close search results icon

Ο ρόλος της διατροφής στην πρόληψη των επιπλοκών του σακχαρώδους διαβήτη

Ένα εξαιρετικά σημαντικό ζήτημα για τις μέρες μας από τη γνωστή διαιτολόγο Αλεξάνδρα Βαλέρα, μέσα από το pellanews.gr

της Αλεξάνδρας Βαλέρα*

Ποιοι είναι οι στόχοι της θεραπείας στα άτομα με ΣΔ; Ο στόχος της θεραπείας στα άτομα με ΣΔ είναι: να διατηρούνται τα επίπεδα του σακχάρου αίματος όσο} το δυνατόν πλησιέστερα στα φυσιολογικά, αποφεύγοντας τις επιπλοκές της νόσου} διατηρώντας καλή ποιότητα ζωής} (ελευθερία ως προς το είδος της διατροφής του αλλά και ως προς το χρονοδιάγραμμα των γευμάτων και των ενέσεων εξασφαλίζοντας με αυτόν τον τρόπο μεγαλύτερη ευελιξία στο καθημερινό του πρόγραμμα) στην πρόληψη των επιπλοκών του σακχαρώδους διαβήτη.

Πρόληψη και θεραπεία των διαταραχών λιπιδίων σε σακχαροδιαβητικούς ασθενείς Εξετάσεις αίματος για τον έλεγχο των τιμών των} λιπιδίων. Υγιεινοδιαιτητική Αγωγή} Μείωση των προσλαμβανομένων με τις τροφές κορεσμένων} και trans λιπαρών οξέων καθώς και της χοληστερόλης και αύξηση της πρόσληψης των μονοακόρεστων και ω-3 πολυακόρεστων λιπαρών οξέων. Αύξηση της πρόσληψης φυτικών ινών.} Μείωση των προσλαμβανομένων θερμίδων με στόχο τη μείωση του σωματικού βάρους, όπου ενδείκνυται. Η πρόσληψη χοληστερόλης δεν πρέπει να ξεπερνά τα} 300 mg/ημέρα και να είναι ακόμα μικρότερη .

Πρόληψη και θεραπεία της υπέρτασης σε σακχαροδιαβητικούς ασθενείς.

Απώλεια βάρους. Υπολογίζεται ότι κάθε 1 kg απώλειας σωματικού βάρους, ανεξαρτήτως της πρόσληψης νατρίου, μειώνει τη μέση αρτηριακή πίεση κατά ~5 mmHg. Μείωση της ημερήσιας πρόσληψης νατρίου τουλάχιστον σε ποσά < 1,5 g. Περιορισμός στη χρήση οινοπνεύματος σε 20 g/ημέρα για τους άνδρες και 10 g/ημέρα για τις γυναίκες. Αναπροσαρμογή του διαιτολογίου για το διαβήτη με αύξηση των λαχανικών και των φρούτων, ιδιαίτερα των πλούσιων σε κάλιο, μέσα όμως στα πλαίσια των επιτρεπομένων θερμίδων.

* Η Αλεξάνδρα Βαλέρα είναι Διαιτολόγος και υπ. Μεταπτυχιακός Διατροφολόγος, Ιατρικής Σχολής, Π.Θ.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ