close search results icon

ΟΑΚΑ: Θα αφαιρεθεί το πλέξιγκλας από το στέγαστρο Καλατράβα

ΟΑΚΑ: Θα αφαιρεθεί το πλέξιγκλας από το στέγαστρο Καλατράβα

Η αφαίρεση των πολυκαρβονικών (plexiglas) που βρίσκονται στα στέγαστρα, λόγω της φθοράς τους, είναι το πρώτο βήμα που πρέπει να γίνει, όπως προκύπτει από την έκθεση του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, για την επαναλειτουργία του ΟΑΚΑ.

Ένα μήνα μετά το αιφνιδιαστικό κλείσιμο και αφού είχε προηγηθεί το πόρισμα του ΤΑΙΠΕΔ, που κατέληγε ότι τα δύο στέγαστρα -του Κεντρικού Σταδίου και του Ποδηλατοδρομίου- δεν ανταποκρίνονταν στα κανονιστικά επιτρεπόμενα επίπεδα στατικής επάρκειας, δίνεται το «πράσινο φως» για την επαναλειτουργία της Αίθουσας «Γιώργος Κασιμάτης», των γραφείων διεύθυνσης και υπηρεσιών, αλλά και της υπόγειας αίθουσας πολλαπλών χρήσεων στο Ποδηλατοδρόμιο, εφόσον πρώτα εφαρμοστούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Σύμφωνα, πάντως, με ασφαλείς πληροφορίες του «Ελεύθερου Τύπου», η πλήρης επαναλειτουργία εκτιμάται ότι θα γίνει πριν το καλοκαίρι του 2024.

Επί της ουσίας, τα πολυκαρβονικά είναι διάφανα φύλλα που θυμίζουν plexiglas και χρησιμοποιούνται, μεταξύ άλλων, στη δόμηση και στέγαση αντί των κλασικών τζαμιών όπως στα παράθυρα. Όπως εξηγούν οι ίδιες πηγές, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας επιβεβαιώνει την ανάγκη αφαίρεσής τους δεδομένου ότι βρίσκονται για πάρα πολλά χρόνια εκεί χωρίς να έχουν αντικατασταθεί, αλλά δεν θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην επαναλειτουργία του ΟΑΚΑ η τοποθέτησή τους. Δηλαδή, επί τάπητος έχει τεθεί αν όλα τα υπόλοιπα πορίσματα του ΤΕΕ δώσουν τις απαραίτητες εγκρίσεις να δοθεί εκ νέου στο κοινό και να μπουν καινούργια σε δεύτερη φάση, αν και εφόσον τρέξει σχετικός διαγωνισμός.

Ειδικότερα, όπως έκανε γνωστό το υπουργείο Αθλητισμού, στην πρώτη έκθεση εμπειρογνωμοσύνης αναφέρεται, με τη δέουσα επιστημονική σαφήνεια και απόλυτη τεκμηρίωση, ότι υπό την εφαρμογή συγκεκριμένων προϋποθέσεων (με τη σήμανση συγκεκριμένων σημείων ελεύθερης εισόδου και εξόδου τους, σημεία που δεν επηρεάζονται από τα Στέγαστρα Καλατράβα) δεν συντρέχουν κίνδυνοι ασφαλείας για τρεις χώρους στο Κεντρικό Στάδιο και το Ποδηλατοδρόμιο. Πρόκειται για την Αίθουσα «Γιώργος Κασιμάτης», για τα γραφεία που στεγάζονται στο Κεντρικό Στάδιο και για την υπόγεια αίθουσα του Ολυμπιακού Ποδηλατοδρομίου.

Μάλιστα, οι συγκεκριμένοι χώροι θα μείνουν ανοιχτοί και δεν θα χρειαστεί να ξανακλείσουν. Διευκρινίζεται ότι θα επαναλειτουργήσουν αμέσως μόλις διευθετηθούν από το ΟΑΚΑ οι ασφαλείς διελεύσεις για την είσοδο/έξοδο στους παραπάνω χώρους, όπως ορίζονται στην έκθεση εμπειρογνωμοσύνης του ΤΕΕ.

Οι ειδικοί πραγματογνώμονες του ΤΕΕ συνεχίζουν τον εξονυχιστικό έλεγχό τους και στο επόμενο χρονικό διάστημα θα παραδοθεί νεότερη έκθεσή τους σχετικά με την κατάσταση των υπόλοιπων χώρων, καθώς και με το σύνολο των παρεμβάσεων που θα χρειαστεί να γίνουν προκειμένου να καταστεί ξανά απόλυτα ασφαλής η συνολική χρήση του Κεντρικού Σταδίου και του Ποδηλατοδρομίου.

Εκκρεμεί επόμενη έκθεση εμπειρογνωμοσύνης για τον έλεγχο των δύο Στεγάστρων (Κεντρικό Στάδιο και Ποδηλατοδρόμιο) και με ποιες προϋποθέσεις – παρεμβάσεις θα καταστούν λειτουργικοί και οι υπόλοιποι χώροι στις εγκαταστάσεις που τελούν σε αναστολή. Θα παραδοθεί όταν ολοκληρωθεί ο έλεγχος από το ΤΕΕ.

Υπενθυμίζεται ότι στο συμπέρασμα της μελέτης που οδήγησε στο κλείσιμο του ΟΑΚΑ, τόσο η μεταλλική κατασκευή του Στεγάστρου του Κεντρικού Σταδίου στο ΟΑΚΑ όσο και η αντίστοιχη μεταλλική κατασκευή του Ποδηλατοδρομίου δεν ανταποκρίνονταν στο κανονιστικά ελάχιστο επιτρεπόμενο επίπεδο στατικής επάρκειας. Ωστόσο, η μελέτη δεν απέδιδε ευθύνες στον αρχικό σχεδιασμό ή στην κατασκευή των έργων, αλλά αξιολογούσε την παρούσα κατάσταση σε σχέση με την «ιδεατή» τους κατάσταση, την κατάσταση δηλαδή που εκτιμάται πως έπρεπε να έχουν όταν παραδόθηκαν.

Εμβληματικό το Στέγαστρο Καλατράβα

Το στέγαστρο που σχεδίασε ο Ισπανός αρχιτέκτονας Σαντιάγο Καλατράβα ήταν ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα έργα που σχετίζονται με τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Από την αρχική μέχρι την τελική μελέτη έγιναν αρκετές τροποποιήσεις, δεδομένου ότι ήταν ένα αρκετά σύνθετο έργο, το οποίο μάλιστα για την ανάγκη των Ολυμπιακών Αγώνων χρειάστηκε να ολοκληρωθεί σε χρόνο-ρεκόρ.

Συγκεκριμένα οι μελέτες για το Στέγαστρο του ΟΑΚΑ πραγματοποιήθηκαν το 2001- 2003, ενώ η κατασκευή ξεκίνησε τον Μάιο του 2003 και ολοκληρώθηκε σε 13 μήνες.

Τα δύο τόξα του Στεγάστρου είναι πανομοιότυπα. Φτιαγμένα από ατσάλι, ζυγίζουν από 8.700 τόνους, έχουν ύψος 80 μέτρα και μήκος 304 μέτρα. Ολη η στέγη έχει έκταση 25.000 τ.μ.

eleftherostypos.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ