close search results icon

Ο Σάιμον Τσαρτσαράκης για τα θέματα των αγροτών στο pellanews.gr

Ο Πρόεδρος της Ο.Π. του Α.Σ. Πέλλας μιλά για όλα όσα αφορούν τους αγρότες, τη νέα ΚΑΠ αλλά και την πολιτική. 

συνέντευξη στον Παύλο Νεκτάριο Παπαδόπουλο

Μία κουβέντα με τον Πρόεδρο της Ομάδας Παραγωγών του Α.Σ. Πέλλας πάντα έχει ενδιαφέρον. Και για τα αγροτικά, αλλά και για την πολιτική αιχμή που έχει στην ευθύτητα με την οποία εκφράζεται για τα πολιτικά πράγματα.

Ο λόγος για τον Χρήστο (Σάιμον) Τσαρτσαράκη, ο οποίος έχει και την ευθύνη των συνεχών επαφών με την Αθήνα, είτε έμμεσα είτε άμεσα, λόγω της ιδιότητας του και ως υπεύθυνος Αγροτικού της ΔΕΕΠ (Νο.Δ.Ε.) Πέλλας, μιλώντας στην Πέλλαnews, αναφέρθηκε στη σαιζόν που πέρασε και το πώς πήγαν οι δενδρώδεις καλλιέργειες.

Αναφέρεται στα λιπάσματα και τα εφόδια, στις αποζημιώσεις καθώς και στη νέα ΚΑΠ. Δεν παραλείπει να αναφερθεί στη μεγάλη προσπάθεια και τη διαχείριση των προσώπων που απαρτίζουν τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Πέλλας και μάλιστα ονομαστικά, ενώ εκφράζει τη γνώμη και την εκτίμηση του για την πολιτική πραγματικότητα, για τα όσα βλέπει στο σκηνικό που διανύουμε.

~ Πώς είδατε να πηγαίνει η σαιζόν που πέρασε κ. Πρόεδρε; Χειμώνας πλέον και ο απολογισμός φαίνεται στην τσέπη του αγρότη;

Θα έλεγα ότι διανύσαμε ίσως τη δυσκολότερη σεζόν στο ροδάκινο και γενικά των καλοκαιρινών φρούτων. Παρόλα αυτά όμως η Ομάδα Παραγωγών και ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Πέλλας στάθηκαν με συνέπεια στα μέλη τους και σε αυτούς που συνεργάζονται μαζί μας.

Τα φρούτα τα οποία διακινήσαμε απορροφήθηκαν όλα και στις καλύτερες τιμές.

Α.)Το συμπύρηνο ροδάκινο, το οποίο φέτος είχε υπερπαραγωγή και είδαμε πολλά φρούτα να μένουν στα δέντρα λόγω διάθεσης. Εμείς δεν αφήσαμε τους παραγωγούς μας και τα μαζέψανε όλα.

Β.)Τα επιτραπέζια ροδάκινα, νεκταρίνια, είχαν μεγάλα προβλήματα με τις βροχοπτώσεις. Οι ζημιές ήταν τεράστιες και για τους παραγωγούς αλλά και για τα συσκευαστήρια. Κι εκεί νομίζω ότι σταθήκαμε αρκετά καλά, οι τιμές είναι πολύ καλές και το κυριότερο, ενώ λόγω βροχών αρκετοί σταματούσαν να παραλαμβάνουν εμείς προσπαθήσαμε τουλάχιστον τα μέλη να παραδίδουν καθημερινώς.

Νομίζω πώς σαν Ομάδα Παραγωγών προσπαθήσαμε μια τόσο δύσκολη χρόνια οι παραγωγοί μας να είναι καλύτερα από όλους και νομίζω ότι κατά γενική ομολογία πολλών αγροτών τα πήγαμε πολύ καλά.

Φέτος να ξέρετε ότι αυτός που κέρδισε ήταν αυτός με τη μικρότερη ζημιά. Γιατί, κακά τα ψέματα, η φετινή χρονιά ήταν αρκετά ζημιογόνα.

~ Βλέπουμε αγωνία και αναμονή στις αποζημιώσεις. Ήδη βγαίνουν ανακοινώσεις διαμαρτυρίας και έχει σταλεί και επιστολή στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης. Παρατηρώ μία αβεβαιότητα πάλι στον αγροτικό τομέα.

Όσον αφορά τις αποζημιώσεις, εννοείται πώς φέτος λόγω των βροχοπτώσεων οι ζημιές ήταν μεγάλες, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να είναι σε πολύ δύσκολη κατάσταση. Πρέπει λοιπόν να δοθούν γενναίες αποζημιώσεις για να καλυφθεί η χρόνια. Υπάρχει εμπιστοσύνη στη κυβέρνηση, το έχει αποδείξει στη τετραετία ότι είναι πάντα κοντά στα αγροτικά προβλήματα, δίνει λύσεις και νομίζω θα δώσει και εδώ τη καλύτερη. Εξάλλου από ότι ξέρω περιμένουμε ανακοινώσεις μέσα στην εβδομάδα που έρχεται για τις βροχοπτώσεις (σ.σ.: εννοώντας την εβδομάδα που πέρασε, καθώς η συνέντευξη δόθηκε πριν από 1,5 εβδομάδα).

Εντωμεταξύ, το θετικό είναι ότι όλα τα ροδάκινα ξοφλήθηκαν, κάτι που βοήθησε σε μεγάλο βαθμό θα έλεγα.

pavlos-interview-tsartsarakhs-1007-foto2.jpg
Ο κ. Τσαρτσαράκης με τον Πρόεδρο της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Ημαθίας και μέλος του κεντρικού Δ.Σ. του ΕΛΓΑ Χρήστο Γιαννακάκη

~ Πριν κάποιες μέρες παρουσιάστηκε σε δύο εκδηλώσεις η νέα ΚΑΠ. Η κάθε μία είχε το δικό της χαρακτήρα. Ο παρονομαστής είναι ένας όμως, η νέα ΚΑΠ που εφαρμόζεται άμεσα και για όλους. Πώς βλέπετε την κατάσταση που τη χρονολογεί κιόλας, από το 2023 έως το 2027;

Πρέπει καταρχήν να συγχαρούμε τον Αγροτικό Σύλλογο για την πολύ καλή ημερίδα που είχε απόλυτη επιτυχία, σημειώνοντας πως όποια ενημέρωση και να γίνεται, σε σχετικές εκδηλώσεις, είναι καλή για τον αγρότη.

Για τη νέα ΚΑΠ το ξέραμε ως έναν βαθμό, ήμασταν προετοιμασμένοι ότι θα αλλάξει ριζικά τα πράγματα στον αγροτικό τομέα. Νομίζω ότι είναι σε σωστή κατεύθυνση και θα οδηγήσει στο να σταματήσει πλέον η επιδότηση του καναπέ.

Πλέον, θα πρέπει να κάνεις δράσεις για να επιδοτείσαι. Άρα αυτό που λέγαμε τόσα χρόνια , ότι δηλαδή πρέπει να παράγεις και να δουλεύεις, είναι πλέον σε εφαρμογή.

Ξεκινούν και τα προγράμματα, ήδη το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχει ξεκινήσει πολλά από αυτά, όπως οι Νέοι αγρότες, η αναδιάρθρωση κλπ.). Μια πολύ σωστή τομή είναι και αυτή που μπορούν να μπουν επιδοτούμενοι οικίσκοι στα Σχέδια Βελτίωσης, ένα μέτρο που βοηθάει στο μεγάλο πρόβλημα των εργατών γης. Επίσης και αναδιάρθρωση μπορεί να εξομαλύνει την υπερποσότητα στο συμπύρηνο. Άρα λοιπόν πρέπει όλα αυτά να τα εκμεταλλευτούμε.

~ Με τα λιπάσματα πάλι; Ολόκληρο σήριαλ κ. Πρόεδρε, άλλο ένα θα έλεγα. Τι γίνεται με τα λιπάσματα, αλλά και γενικώς με τα εφόδια;

Τα λιπάσματα όντως ένα τεράστιο οικονομικά πρόβλημα, το οποίο θα έλεγα ότι κυρίως έχει να κάνει με τον πόλεμο της Ουκρανίας. Δυστυχώς το πρόβλημα είναι παγκόσμιο. Η κυβέρνηση και εδώ βρήκε ένα μέτρο που επουλώνει νομίζω την πληγή, δίνοντας 11% στα τιμολόγια ως επιστροφή.

Και αυτή η πληρωμή από ότι ξέρω θα γίνει την τρέχουσα εβδομάδα των Χριστουγέννων. Θα έλεγε πολύ σωστά κάποιος “μας φτάνουν;”. Θα απαντήσω ότι η κυβέρνηση έχει πάρει μια σειρά μέτρων που αν τα μαζέψεις όλα μαζί θα φανεί το αποτέλεσμα. Επιδότηση λιπασμάτων, επιστροφή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, μείωση της φορολογίας και άλλα πολλά σίγουρα μειώνουν το κόστος παραγωγής.

~ Είστε Πρόεδρος της Ομάδος Παραγωγών αλλά και υπεύθυνος αγροτικού στη Νομαρχιακή της Ν.Δ. Από την τελευταία φορά που κουβεντιάσαμε σε συνέντευξη σας, είχατε μόνο τη μία ιδιότητα. Πώς πάνε…δύο καρπούζια, δεν θα πω σε μία μασχάλη, γιατί βλέπω ότι τα καταφέρνετε και είστε παντού.

Είναι κάτι το οποίο μου αρέσει ασχολούμαι καθημερινά γιατί και αυτή είναι η δουλειά μου άλλωστε. Πλέον, σαν πρώτη χρόνια προεδρίας στη Ομάδα Παραγωγών, νομίζω ότι τα καταφέραμε αρκετά καλά. Δεν μένουμε εδώ όμως, έχουμε όνειρα, φιλοδοξίες, πρόγραμμα να πάμε ακόμα καλύτερα.

Πλέον η ομάδα και ο Αγροτικός Συνεταιρισμός έχουν πετύχει τον μεγαλύτερο στόχο τους, να αποκτήσουν ξανά την αξιοπιστία τους και να δώσουν σιγουριά στους παραγωγούς τους. Η οργάνωση κάθε χρόνο πηγαίνει και καλύτερα, έχουν σταματήσει οι κακές οι γλώσσες, προσπαθούμε να υπάρχει δικαιοσύνη και ομαδικότητα. Ο αγροτικός κόσμος το βλέπει ξεκάθαρα με τις πράξεις (π.χ. γρηγορότερα πληρωμές, καλές τιμές, δικαιοσύνη σε όλους).

Για να γίνουν αυτά χρειαζόταν να μπει το μαχαίρι στο κόκκαλο. Δεν κοιτάξαμε προσωπικά συμφέροντα αλλά πρώτα το καλό του Συνεταιρισμού.

Ο Πρόεδρος του Α.Σ. Μιχάλης Φαρμάκης μαζί με όλο το Διοικητικό Συμβούλιο και το προσωπικό, δουλέψαμε σκληρά γι' αυτό. Άφησα τελευταίο σκοπίμως τον αναμορφωτή και θα έλεγα τον ακρογωνιαίο λίθο της οργάνωσης, τον Διευθυντή μας Ηλία Γεωργιάδη, που με τη εργατικότητα του, τις γνώσεις και την αγάπη γι' αυτό που κάνει, φυσικά με τη βοήθεια του Συμβουλίου, έχει δώσει άλλον αέρα στον Α.Σ. Έναν αέρα εμπιστοσύνης ανάμεσα σε παραγωγούς και οργάνωση.

Θέλω προσωπικά να τους ευχαριστήσω όλους για την εμπιστοσύνη που μου δείχνουν. Το μόνο που θέλω να τους πω είναι ότι θα συνεχίσω πάντα πρώτα να σκέφτομαι το καλό της ομάδας και του Α.Σ.

Όσον αφορά για τη κομματική μου ιδιότητα, νομίζω πως κι εγώ από το δικό μου μετερίζι, μεταφέροντας τα προβλήματα του Νομού στο κεντρικά του κόμματος της Ν.Δ., έχω βάλει ένα λιθαράκι ώστε με προτάσεις ή ακόμη και σκέψεις, να βρεθούν λύσεις. Έχουμε συχνή επικοινωνία με τη γραμματεία Αγροτικού, ενημερώνουμε για τα προβλήματα. Μάλιστα, να σας δώσω και μία είδηση, προγραμματίζουμε μια εκδήλωση μετά τις γιορτές, αγροτικού περιεχομένου, που δώσει και πολλές απαντήσεις.

pavlos-interview-tsartsarakhs-1007-foto1-V6uzE.jpg
Με τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ Ανδρέα Λυκουρέντζο.

~ Τις ευχές σας για τις γιορτές και τη νέα χρονιά, θα ήθελα να κλείσουμε μ’ αυτές από μία φωνή αγροτική, αλλά και με τη δική της πολιτική χροιά θα έλεγα.

Καλά Χριστούγεννα σε όλο τον κόσμο, με υγεία, χαρές και δουλειές σε όλους. Η νέα χρονιά να μας βρει σοφότερους και αγαπημένους με όλους. Ο αγροτικός κόσμος να εμπιστευτεί αυτή τη κυβέρνηση που έχει δείξει ότι είναι κοντά του. Φτάνει πια με πειραματισμούς τύπου Τσίπρα. Η χώρα θέλει σταθερότητα, αλήθειες, σχέδιο και ανθρώπους που έχουν δείξει την τετραετία που πέρασε με τόσες αναποδιές που δεν έχουν προηγούμενο, ότι κρατήσανε όρθια την Ελλάδα μας και όχι μόνο αλλά την έχουν ανεβάσει επίπεδο σε όλους τους τομείς. Νομίζω πως ο υγιής κόσμος το αναγνωρίζει και θα ξαναδώσει στο Κυριάκο Μητσοτάκη ξανά το τιμόνι της χώρας. Χρόνια Πολλά.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ