close search results icon

Ο τουρισμός δεν μειώνει τον αριθμό των ανέργων

Παραμένει δε ακόμη ασαφές αν και κατά πόσο απέδωσαν οι συσκέψεις με τους εκπροσώπους του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων.

Ο τουρισμός δεν μειώνει τον αριθμό των ανέργων

Ανεπαίσθητες ήταν οι μεταβολές στα μεγέθη της εγγεγραμμένης ανεργίας τον μήνα Αύγουστο παρά την αυξημένη τουριστική δραστηριότητα. Η ποσοστιαία μεταβολή στον αριθμό των ανέργων, εγγεγραμμένων στα μητρώα της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) τον Αύγουστο, δεν επιβεβαιώνουν την υπεραισιόδοξη εικόνα που μεταδίδουν τα κυβερνητικά στελέχη για τη μείωση της ανεργίας. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, οι εγγεγραμμένοι άνεργοι τον Αύγουστο ήταν 944.588 έναντι 948.930 τον Ιούλιο.

Πρόκειται για μια μείωση 4.342 ανέργων (0,46%). Φυσικά στο δωδεκάμηνο η μείωση των ανέργων είναι περισσότερο αισθητή, κατά 52.145 άτομα και σε ποσοστό -5,23%. Ωστόσο αυτή η μεταβολή μπορεί να αποδοθεί και στην ολοκληρωτική άρση των όποιων μέτρων προστασίας είχαν επιβληθεί λόγω της πανδημίας το αντίστοιχο περσινό χρονικό διάστημα.

Εγγεγραμμένοι

Αλλωστε 50.000 λιγότεροι εγγεγραμμένοι σε έναν χρόνο, όταν παραμένει ακόμη ανοιχτή η τουριστική σεζόν, δεν θεωρείται και μεγάλη επιτυχία ούτε του υπουργού Τουρισμού, Βασίλη Κικίλια, ούτε του υπ. Εργασίας, Κ. Χατζηδάκη

Παραμένει δε ακόμη ασαφές αν και κατά πόσο απέδωσαν οι συσκέψεις με τους εκπροσώπους του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων και οι πρωτοβουλίες της ΔΥΠΑ για να καλυφθεί το έλλειμμα των θέσεων εργασίας που διαπίστωναν στις αρχές του καλοκαιριού οι ξενοδόχοι.

Το γεγονός είναι ότι και τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τους ανέργους τον Ιούλιο του ’22 (591.209 άνεργοι και ποσοστό 12,6%) και οι χθεσινές ανακοινώσεις της ΔΥΠΑ για τον Αύγουστο είναι κατώτερες των προσδοκιών που προκάλεσε η προσφορά θέσεων εργασίας στις τουριστικές περιοχές. Πώς λοιπόν καλύφθηκε η αυξημένη ζήτηση εργασίας το καλοκαίρι; Από την αύξηση των υπερωριών, την ανασφάλιστη εργασία ή την υπερκινητοποίηση των συμβοηθούντων μελών στις οικογενειακές επιχειρήσεις;

Αν το υπουργείο Εργασίας και η ΔΥΠΑ αντιμετώπιζαν με τη δέουσα σοβαρότητα τις εξελίξεις στην αγορά εργασίας, θα έπρεπε να συνοδεύει τα εκάστοτε στοιχεία της ΔΥΠΑ και με μια σχετική ερμηνεία των αλλαγών. Θα είχε για παράδειγμα μια εξήγηση γιατί παραμένει αρκετά υψηλή (46,07%) η ανεργία στους εγγεγραμμένους ηλικίας 30-44 ετών, παρά τα προγράμματα που εκπονούνται συνέχεια, και για ποιο λόγο η ανεργία στις εγγραφές της ΔΥΠΑ επιμένει σε πολύ υψηλά ποσοστά (67,46%) στις γυναίκες.

Δυστυχώς όλα αυτά είναι λεπτομέρειες και για τη νέα διοίκηση της ΔΥΠΑ και για την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, που, παρά τις δεκάδες νομοθετικές αλλαγές που επέφεραν στα θέματα διοίκησης και πιστοποίησης της ανεργίας, αδυνατούν στο ελάχιστο να αλλάξουν την προσέγγισή τους στα διαρθρωτικά προβλήματα της αγοράς εργασίας πέραν των διεκπεραιωτικών ανακοινώσεων.

ΥΓ. Και ενώ ο υπουργός Τουρισμού δεν μπορεί να πιστωθεί εύσημα για τη μείωση της ανεργίας λόγω τουρισμού, δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη και η αποφυγή οιασδήποτε διάψευσης δημοσιευμάτων που έκαναν τον γύρο του διαδικτύου επικεντρώνοντας στην εξαιρετικά αλαζονική συμπεριφορά του απέναντι στους εκπροσώπους των ξενοδοχειακών ενώσεων της χώρας που δεν αντιλαμβάνονται το μεγαλείο και την προσφορά του για την αύξηση της τουριστικής κίνησης. Η σύσκεψη έγινε μία μέρα πριν από τα εγκαίνια της ΔΕΘ.

πηγή: efsyn.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ