close search results icon

Οι 42 υποψήφιοι της ΝΔ στις ευρωεκλογές -Τα μηνύματα Μητσοτάκη και η θερμή υποδοχή στον Μπελέρη

Οι 42 υποψήφιοι της ΝΔ στις ευρωεκλογές -Τα μηνύματα Μητσοτάκη και η θερμή υποδοχή στον Μπελέρη


Η σκηνή που σημάδεψε την παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου της ΝΔ ήταν η αντίδραση του κοινού που βρισκόταν στο Ωδείο Αθηνών στο άκουσμα του ονόματος του Φρέντι Μπελέρη, όταν σχεδόν όλοι σηκώθηκαν όρθιοι και χειροκρότησαν επευφημώντας. Όπως έκαναν και ομογενείς στη Χειμάρρα που παρακολουθούσαν τη διαδικασία.

Η υποδοχή της υποψηφιότητας του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας που κρατείται στις αλβανικές φυλακές εξηγεί εν μέρει την απόφαση του κ. Μητσοτάκη να τον συμπεριλάβει στο γαλάζιο ψηφοδέλτιο, παρά τις επιφυλάξεις που διατηρούσε το προηγούμενο διάστημα. Πρόκειται για μια ολική ανατροπή, αφού την Παρασκευή είχε σχεδόν αποκλειστεί η υποψηφιότητά του.

Όμως, το Σαββατοκύριακο οι ζυμώσεις στο κυβερνητικό επιτελείο συνεχίστηκαν αμείωτες, και τελικά το βράδυ της Κυριακής η πλάστιγγα έγειρε προς την αντίθετη κατεύθυνση και χθες ο πρωί ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την τελική του απόφαση στους συνεργάτες του, παρά την αντίθετη εισήγηση που υπήρχε από το υπουργείο Εξωτερικών. Αυτό που τελικά μέτρησε είναι η απήχηση της υποψηφιότητας Μπελέρη στο εκλογικό σώμα της Βόρειας Ελλάδας, όπου η ΝΔ αντιμετωπίζει προβλήματα συσπείρωσης και οι μετρήσεις τής δίνουν τα χαμηλότερα ποσοστά σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα. Η κίνηση αυτή εκτιμάται ότι μπορεί να ανακόψει διαρροές προς τα δεξιά της και κυρίως προς την Ελληνική Λύση.

Σε πολλούς νομούς της Βόρειας Ελλάδας η ΝΔ και στις εθνικές εκλογές του 2023 συγκέντρωσε χαμηλότερο από το εθνικό της ποσοστό και η μάχη του Ιουνίου θεωρείται ακόμα πιο δύσκολη. Μεγάλη διείσδυση εμφανίζει και η Νίκη, ειδικά σε περιοχές όπου η Εκκλησία έχει μεγάλη επιρροή, ενώ στο παιχνίδι του δεξιού χώρου έχει μπει και η «Φωνή Λογικής» της Αφροδίτης Λατινοπούλου. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίζεται αποφασισμένος να βγει μπροστά και να κάνει προσωπικά περιοδείες σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα, με ορισμένες περιοχές να βρίσκονται περισσότερες από μία φορές στο πρόγραμμά του.

Ένας ακόμη κίνδυνος τον οποίο έχει εντοπίσει είναι η χαλαρή ψήφος και η αποχή. Μιλώντας στην παρουσίαση του γαλάζιου ευρωψηφοδελτίου, ζήτησε από τα στελέχη του κόμματος να δώσουν μάχη κατά της χαλαρής ψήφου και «να παλέψουμε με τους συμπολίτες μας οι οποίοι μπορεί να είναι προσωρινά δυσαρεστημένοι για οποιονδήποτε λόγο και να τους εξηγήσουμε ότι τώρα δεν είναι η ευκαιρία να εκδηλώσουν μια επιμέρους δυσαρέσκεια, αλλά πρέπει να ξαναθυμηθούν και να δουν τη μεγάλη εικόνα».

Μητσοτάκης: «Στείλτε μήνυμα σταθερότητας στις εκλογές»

Ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζει να προτάσσει τη σταθερότητα ως το κυρίαρχο διακύβευμα της κάλπης των ευρωεκλογών, οι οποίες, όπως τόνισε, θα έχουν πολιτικό αντίκτυπο και στην εσωτερική πολιτική κατάσταση. «Επιμένω πολύ στην έννοια της σταθερότητας, γιατί πολλές φορές ακούω και από κάποιους δυσαρεστημένους συμπολίτες μας να λένε ''στείλτε μήνυμα''. Εγώ θα σηκώσω το γάντι και θα πω: στείλτε μήνυμα σταθερότητας στις εκλογές, γιατί το τι συμβαίνει σε μια εθνική κάλπη έχει αντανάκλαση τελικά στους εσωτερικούς πολιτικούς συσχετισμούς», τόνισε.

Βαθιά εθνικό και γνήσια ευρωπαϊκό το ψηφοδέλτιο της ΝΔ

Πηγές της Πειραιώς χαρακτηρίζουν το ψηφοδέλτιο του κόμματος «βαθιά εθνικό και γνήσια ευρωπαϊκό», το οποίο συνδυάζει την εμπειρία και την ανανέωση. Οι 42 υποψήφιοι της ΝΔ προέρχονται από όλη τη χώρα, αλλά και την ομογένεια, από όλα τα επαγγέλματα αλλά και κάθε κοινωνική τάξη. «Σε αυτό το ευρωψηφοδέλτιο συναντώνται άνθρωποι από διαφορετικές διαδρομές, εκπροσωπώντας διαφορετικούς επαγγελματικούς χώρους, εκπροσωπώντας όλες τις γωνιές της πατρίδας μας, αλλά και κάθε γωνιά του ελληνισμού παγκοσμίως. Άνθρωποι, όμως, οι οποίοι μπορούν να συστεγάζονται κάτω από την ίδια πολιτική στέγη», σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Τα ονόματα των υποψήφιων ευρωβουλευτών:

Αβραμίδου Σεραφίνα

Αγγελόπουλος Μιχαήλ (Μιχάλης)

Αρχοντίδου Βασιλική (Βανέσα)

Αυτιάς Γεώργιος

Βεζυργιαννίδης Ιωάννης

Βόζεμπεργκ - Βρυωνίδη Ελισσάβετ (Ελίζα)

Δάκης Γεώργιος

Δεκόλης Ιωάννης

Δήμας Πύρρος

Δούνια Παναγιώτα (Νόνη)

Εξαδάκτυλος Αθανάσιος

Ζαμπούκας Ανδρέας

Καρανικόλας Σπυρίδων

Καραχάλιος Θεόφιλος

Κατσαούνης Δημήτριος

Κεφαλογιάννης Εμμανουήλ

Κοντοζαμάνης Βασίλειος

Κουρή - Καλλέργη Όλγα

Κουτσουπιά Μαρία - Ωραιοζήλη

Κρυσταλλίδου Θεοπίστη (Πίστη)

Κυμπουρόπουλος Στυλιανός

Μεϊμαράκης Ευάγγελος - Βασίλειος

Μελέτη Ελεονώρα

Μουρούτης Γεώργιος

Μπελέρης Διονύσιος - Φρέντης

Μπλιούμης Γεώργιος

Ναούμης Νικόλαος

Ομράν - Κουκουβιτάκης Ταμέρ - Ορέστης

Παράσχου Ανδρούλα (Άντρη)

Πατουλίδου Παρασκευή (Βούλα)

Ρογδάκη Άννα - Μαρία

Σακελλάρης Βασίλειος

Σέρμπος Σωτήριος

Σούλογλου Νουρτζάν

Σπυράκη Μαρία

Στέφος Νικόλαος

Τρακατέλλη Λυδία - Αντωνία

Τσιόδρας Δημήτριος

Τσουχαντάρης Αθανάσιος

Φλέσσα Βασιλική (Βίκυ)

Χριστοπούλου Παναγιώτα - Νιόβη

Χριστοφιλοπούλου Παρασκευή (Εύη)

 iefimerida.gr

Φωτογραφία: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ-EUROKINISSI

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ