close search results icon

ΟΗΕ: Να διωχθούν οι πετρελαϊκές για τα διαχρονικά ψέματα για την κλιματική αλλαγή

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ θεωρεί ότι οι υπεύθυνοι πρέπει να διωχθούν ποινικά για εγκλήματα, όπως έγινε με τις καπνοβιομηχανίες.

Οργανωμένη εκστρατεία ψεμάτων και συγκάλυψης των κινδύνων της πλανητικής υπερθέρμανσης και των επιπτώσεων των ορυκτών καυσίμων διεξήγαγαν επί σειρά δεκαετιών οι πολυεθνικές ορυκτών καυσίμων, κατήγγειλε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, λίγες μέρες μετά την δημοσίευση μελέτης σχετικά με όσα γνώριζε ο αμερικανικός κολοσσός της ExxonMobil για τον κίνδυνο της επικείμενης κλιματικής καταστροφής πριν από 40 χρόνια.

«Ορισμένοι παραγωγοί ορυκτών πηγών ενέργειας γνώριζαν απολύτως στην δεκαετία του 1970 ότι το βασικό προϊόν τους θα κατέκαιγε τον πλανήτη. Όμως, όπως και η καπνοβιομηχανία, αγνόησαν την ίδια την γνώση τους. Ορισμένοι πετρελαϊκοί γίγαντες διακίνησαν το μεγάλο ψέμα», είπε ο Αντόνιο Γκουτέρες από το βήμα του Φόρουμ του Νταβός.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ θεωρεί ότι οι υπεύθυνοι πρέπει να διωχθούν ποινικά για εγκλήματα, όπως έγινε με τις καπνοβιομηχανίες. Η δίωξη αυτή κατέληξε σε «καμπάνα» 246 δισεκατομμυρίων δολαρίων στις καπνοβιομηχανίες το 1998, ποσό το οποίο κατέβαλλαν σε 46 αμερικανικές πολιτείες σε βάθος 25ετίας, προκειμένου να καλύψουν το κόστος της περίθαλψης των καπνιστών αναδρομικά.

Ήδη από την δεκαετία του 1980, η ExxonMobil είχε στα χέρια της ακριβείς και έγκυρες επιστημονικές προβλέψεις για την αύξηση της πλανητικής θερμοκρασίας, έπειτα από δικές της έρευνες. Λίγες δεκαετίες αργότερα, τις προβλέψεις των τότε μελετών για την κλιματική καταστροφή ήρθε να επιβεβαιώσει η μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Science, την περασμένη Πέμπτη.

Μεταξύ άλλων, η μελέτη επισημαίνει ότι η αμερικανική πολυεθνική ορυκτών καυσίμων αμφισβητούσε δημόσια αυτές τις επιστημονικές γνώσεις και συνειδητά απέκρυπτε τα ευρήματα που είχε στα χέρια της, στήνοντας μια οργανωμένη εκστρατεία ψευδολογίας με δαπάνη δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων και μέσω της γνωστής τακτικής του lobbying.

«Σήμερα, οι παραγωγοί ορυκτών καυσίμων και όσοι τους υποστηρίζουν συνεχίζουν να επιδιώκουν την αύξηση της παραγωγής, γνωρίζοντας ότι το παραγωγικό τους μοντέλο είναι ασύμβατο με την επιβίωση της ανθρωπότητας», ξεκαθάρισε ο Γκουτέρες.

«Αυτή η παράνοια ισοδυναμεί με επιστημονική φαντασία, την ώρα που γνωρίζουμε ότι η κατάρρευση των οικοσυστημάτων είναι ένα απόλυτο επιστημονικό γεγονός», συμπλήρωσε και τόνισε ότι «φλερτάρουμε με την κλιματική καταστροφή».

Έκκληση για εμπεριστατωμένα σχέδια μέχρι το τέλος του 2023

Ο γγ. του ΟΗΕ κάλεσε επίσης σήμερα τις πολυεθνικές να ακολουθήσουν τις ντιρεκτίβες που περιέγραψε μια ομάδα ειδικών προκειμένου να κάνουν «αξιόπιστες», υπεύθυνες δεσμεύσεις για μηδενικές εκπομπές άνθρακα στο μέλλον.

Υπενθυμίζεται ότι ο ΟΗΕ και ο Διεθνής Οργανισμός Τυποποίησης (ΔΟΤ) παρουσίασαν τις κατευθυντήριες οδηγίες τον Νοέμβριο, συμπυκνώνοντας και αποτυπώνοντάς τις σε κείμενο αναφοράς που θα υιοθετούντο στη συνέχεια από τις πολυεθνικές που κινούνται στον δρόμο της «πράσινης μετάβασης».

Την ώρα που αυξάνεται ολοένα ο αριθμός των επιχειρήσεων που διακηρύσσουν ότι προσανατολίζονται στην αλλαγή των παραγωγικών τους πρακτικών και της υποδομής τους με στόχο να πετύχουν τους κλιματικούς στόχους μηδενικών εκπομπών ρύπων τις επόμενες δεκαετίες επιχειρήσεις, τα κριτήρια και τα μέσα που χρησιμοποιούν «είναι συχνά αμφιλεγόμενα ή θολά», δήλωσε ο επικεφαλής του ΟΗΕ στους εκπροσώπους στο Νταβός.

Χαρακτηριστικά, ο Γκουτέρες εξήγησε ότι με αυτόν τον τρόπο δίνονται περιθώρια στις πρακτικές του greenwashing των κολοσσών της ενέργειας, οι οποίοι προβάλλουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους ως δήθεν φιλικές προς το περιβάλλον. Ο γγ. του ΟΗΕ ζήτησε από τους εκπροσώπους των επιχείρησεων να καταρτίσουν ολοκληρωμένα σχέδια και να τα καταθέσουν στις αρμόδιες υπηρεσίες μέχρι το τέλος του έτους, ώστε να υπάρξει συντονισμός της δράσης από τον ΟΗΕ.

«Η μετάβαση σε μηδενικές εκπομπές πρέπει να βασίζεται σε πραγματικές μειώσεις εκπομπών -- και να μην εξαρτάται από πόντους άνθρακα και σκιώδεις αγορές», τόνισε ο ίδιος.

Η «πράσινη μετάβαση» είναι ένα από τα κεντρικά θέματα της ατζέντας του φετινού φόρουμ του Νταβός, όπου η ΕΕ δήλωσε ότι θα αντιτεθεί έμπρακτα στην άτυπο εμπορικό πόλεμο που κήρυξαν οι ΗΠΑ με τις επενδύσεις εκατοντάδων δισ. της κυβέρνησης Μπάιντεν με στόχο να δοθούν κίνητρα στις πολυεθνικές να μεταφέρουν την παραγωγή τους σε αμερικανικό έδαφος. Κορυφαίοι αξιωματούχοι της Ένωσης διεμήνυσαν ότι θα παρέχουν κονδύλια ώστε οι εταιρίες να παραμείνουν στην Ευρώπη.

Ο Γκουτέρες είπε πως η ουσιαστική δέσμευση για το κλίμα, το εμπόριο και την τεχνολογία ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα --που βρίσκονται στα μαχαίρια για θέματα από το εμπόριο μέχρι τα ανθρώπινα δικαιώματα-- είναι απολύτως απαραίτητη προκειμένου να αποφευχθεί η αντιπαράθεση.

«Δεν έχουμε μάθει τίποτα από την πανδημία της COVID-19»

Όσον αφορά το αν η διεθνής κοινότητα είναι έτοιμη για άλλη μια πανδημία, ο Γκουτέρες είπε πως ο κόσμος δεν πήρε τα απαραίτητα μαθήματα σε αυτή την τριετία και εμφανίστηκε απαισιόδοξος για αντίστοιχες περιπτώσεις στο μέλλον.

«Δεν είμαστε καθόλου έτοιμοι για τις πανδημίες που θα έρθουν», είπε χαρακτηριστικά.

πηγή: efsyn.gr

φώτο: AP Photo/Markus Schreiber

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ