close search results icon

ΟΕΟ: ''Η Ουκρανία θα αντέξει τις δοκιμασίες''

ΟΕΟ: ''Η Ουκρανία θα αντέξει τις δοκιμασίες''

Γραφείο ρεπορτάζ: Romfea.gr

Συνεδρίασε σήμερα, Πέμπτη 12 Μαΐου 2022 η Ιερά Σύνοδος της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας, υπό την προεδρία του Μητροπολίτη Κιέβου κ. Ονουφρίου.

Πριν την συνεδρίαση τελέστηκε Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτη Μπορίσπολ κ. Αντωνίου, παρουσία των Μελών της Ιεράς Συνόδου.

Να αναφερθεί ότι κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας τα Μέλη της Ιεράς Συνόδου προσευχήθηκαν για την ειρήνη στο ουκρανικό έδαφος, για τον στρατό της, και ο Κύριος να ελεήσει τον λαό, να διαφυλάξει αυτούς που βρίσκονται σε απόγνωση και χάνουν τα σπίτια τους και να ευλογήσει ανθρώπους καλής θέλησης που βοηθούν τους απόρους.

Κατά την διάρκεια της συνεδρίασης η Ιερά Σύνοδος εξέτασε την κατάσταση και τις συνθήκες της ένοπλης επίθεσης της Ρωσικής Ομοσπονδίας κατά της Ουκρανίας και δημοσίευσε σχετική δήλωση.

Το έγγραφο, ειδικότερα, τονίζει ότι η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία συμμερίζεται πλήρως τον πόνο και τα βάσανα του ουκρανικού λαού.

Επίσης, σημειώνεται ότι 14 από τις 53 επισκοπές της Εκκλησίας υποφέρουν από εχθροπραξίες.

Στις Επισκοπές αυτές υπάρχουν περισσότερες από 3.000 ενορίες και 62 μοναστήρια, όπου, ακόμη και με κίνδυνο της ζωής τους, συνεχίζουν να υπηρετούν 3.500 ιερείς και σχεδόν 2.000 μοναχοί και μοναχές.

Τα μέλη της Ιεράς Συνόδου εξέφρασαν τη βεβαιότητα ότι η Ουκρανία θα αντέξει τις δοκιμασίες, θα διατηρήσει την κρατικότητά της και η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας θα συνεχίσει να στηρίζει τους υπερασπιστές της Ουκρανίας και να παρέχει φιλανθρωπική βοήθεια στους άπορους.

Τα Μέλη της Ιεράς Συνόδου εξέφρασαν την ανησυχία τους για τις συχνές περιπτώσεις υποκίνησης μίσους και θρησκευτικών συγκρούσεων στην Ουκρανία.

Συγκεκριμένα, αντιεκκλησιαστικά νομοσχέδια έχουν καταχωρηθεί στη Βερχόβνα Ράντα (Ουκρανική Βουλή) της Ουκρανίας.

Ορισμένες τοπικές αρχές σε διάφορες περιφέρειες λαμβάνουν παράνομες αποφάσεις για την απαγόρευση ή τον περιορισμό των δραστηριοτήτων των τοπικών θρησκευτικών κοινοτήτων της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας.

Επιπλέον, με τη σιωπηρή συναίνεση ή την ανοιχτή παρέμβαση των τοπικών αρχών, εντάθηκε η κατάσχεση των Ναών της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας.

Η Ιερά Σύνοδος απηύθυνε έκκληση στον Πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι να παρέμβει σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση, να σταματήσει τη θρησκευτική έχθρα στην ουκρανική κοινωνία και να λάβει τα απαραίτητα μέτρα κατά των παράνομων ενεργειών κατά της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας.

Επίσης τα Μέλη της Ιεράς Συνόδου αποφάσισαν να συγκληθεί μία σύσκεψη με τη συμμετοχή Επισκόπων, Ιερέων, Μοναχών και λαϊκών της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας για να συζητηθούν τα προβλήματα της εκκλησιαστικής ζωής που προέκυψαν ως αποτέλεσμα του πολέμου.

Στη συνέχεια, η Ιερά Σύνοδος εξέτασε περιπτώσεις παράνομων ενεργειών εκπροσώπων κρατικών αρχών, της τοπικής αυτοδιοίκησης και στελεχών τους σε σχέση με την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας.

Από την άποψη αυτή, αποφασίστηκε να γίνει έκκληση στον Γενικό Εισαγγελέα της Ουκρανίας να διερευνήσει σωστά αυτές τις υποθέσεις, καθώς και στον Επίτροπο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα της Βερχόβνα Ράντα σχετικά με την παραβίαση των συνταγματικών δικαιωμάτων και ελευθεριών των πιστών της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας.

Ως αποτέλεσμα των μαχών, περισσότεροι από 5,5 εκατομμύρια Ουκρανοί αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων πολλών μελών της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας.

Μόνο τον Μάρτιο-Απρίλιο του τρέχοντος έτους χρειάστηκε να συγκροτηθούν εννέα Ορθόδοξες ενορίες στους τόπους διαμονής των μεταναστών μας.

Η Ιερά Σύνοδος ευχαρίστησε τους Προκαθήμενους, τις Επισκοπές, τον κλήρο και τους πιστούς των Τοπικών Ορθοδόξων Εκκλησιών για τη διαρκή αδελφική υποστήριξη, βοήθεια στους εκτοπισμένους και κατοίκους της Ουκρανίας.

Ευχαριστίες εκφράστηκαν επίσης στους αρχηγούς κρατών, διεθνείς, δημόσιες και εθελοντικές οργανώσεις για την παροχή στέγης, φροντίδας και συνεχούς βοήθειας στους Ουκρανούς μετανάστες.

Αλλά το πιο σημαντικό, η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας θα συνεχίσει να οργανώνει την πνευματική τροφή των Ορθοδόξων Ουκρανών που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την Ουκρανία.

Κατά την διάρκεια της Συνεδρίασης η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε την ίδρυση νέας Ιεράς Μονής στην Κριμαία. Η Ιερά Σύνοδος εξετάζοντας την αναφορά του Μητροπολίτη Συμφερουπόλεως ίδρυσε Ιερά Μονή προς τιμή της Αγίας Αναστασίας.

Τέλος η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ουκρανίας εξέλεξε τρεις νέους Βοηθούς Επισκόπους για τις Επαρχίες Τσερνοβτσί και Μπουκοβίνας, Χερσώνος, και Σεπετόβκας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ