνισε: «Παρότι νικήσαμε τον Μπολσονάρου, πρέπει επίσης να νικήσουμε το μίσος, το ψέμα, την παραπληροφόρηση, τον φανατισμό… για να εκπολιτιστεί ξανά αυτή η κοινωνία».

Η αντιμετώπιση της ακροδεξιάς είναι ένα από τα θέματα που ο πρόεδρος της Βραζιλίας είπε ότι θέλει να συζητήσει τόσο με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς, τον οποίο θα υποδεχθεί στις 30 Ιανουαρίου, όσο και με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, τον οποίο θα συναντήσει τον Φεβρουάριο στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Και σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο Globo News, ο Βραζιλιάνος πρόεδρος επανέλαβε τις υποψίες του ότι πίσω από αυτά τα γεγονότα βρίσκεται ο ακροδεξιός τέως πρόεδρος, Ζαΐρ Μπολσονάρο.

«Η απόφασή του να μείνει σιωπηλός μετά τις εκλογές, να ταξιδέψει στο Μαϊάμι σαν να απέφευγε κάτι και να μην πει τίποτα ακόμη και μετά από όσα συνέβησαν, μου έδωσε την εντύπωση ότι γνώριζε τα πάντα και ότι είχε σχέση με όλα αυτά», είπε ο Λούλα ντα Σίλβα.

«Μπορεί ο Μπολσονάρο να ήλπιζε πως θα επέστρεφε στη Βραζιλία έπειτα από ένα ένδοξο πραξικόπημα», πρόσθεσε και συμπλήρωσε πως «εάν αποδειχθεί η εμπλοκή του στις ταραχές, θα πρέπει να τιμωρηθεί».

Ο ακροδεξιός Ζαΐρ Μπολσονάρο, που ακόμη δεν έχει παραδεχθεί την εκλογική ήττα του στις εκλογές του Οκτωβρίου και δεν συνεχάρη τον διάδοχό του στην προεδρία της Βραζιλίας, αρνείται πως είχε οποιαδήποτε ανάμειξη στις ταραχές της 8ης Ιανουαρίου στην Μπραζίλια, εκφράζοντας απλώς τη θλίψη του.

πηγή: efsyn.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ