close search results icon

Ο Τσίου Αναστάσιος στο Δημοτικό Σχολείο Καλής για τον αθλητισμό και την αναπηρία

Ο Τσίου Αναστάσιος στο Δημοτικό Σχολείο Καλής για τον αθλητισμό και την αναπηρία

Την Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2023 στο Δημοτικό Σχολείο Καλής πραγματοποιήθηκε εκδήλωση με θέμα: «Ολυμπιακή Παιδεία – Ολυμπιακή Εβδομάδα 2023″. Σκοπός της εκδήλωσης ήταν η εξοικείωση με τις αρχές της Δημοκρατίας, η προώθηση των Ολυμπιακών Ιδεωδών, η καλλιέργεια των εννοιών του εθελοντισμού, της διαφορετικότητας και της κοινωνικής ευθύνης, καθώς και η απόκτηση γνώσεων σχετικά με τις ευεργετικές επιδράσεις της άσκησης στην υγεία.

Στο πλαίσιο αυτής της εκδήλωσης, προσκεκλημένος του σχολείου ήταν ο κος Αναστάσιος Τσίου, Παραολυμπιονίκης στο Πεκίνο το 2008, όπου κέρδισε ένα χάλκινο μετάλλιο στη σφαιροβολία F57-58 ανδρών.

tsiou-kali1.jpg





Ο κος Τσίου, αφού πρώτα συστήθηκε στους μαθητές, μίλησε για το σοβαρό ατύχημα που του κόστισε το δεξί κάτω άκρο, τις δυσκολίες που κλήθηκε να αντιμετωπίσει στην ηλικία των 24 ετών, όντας μέχρι εκείνη τη στιγμή ένας υγιής νεαρός που ασχολούνταν με τον αθλητισμό.

Συζήτησε με τους μαθητές για την προσπάθεια που κατέβαλε στην καθημερινότητά του, την επιμονή και την υπομονή που έπρεπε να επιδείξει για να αντιμετωπίσει ο ίδιος την προσωπική του δοκιμασία.

Υπογραμμίζοντας ότι η κινητική του αναπηρία είναι από τις πιο σοβαρές, μας έδειξε ότι τελικά αυτή η αναπηρία έγινε η αφορμή για την αποκάλυψη τόσο των σωματικών όσο και των ψυχικών δυνατοτήτων του, οι οποίες σε διαφορετική περίπτωση ενδεχομένως να μην αποκαλύπτονταν.

Η συζήτηση μαζί του ήταν μια μοναδική και ευχάριστη εμπειρία, αφού πρόκειται αφενός μεν για έναν επικοινωνιακό άνθρωπο με διάθεση για κουβέντα και επίλυση αποριών και αφετέρου δε για έναν καλό ακροατή των ανήσυχων παιδικών φωνών που του έθεσαν μια σειρά ερωτήσεων προσωπικού και επαγγελματικού περιεχομένου.

Ταυτόχρονα, η δημιουργική επικοινωνία με τον κο Τσίου αποτέλεσε και ένα σπουδαίο μάθημα για όλους μας, αφού μας έδειξε ότι το ψυχικό σθένος, η αγκαλιά της οικογένειάς του, οι φίλοι που δεν τους «έβλεπε» μέχρι να αλλάξει η ζωή του, η πίστη στο Θεό και η προσήλωση στους στόχους του ήταν τα όπλα της δικής του φαρέτρας που τον θωράκισαν για να υπερνικήσει τα προσωπικά του εμπόδια και να κατορθώσει να γίνει ολυμπιονίκης στο άθλημα της σφαιροβολίας αλλά κυρίως στο άθλημα της ζωής.

Μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης ο κος Τσίου, αποδεχόμενος το αίτημα των μαθητών, παρουσίασε το ολυμπιακό του μετάλλιο αφήνοντας να το αγγίξουν οι μαθητές και στη συνέχεια υπέγραψε αυτόγραφα για τον καθέναν τους.

tsiou-kali3.jpg



Ο Τσίου Αναστάσιος δήλωσε σχετικά: 

Ψάχνω να βρω λέξεις από την χθεσινή μου επίσκεψη στο Δημοτικό σχολείο Καλής με σκοπό της συνάντησης μας, αθλητισμός και αναπηρία, για την δύναμη που κρύβει ο άνθρωπος μέσα του στα δύσκολα, να βρω τις κατάλληλες λέξεις να σας μεταφέρω την αληθινή αγάπη, αλλά μάταια, δεν υπάρχουν.

Η πρώτη φωτογραφία έχει τόση δύναμη που αποθηκεύεται για το υπόλοιπο της ζωής στην ψυχή σου, διότι καθώς έφευγα από το σχολείο έτρεξαν όλα τα παιδιά πίσω μου για μία αγκαλιά απεριόριστης Αγάπης, μακάρι να υπήρχε τρόπος να το μεταλαμπαδεύσω αυτό το συναίσθημα.

Ευχαριστώ πάρα πολύ για την πρόσκληση, ευχαριστώ όλους τους δασκάλους έναν έναν ξεχωριστά, ευχαριστώ που μου δίνετε την ευκαιρία να γεμίζω με μετάλλια την ψυχή μου, και εγώ με την σειρά μου να τα επιστρέφω εκεί που ανήκουν, στα ΠΑΙΔΙΑ !


πηγή: http://dim-kalis.pel.sch.gr/

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ