close search results icon

"Ο πόλεμος έφτασε στη Ρωσία" - Η Ουκρανία αντεπιτίθεται με drones

"Ο πόλεμος έφτασε στη Ρωσία" - Η Ουκρανία αντεπιτίθεται με drones

Η απότομη αύξηση των επιθέσεων με drones με στόχο το ρωσικό έδαφος είναι πιθανό να ενταθεί, αναφέρουν οι αναλυτές σύμφωνα με το CNBC, με το Κίεβο να εμφανίζεται όλο και πιο αποφασισμένο να φέρει την καταστροφή και την αστάθεια στο έδαφος της Ρωσίας.

Η Ρωσία βιώνει μια απότομη αύξηση επιθέσεων με drones σε δυτικές, κεντρικές και νότιες περιοχές της, καθώς και στην πρωτεύουσα Μόσχα και τη ρωσοκρατούμενη Κριμαία τις τελευταίες εβδομάδες.

Ενώ η Ουκρανία συνεχίζει την αντεπίθεση στο έδαφός της για να ανακτήσει τα κατεχόμενα από τη Ρωσία εδάφη στα νότια και ανατολικά της χώρας και στοχεύει να σπάσει τη λεγόμενη χερσαία γέφυρα της Ρωσίας προς την κατεχόμενη Κριμαία, η αυξανόμενη χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών για επιθέσεις σε ρωσικό έδαφος δείχνει μια άλλη πτυχή της στρατιωτικής στρατηγικής της Ουκρανίας.

"Ο πόλεμος επιστρέφει στο σπίτι της Ρωσίας", δήλωσε ο Τίμοθι Ας, στρατηγικός αναλυτής αναδυόμενων αγορών στην BlueBay Asset Management. "Η Ουκρανία αποδεικνύει ότι μπορεί να κάνει τη ζωή πολύ δύσκολη για τη Ρωσία, τους Ρώσους και τον Πούτιν", πρόσθεσε.

"Με τις επιθέσεις στην ίδια την Κριμαία, τον χερσαίο διάδρομο και τη γέφυρα του Κερτς και τη ρωσική ναυσιπλοΐα στη Μαύρη Θάλασσα να δέχεται επιθέσεις, το σαφές μήνυμα είναι ότι ενώ η εισβολή πουλήθηκε εν μέρει ως προσπάθεια βελτίωσης της ρωσικής ασφάλειας, έκανε την Κριμαία και τη Ρωσία λιγότερο ασφαλείς για τις ρωσικές δυνάμεις", τόνισε ο ίδιος και πρόσθεσε: "Και όλο αυτό θα γίνει χειρότερο όσο συνεχίζεται αυτή η εισβολή".

Οι εναέριες επιθέσεις έχουν ενταθεί τις τελευταίες ημέρες με πλήγματα όλο και πιο μέσα στο ρωσικό έδαφος. Τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης τουλάχιστον έξι ρωσικές περιοχές ανέφεραν απόπειρες επιθέσεων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη, μία από τις οποίες κατέστρεψε και προκάλεσε ζημιές σε τέσσερα στρατιωτικά μεταγωγικά αεροπλάνα σε αεροδρόμιο στη βορειοδυτική Ρωσία.

Ακολούθησαν και άλλες επιθέσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας της Πέμπτης, με την κατάρριψη και άλλων drones στην περιοχή της Μόσχας και στην περιοχή Μπριάνσκ της νότιας Ρωσίας που συνορεύει με την Ουκρανία. Τα αεροδρόμια στις στοχευμένες περιοχές αναγκάστηκαν να ακυρώσουν και να καθυστερήσουν πολλές πτήσεις εξαιτίας των επιθέσεων.

Ο πόλεμος των drones

Η Ρωσία κατηγόρησε την Ουκρανία για τις τελευταίες επιθέσεις με drones, ενώ η Ουκρανία παρέμεινε χαρακτηριστικά σιωπηλή σχετικά με αυτές και τις προηγούμενες επιθέσεις. Ωστόσο, είναι αναμφισβήτητο ότι τα drones έχουν γίνει ένα κρίσιμο όπλο στο οπλοστάσιο τόσο της Ρωσίας όσο και της Ουκρανίας.

Η Ουκρανία έχει γίνει στόχος χιλιάδων ρωσικών επιθέσεων με drones κατά τη διάρκεια της 19μηνης σύγκρουσης, με τις ενεργειακές, αμυντικές και άλλες υποδομές της να πλήττονται από σμήνη UAV ιρανικής κατασκευής. Το βράδυ της Τρίτης, το Κίεβο ανέφερε ότι είχε αποκρούσει περισσότερες από 20 επιθέσεις με drones και πυραύλους εναντίον της πρωτεύουσας.

Τους τελευταίους μήνες, ωστόσο, και η Ρωσία έχει βιώσει περισσότερες επιθέσεις με drones, με στόχο στρατιωτικές βάσεις, αεροδρόμια και αποθήκες καυσίμων, καθώς και γειτονιές της Μόσχας. Οι ειδικοί συμφωνούν ότι οι ουκρανικές δυνάμεις κατευθύνουν τις προσπάθειες επίθεσης σε ρωσικό έδαφος και είναι πιθανό να βοηθούνται κατά καιρούς από δυσαρεστημένους Ρώσους με αντιοπολεμικά αισθήματα.

Ενώ οι επιθέσεις με drones προκαλούν πονοκέφαλο στη Μόσχα σε στρατιωτικό και πολιτικό επίπεδο, αναγκάζοντας τη χώρα να αναδιατάξει την αεράμυνα στο έδαφός της, οι αναλυτές λένε ότι είναι απίθανο να αποσταθεροποιήσουν το καθεστώς του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, εκτός αν μια επίθεση επηρεάσει άμεσα την ελίτ.

"Όλες αυτές οι επιθέσεις με drones αναγκάζουν το ρωσικό υπουργείο Άμυνας να κατανείμει τον περιορισμένο αριθμό αμυντικών μέσων του βαθύτερα στη Ρωσία, για παράδειγμα, μετακινώντας τα από τις γραμμές του μετώπου στη Μόσχα και σε αεροδρόμια στο ρωσικό διεθνώς αναγνωρισμένο έδαφος", δήλωσε στο CNBC την Πέμπτη ο Κιρίλ Σαμίεφ, Ρώσος πολιτικός επιστήμονας.

"Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για αυτά τα περιορισμένου αριθμού μέσα, όπως τα Pantsirs, τα οποία είναι καλά και ισχυρά αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα στην πρώτη γραμμή, αλλά τώρα πρέπει να φέρουν κάποια από αυτά στο ρωσικό έδαφος πιο μέσα. Έτσι, μειώνεται ουσιαστικά η αποτελεσματικότητα όταν πολεμούν τους Ουκρανούς στο μέτωπο", σημείωσε.

Ο Σαμίεφ δήλωσε ότι η αύξηση των επιθέσεων στο ρωσικό έδαφος είναι απίθανο να προκαλέσει αναταραχή στη ρωσική κοινωνία, δεδομένου ότι υπήρξαν λίγοι θάνατοι από επιθέσεις με drones.

Παρόλα αυτά, αν τα UAV συνεχίσουν να χρησιμοποιούνται για να στοχεύουν τις πιο ελίτ γειτονιές της Μόσχας, αυτές όπου ζουν οι σύμμαχοι και οι συνεργάτες του Πούτιν, αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει πρόβλημα για το Κρεμλίνο.

"Εάν αυτά τα drones συνεχίσουν να χτυπούν στόχους εντός της Μόσχας, και ειδικά εάν σκοτώσουν κάποιον, μεταξύ των ανθρώπων που βρίσκονται πιο κοντά στο Κρεμλίνο, αυτό είναι κάτι που θέλουν να αποτρέψουν να συμβεί... Νομίζω ότι θα προτιμούσαν οι Ουκρανοί να χτυπήσουν στρατιωτικούς στόχους παρά τις υποδομές στη Μόσχα, για παράδειγμα", δήλωσε ο Σαμίεφ.

Αύξηση παραγωγής drones

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε στα μέσα Αυγούστου ότι το Κίεβο εργάζεται για τη σημαντική αύξηση της παραγωγής μη επανδρωμένων αεροσκαφών, με στόχο την κατασκευή UAV με διαφορετικές εμβέλειες και διαφορετικούς σκοπούς.

"Η παραγωγή είναι απαραίτητη. Αυξάνουμε σημαντικά την παραγωγή. Πρέπει να εκμεταλλευτούμε αυτά που ήδη παρέχονται στα στρατεύματα και χρησιμοποιούνται. Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη είναι τα "μάτια" και η προστασία στην πρώτη γραμμή", δήλωσε ο Ζελένσκι, προσθέτοντας ότι "τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη αποτελούν εγγύηση ότι οι άνθρωποι δεν θα χρειαστεί να πληρώσουν με τη ζωή τους όταν μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα drones".

Ο Ολεξάντρ Μουσιένκο, στρατιωτικός εμπειρογνώμονας και επικεφαλής του Κέντρου Στρατιωτικών και Νομικών Μελετών στο Κίεβο, δήλωσε στο CNBC ότι αναμένει να ενταθούν περαιτέρω οι επιθέσεις με drones, καθώς η Ουκρανία αυξάνει περαιτέρω την εγχώρια παραγωγή μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

"Νομίζω ότι η κλίμακα αυτών των επιθέσεων θα αυξηθεί... Η Ουκρανία έχει προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει διάφορους τύπους μη επανδρωμένων αεροσκαφών για να εξαπολύσει επιθέσεις σε ρωσικούς στόχους. Και νομίζω ότι αυτά τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη μπορούν να αλλάξουν το παιχνίδι στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας", δήλωσε στο CNBC. "Δεν έχουμε διαφορετικούς τύπους πυραύλων όπως έχει η Ρωσία, αλλά θα αυξήσουμε την παραγωγή διαφορετικών τύπων μη επανδρωμένων αεροσκαφών". Είναι πολύ σημαντικό αυτό για εμάς", σημείωσε.

capital.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ