close search results icon

«Όχι άλλες εξαγγελίες, θέλουμε πληρωμές»: Η αγανάκτηση των κερασοπαραγωγών κορυφώνεται

«Όχι άλλες εξαγγελίες, θέλουμε πληρωμές»: Η αγανάκτηση των κερασοπαραγωγών κορυφώνεται


Την έντονη δυσαρέσκειά τους εκφράζουν οι κερασοπαραγωγοί του Αρχαγγέλου και γενικότερα των πληγεισών περιοχών, ξεκαθαρίζοντας πως έχουν ήδη ακούσει ότι οι αποζημιώσεις θα δοθούν μέσω ad hoc Κρατικών Ενισχύσεων και δεν χρειάζονται νέες ανακοινώσεις. Αυτό που ζητούν πλέον είναι ένα πράγμα: χρήματα στους λογαριασμούς τους.

Οι παραγωγοί επισημαίνουν ότι το πλαίσιο είναι γνωστό. Οι ζημιές στις κερασοκαλλιέργειες έχουν καταγραφεί, οι εκτιμήσεις έχουν γίνει και έχει ειπωθεί δημόσια ότι ο ΕΛΓΑ δεν μπορούσε να αποζημιώσει λόγω προανθικού σταδίου και πως η λύση θα έρθει μέσω ad hoc προγράμματος. Όπως λένε όμως οι ίδιοι, «το ad hoc το ακούμε μήνες τώρα, αυτό που δεν βλέπουμε είναι την πληρωμή».

Στον Αρχάγγελο Πέλλας η αγανάκτηση είναι πλέον διάχυτη. Οι αγρότες τονίζουν ότι δεν αντέχουν άλλη αβεβαιότητα, καθώς τα έξοδα τρέχουν, οι υποχρεώσεις συσσωρεύονται και η νέα καλλιεργητική χρονιά απαιτεί κεφάλαιο που δεν υπάρχει. «Δεν μας βοηθά να ακούμε ξανά και ξανά ότι θα πληρωθούμε. Θέλουμε να ξέρουμε πότε και πόσα», σημειώνουν χαρακτηριστικά.

Βασικό αίτημα παραμένει το σαφές χρονοδιάγραμμα: συγκεκριμένη ημερομηνία ή έστω μήνας πληρωμής. Την ίδια στιγμή, ζητούν καθαρές απαντήσεις για το ύψος της ενίσχυσης ανά στρέμμα, ώστε να μπορέσουν να κάνουν στοιχειώδη προγραμματισμό. Χωρίς αριθμούς και δεσμεύσεις, όπως λένε, κάθε νέα δήλωση εκλαμβάνεται ως κενή υπόσχεση.

Οι κερασοπαραγωγοί υπογραμμίζουν επίσης ότι δεν τους ενδιαφέρει πλέον το ποιο χρηματοδοτικό εργαλείο θα χρησιμοποιηθεί — είτε εθνικοί πόροι είτε ειδικό καθεστώς κρατικών ενισχύσεων. Εκείνο που μετρά είναι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες και να φτάσουν οι αποζημιώσεις στους δικαιούχους χωρίς άλλες καθυστερήσεις.

Το μήνυμα από την αγροτική βάση είναι ξεκάθαρο και ενιαίο: οι εξαγγελίες έχουν γίνει, οι υποσχέσεις έχουν ακουστεί. Αυτό που λείπει είναι η πράξη. Και όπως τονίζουν με νόημα, «οι αγρότες δεν πληρώνονται με λόγια, αλλά με χρήματα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ