close search results icon

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ απαντά στο πού πήγαν τα 88 εκατ. ευρώ της προκαταβολής της βασικής ενίσχυσης

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ απαντά στο πού πήγαν τα 88 εκατ. ευρώ της προκαταβολής της βασικής ενίσχυσης

Πριν λίγη ώρα στη Βουλή πραγματοποιήθηκε συζήτηση σε επερώτηση στη Βουλή του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Μανόλη Χνάρη, σχετικά με τη «λειψή» πληρωμή της προκαταβολής της βασικής ενίσχυσης στις 27 Οκτωβρίου. Συγκεκριμένα, μετά την πληρωμή, στις 27 Οκτωβρίου το βράδυ ο ΟΠΕΚΕΠΕ έβγαλε ανακοίνωση ότι πλήρωσε περίπου 488 εκατ. ευρώ. Ήταν η χαμηλότερη πληρωμή από συστάσεως του ΟΠΕΚΕΠΕ και από την περίοδο που η Κοινή Αγροτική Πολιτική βασιζόταν στην κατανομή δικαιωμάτων επί καλλιεργηθείσας έκτασης ή βοσκότοπου. Από την ανακοίνωση της 27ης Οκτωβρίου έλειπε ένα ποσό 88 εκατ. ευρώ, μετά τους υπολογισμούς και τις εξηγήσεις που δόθηκαν από τον Οργανισμό.

Σε μία προσπάθεια να δοθεί 25 μέρες μετά μία εξήγηση, σύμφωνα με τις αποκλειστικές πληροφορίες του Agro24, η ηγεσία του ΥΠΑΑΤ, επικαλείται έγγραφο του ΟΠΕΚΕΠΕ, στο οποίο αναφέρονται τα εξής για την «τύχη» των 88 εκατ. ευρώ, τα οποία «δεν χάθηκαν», αλλά θα «δοθούν σε μεταγενέστερη εκκαθάριση των πληρωμών»:

Από τα συνολικά υφιστάμενα 4.200.000 εκτάρια (Ηα) δικαιώματα Βασικής Ενίσχυσης συνολικής αξίας 830 εκατ. ευρώ, με τις δηλώσεις ΟΣΔΕ του 2023, υποβλήθηκαν αιτήσεις που αντιστοιχούν σε 4.000.000 εκτάρια (Ηα) δικαιώματα συνολικής αξίας 796.000.000 εκατ. ευρώ.

Οι λόγοι της υποβολής δηλώσεων για λιγότερες εκτάσεις, ήταν ότι κάποιοι δεν υπέβαλαν λόγω του ότι δεν τους ενδιαφέρει να ενεργοποιήσουν δικαιώματα, ήταν εκπρόθεσμοι ή έχουν αποβιώσει.

Επιπλέον, από αυτούς που υπέβαλαν αιτήσεις, βρήκαν εκτάσεις και ενεργοποιήθηκαν 3.830.000 εκτάρια (Ηα) δικαιώματα με συνολική αξία 760.000.000 ευρώ, αφού είναι σύνηθες ένας αριθμός παραγωγών κάθε χρόνο να μην μπορεί να βρει εκτάσεις για να ενεργοποιήσει όλα του τα δικαιώματα.

Επίσης, ένα τμήμα 3% (επί των 830 εκατ. ευρώ) θα δοθεί τον Δεκέμβριο ως Εθνικό Απόθεμα.

Ακόμη, με τους ελέγχους monitoring και επιλεξιμότητας τελικά οδηγήθηκαν προς πληρωμή 3.748.000 εκτάρια (Ηα) δικαιώματα συνολικής αξίας 741.000.000 ευρώ, για τα οποία υπολογίστηκε προκαταβολή ύψους 70%, δηλαδή 519.000.000 ευρώ. Από αυτά αφαιρέθηκαν, αχρεώστητα, αυτοί που βρίσκονται σε έλεγχο από την δικαιοσύνη, όσοι είναι να πάρουν κάτω των 150 ευρώ και αυτοί που ενεργοποίησαν βοσκοτόπια χωρίς ζώα.

Τελικά καταβλήθηκε, μετά την εφαρμογή των δεσμεύσεων όπως αναλύθηκε παραπάνω, ποσό ύψους 488.384.809,32 ευρώ.

Η ερώτηση του κ. Χνάρη

Τα λάθη και τις αστοχίες στην προκαταβολή της βασικής ενίσχυσης στους παραγωγούς του πρωτογενή τομέα, ανέδειξε με την υπ’ αρ. 363/9-11-2023 Επίκαιρη Ερώτηση του, απευθυνόμενος προς τον αρμόδιο Υπουργό κ. Ελευθέριο Αυγενάκη, ο Βουλευτής Ρεθύμνης και Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Μανόλης Χνάρης.

Ο κ. Χνάρης επεσήμανε ότι η προκαταβολή βασικής ενίσχυσης που πληρώθηκε από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, στις 27 Οκτωβρίου 2023 είναι η μικρότερη που έχει δοθεί ποτέ τα τελευταία χρόνια στον αγροτικό κόσμο στη χώρα μας. Ενώ επιπρόσθετα υπογράμμισε ότι: «…τα ποσά που καταβλήθηκαν παρουσιάζουν μεγάλη απόκλιση σε σχέση με τα αναμενόμενα, με αποτέλεσμα η προκαταβολή αυτή να μην επαρκεί ούτε για την κάλυψη των στοιχειωδών αναγκών των αγροτών» και συνεχίζοντας ανέφερε ότι « … μέχρι και σήμερα δεν υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση που να διευκρινίζει ή να δικαιολογεί αυτή τη μειωμένη πληρωμή … και που να καθορίζει το χρονικό πλαίσιο και των υπολοίπων πληρωμών».

Τέλος, τονίζει πως τα παραπάνω λάθη και αστοχίες που παρατηρήθηκαν δημιούργησαν αντιδράσεις, αναστάτωση και αβεβαιότητα στους παραγωγούς του πρωτογενή τομέα, όπου σε συνδυασμό με τις επιπτώσεις του Ουκρανικού πολέμου και της κλιματικής κρίσης, οδηγούνται σε απόγνωση.

Κατόπιν των ανωτέρω, ο κ. Βουλευτής ερωτά τον αρμόδιο Υπουργό:

-Που οφείλονται οι αστοχίες στην προκαταβολή της βασικής ενίσχυσης και γιατί είναι η μικρότερη πληρωμή που καταβλήθηκε τα τελευταία έτη; Ποιο το επόμενο χρονοδιάγραμμα,

- Τι προβλέπει για τους νεοεισερχόμενους αγρότες και γι’ αυτούς που δεν πληρώθηκαν και

- Γιατί υπήρξαν καθυστερήσεις στην έκδοση Υπουργικών Αποφάσεων και στην τεχνική υποστήριξη του ΟΠΕΚΕΠΕ και αν επεξεργάζεται Αναθεώρηση της νέας ΚΑΠ.

Η πρώτη απάντηση του κ. Κελέτση

Στη συζήτηση που έγινε στην Ολομέλεια της Βουλής στις 20 Νοεμβρίου, στον κ. Χνάρη απάντησε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Κελέτσης. Ο κ. Κελέτσης είπε ότι «σε σχέση με την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ όλοι γνωρίζαμε εξ αρχής ότι η στόχευση της νέας περιόδου 21-27 βασίζεται σε νέες αρχές.

Οι βασικές νέες στοχεύσεις είναι:

Η ψηφιοποίηση και η πράσινη γεωργία.

Ήμασταν από τις πρώτες χώρες που υποβάλαμε στην ΕΕ το Στρατηγικό Σχέδιο για την ΚΑΠ.

Και από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ και από εμάς, εκείνο στο οποίο επικεντρώσαμε όλες μας τις δυνάμεις ήταν, σε σχέση με τον ΟΠΕΚΕΠΕ, να προχωρήσουμε σε έγκαιρες και αξιόπιστες πληρωμές και κυρίως να υπάρχει διαφάνεια και λογοδοσία προς την πολιτική ηγεσία και προς τους αγρότες μας.

Σε ότι αφορά την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ η χώρα δεν έχασε χρήματα. Παρέμειναν τα 19 δισ. Έγινε όμως μια αναμόρφωση και αναδιάταξη σε σχέση με τις στοχεύσεις. Και όλοι γνωρίζαμε ότι η βασική ενίσχυση θα ήταν μειωμένη από τα 1.150.000 το 2022 στα 829.000.000. Κατά μέσο όρο μείον 21%.»

Σε αυτό το σημείο, θα πρέπει ως Agro24 να επισημάνουμε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των αγροτών δεν είχε ενημερωθεί για αυτή την κατακόρυφη μείωση της βασικής ενίσχυσης. Δεν είχε ουδέποτε αναφερθεί τόσο μεγάλη μείωση στα ποσά. Επίσης, να επισημάνουμε ότι η ποσοστιαία μείωση από τα 1.150.000 ευρώ έως τα 829.000.000 δεν είναι 21%, αλλά 27,8%.

Στη συνέχεια, ο κ. Κελέτσης, είπε: «Το συνολικό ποσό που θα διανεμηθεί προς τους αγρότες θα είναι το ίδιο και θα διανεμηθεί μέσω της αναδιανεμητικής ενίσχυσης, των νέων συνδεδεμένων ενισχύσεων και των οικολογικών σχημάτων. Πράγματι η βασική ενίσχυση ήταν μειωμένη, αλλά ήταν κάτι που ήταν γνωστό.

Θα πληρωθούν η αναδιανεμητική και τα οικολογικά προγράμματα μέχρι το τέλος του έτους.»

Νέα ερωτήματα από τον κ. Χνάρη

Στη δευτερολογία του ο κ. Χνάρης έθεσε τα εξής ερωτήματα, καθότι ο κ. Κελέτσης δεν θέλησε να δώσει απαντήσεις στην πρωτολογία του:

«Δεν μας απαντήσατε για τα 92 εκατ. (σ.σ. 88 εκατ. ευρώ κατά άλλους υπολογισμούς) που λείπουν από τη βασική ενίσχυση.

Θα αποκαταστήσετε την αδικία της εσωτερικής σύγκλισης;

Δεν μας είπατε το χρονοδιάγραμμα των πληρωμών. Και για το εθνικό απόθεμα, το οποίο δεν έχετε καταβάλει ούτε το 2022 ούτε το 2023, ακόμα και σε παραγωγούς που έχουν και ιδιόκτητα στρέμματα βοσκότοπων.

Για τα οικολογικά σχήματα που είναι τελείως ανεφάρμοστα, είστε προετοιμασμένοι για να γίνει σωστή καταβολή των ενισχύσεων; Το πρασίνισμα δινόταν κάθε χρόνο τα Χριστούγεννα, φέτος πότε θα καταβάλετε τα οικολογικά σχήματα;

Έχετε σκοπό να προχωρήσετε σε αναπροσαρμογή του ΣΣ ΚΑΠ;»

Οι απαντήσεις του κ. Κελέτση

Αρχικά ο κ. Κελέτσης επανέλαβε ότι «όλοι ξέραμε ότι η διάρθρωση της νέας ΚΑΠ είναι διαφορετική. Κι αυτό ήταν μια στρατηγική επιλογή της Ε.Ε. Πράγματι υπήρξαν αλλαγές. Το ξέραμε όλοι ότι στον Πυλώνα 1 θα είχαμε μείωση του προϋπολογισμού.

Ξέρετε ότι υπάρχει μια διάρθρωση που υπάρχει με την εσωτερική σύγκλιση, με τους ελέγχους μέσω του monitoring και επιπλέον την πληρωμή επηρέασε η απόφαση της υπηρεσιακής κυβέρνησης του Μαΐου του 2023 να συνδέσει την ενεργοποίηση δικαιωμάτων κτηνοτρόφων με την ύπαρξη ζωικού κεφαλαίου. Όλες οι εκτάσεις που δεν συνδέθηκαν με ζωικό κεφάλαιο δεν πήραν προκαταβολή επιδότησης τον Οκτώβριο.

Ένας άλλος λόγος της μείωσης είναι οι έλεγχοι που γίνανε. Μετά τους ελέγχους δεσμεύτηκαν περίπου 6.000 ΑΦΜ. Ενεργοποιήθηκαν τελικά 3.835.000 δικαιωματα και καταβλήθηκαν 488.384.809 ευρώ.

Το εθνικό απόθεμα θα καταβληθεί τον Δεκέμβριο μαζί με την εξόφληση της βασικής ενίσχυσης (30%).

Έχει ολοκληρωθεί η τεχνική υποστήριξη της νέας ΚΑΠ και κατοχυρώθηκε σε ένωση εταιρειών από τη Neuropublic και τη Cogniterra. Έχουν κληθεί για υπογραφή σύμβασης.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ έχουν ολοκληρώσει την πρώτη αναθεώρηση του ΣΣ ΚΑΠ και είμαστε στη φάση των απαντήσεων από την Κομισιόν. Σε σύντομο διάστημα θα έχει ολοκληρωθεί.»

agro24.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ