close search results icon

Ο μουσακάς της Ντίνας Νικολάου

Ο μουσακάς της Ντίνας Νικολάου

Μουσακάς. Ο κοινός τόπος της Ανατολής, της Ελλάδας και τη Δύσης σε μια σύνθεση γεύσεων με αξέχαστο και ανυπέρβλητο αποτέλεσμα.

Υλικά

Για τις μελιτζάνες

1½ κιλό μελιτζάνες φλάσκες, κομμένες κατά μήκος σε φέτες πάχους 1 εκ.

1 κιλό πατάτες, σε ροδέλες

4 φλιτζ. σπορέλαιο, για το τηγάνισμα

αλάτι

Για τον κιμά

1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο

1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

400 γρ. χυμό ντομάτας

1 φύλλο δάφνης

1 ξύλο κανέλας

1 κ.γ. ρίγανη ξερή

½ φλιτζ. ε.π. ελαιόλαδο

½ φλιτζ. κρασί κόκκινο

½ ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο

αλάτι

μαύρο πιπέρι

Για την μπεσαμέλ

120 γρ. βούτυρο

½ φλιτζ. αλεύρι

1 λίτρο γάλα φρέσκο

½ φλιτζ. κεφαλοτύρι, τριμμένο

2 αυγά, ελαφρά χτυπημένα

½ κ.γ. μοσχοκάρυδο, τριμμένο

αλάτι

μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο


Διαδικασία

Βήμα 1

Μελιτζάνες: Πασπαλίζουμε με αρκετό αλάτι τις φέτες της μελιτζάνας και τις αφήνουμε να στραγγίξουν για 1½ ώρα σε ένα σουρωτήρι, για να ξεπικρίσουν. Τις ξεπλένουμε με νερό και τις σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας.

Βήμα 2

Ζεσταίνουμε το σπορέλαιο σε ένα μεγάλο τηγάνι σε δυνατή φωτιά και τις τηγανίζουμε γυρίζοντάς τες μία φορά. Τις στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας. Έπειτα τηγανίζουμε και τις πατάτες. Κιμάς: Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι ανακατεύοντας με μια σπάτουλα μέχρι να μαραθεί. Προσθέτουμε τον κιμά, συνεχίζοντας το σοτάρισμα μέχρι να αλλάξει χρώμα. Σβήνουμε με το κρασί και έπειτα από 1΄ προσθέτουμε τη δάφνη, την κανέλα, τη ρίγανη, τον χυμό ντομάτας, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 20΄ ανακατεύοντας μερικές φορές για να μη σβολιάσει. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τον μαϊντανό. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.

Βήμα 3

Μπεσαμέλ: Ζεσταίνουμε το γάλα σε ένα κατσαρολάκι. Σε μια άλλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο και μόλις λιώσει ρίχνουμε το αλεύρι. Ανακατεύουμε σε χαμηλή φωτιά με έναν αυγοδάρτη να καβουρδιστεί ελαφρά. Προσθέτουμε σταδιακά το ζεστό γάλα ανακατεύοντας διαρκώς για να μη σβολιάσει. Συνεχίζουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο.

Βήμα 4

Μόλις πήξει η κρέμα αποσύρουμε από τη φωτιά και την αφήνουμε για 5΄ στην άκρη. Προσθέτουμε το κεφαλοτύρι και τα αυγά ανακατεύοντας δυνατά με τον αυγοδάρτη. Σε ένα μέτριο ταψί πρώτα στρώνουμε τις πατάτες και από πάνω τις μισές μελιτζάνες. Αδειάζουμε τον κιμά και τον στρώνουμε με ένα κουτάλι. Σκεπάζουμε με τις υπόλοιπες μελιτζάνες και τέλος περιχύνουμε με την μπεσαμέλ. Ισιώνουμε την επιφάνεια και ψήνουμε τον μουσακά για 1 ώρα, μέχρι να ροδίσει.

Αφήνουμε το φαγητό να κρυώσει ελαφρώς, το κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.

Styling—ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΛΥΚΟΥΡΕΣΗ

Food styling—ΜΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ

Φωτογραφίες—LAMBROS MENTZOS PHOTOGRAPHY

cantina.protothema.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ