close search results icon

Ο Σύλλογος Απογόνων Μακεδονομάχων Εδέσσης – Αλμωπίας στο μνημόσυνο στην Καρυδιά

Ο Σύλλογος Απογόνων Μακεδονομάχων Εδέσσης – Αλμωπίας στο μνημόσυνο στην Καρυδιά

Την Κυριακή, 11 Ιουνίου 2023, ο Δήμος Έδεσσας, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Απογόνων Μακεδονομάχων Εδέσσης-Αλμωπίας, τέλεσαν , όπως κάθε χρόνο, το μνημόσυνο των Μακεδονομάχων Καπετάν Άγρα και Αντώνη Μίγκα, στο μνημείο που υπάρχει στον χώρο απαγχονισμού τους, από τους Βούλγαρους κομιτατζήδες, έξω από το χωριό Καρυδιά Έδεσσας, στις 7 Ιουνίου 1907.

Χοροστάτησε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Εδέσσης Πέλλης και Αλμωπίας κ.κ.Ιωήλ παρουσία του Υπουργού Εθνικής Αμύνης κ. Α.Στεφανή, του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Πέλλας κ. Ι.Τζαμτζή, του Δημάρχου Έδεσσας κ. Ι.Μουράτογλου και του αντιδημάρχου Δήμου Τριφυλλίας (Γενέτειρας του Καπετάν Άγρα) κ. Ν.Φρούσα. Παραβρέθηκαν,επίσης, όλες οι πολιτικές και στρατιωτικές αρχές του τόπου, μέλη του πολιτιστικού Συλλόγου Καρυδιάς, των συλλόγων Απογόνων Μακεδονομάχων Θεσσαλονίκης και Καστοριάς, ντυμένοι με τις ένδοξες φορεσιές των Μακεδονομάχων και πολύς κόσμος.

Στην συνέχεια ο υπουργός Εθνικής Αμύνης, οι άλλοι επίσημοι και πολύς κόσμος, ξεναγήθηκαν στο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα Καρυδιάς «Καπετάν Άγρας-Αντώνης Μίγκας» από τον πρόεδρο του Συλλόγου Απογόνων Μακεδονομάχων Εδέσσης – Αλμωπίας κ. Δ. Γιουματζίδη.

Στο τέλος της ξενάγησης ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ.Α.Στεφανής αφού ευχαρίστησε τα μέλη του Συλλόγου Απογόνων Μακεδονομάχων Εδέσσης – Αλμωπίας για την, πάνω από δέκα χρόνια, φροντίδα του μνημείου στον χώρο θυσίας των Άγρα και Μίγκα και την λειτουργία του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα Καρυδιάς «Καπετάν Άγρας–Αντώνης Μίγκας», επέδωσε στον πρόεδρο του συλλόγου κ.Δ.Γιουματζίδη αναμνηστικό μετάλλιο και προσέφερε στο μουσείο πλήρες σύστημα βίντεο προβολής, για να επεκταθούν οι δυνατότητες ενημέρωσης των επισκεπτών, και πυροσβεστήρες για την προστασία των πολύτιμων εκθεμάτων του.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του συλλόγου Απογόνων Μακεδονομάχων Εδέσσης - Αλμωπίας ευχαριστεί θερμά τον Υπουργό κ. Α.Στεφανή για την ευγενική προσφορά του που θα αναβαθμίσει σημαντικά την λειτουργία του μουσείου και θα διευκολύνει την συνέχιση της εθελοντικής ενασχόλησης των μελών του συλλόγου για την διατήρηση της μνήμης των αγώνων και της θυσίας των Μακεδονομάχων για την Ελληνικότητα της Μακεδονίας και των Μακεδόνων, που δυστυχώς κάποιοι, εντός και εκτός Ελλάδος ξεχνάνε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ