close search results icon

Οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές έρχονται στην Αθήνα

Το μέχρι στιγμής πρόγραμμα περιλαμβάνει την πραγματοποίηση εκδήλωσης για τα εργασιακά και την κοινωνική κατοικία.

Την ηγεσία της ευρωομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών πρόκειται να υποδεχθεί –σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «Εφ.Συν.»– την προσεχή Πέμπτη και Παρασκευή (9 - 10 Μαρτίου) στην Αθήνα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Η Ισπανίδα επικεφαλής Ιράτσε Γκαρσία Πέρεζ και οι δέκα ευρωβουλευτές που μετέχουν στο προεδρείο έρχονται στη χώρα μας λίγες εβδομάδες πριν από τη διενέργεια των εθνικών εκλογών, έπειτα από πρόσκληση του Νίκου Ανδρουλάκη, σε μια επίσκεψη που προγραμματιζόταν από καιρό με άκρα μυστικότητα.

Η σκοπιμότητα και οι συμβολισμοί του εν λόγω ταξιδιού της πολυμελούς ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατικής αντιπροσωπείας στην Ελλάδα είναι προφανείς και ερμηνεύονται από τη Χαριλάου Τρικούπη ως μια σαφής ψήφος εμπιστοσύνης στο ΠΑΣΟΚ και τον πρόεδρό του για την ώς τώρα συνολική παρουσία του στο τιμόνι του κόμματος, αλλά και για τη σημαντική συμβολή του στην ανάδειξη του σκανδάλου των υποκλοπών που έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις. Σε μια συγκυρία -έστω ανεπίσημα προς το παρόν, αλλά αναμφισβήτητα– έντονα προεκλογική, η διήμερη παραμονή των υψηλόβαθμων Ευρωπαίων αξιωματούχων επί ελληνικού εδάφους έχει σκοπό να στείλει μήνυμα για το ποιος θεωρείται ο εγχώριος συνομιλητής τους και να παράσχει ώθηση στις προσπάθειες εκλογικής ενίσχυσης του ΠΑΣΟΚ έναντι των υπολοίπων διεκδικητών του ακροατηρίου του προοδευτικού χώρου.

Πιο αναλυτικά, το μέχρι στιγμής πρόγραμμα περιλαμβάνει την πραγματοποίηση εκδήλωσης για τα εργασιακά και την κοινωνική κατοικία και την επόμενη ημέρα κλειστή συνεδρίαση με αντικείμενο το κράτος δικαίου, ώστε με τον τρόπο αυτό να δοθεί το στίγμα της ατζέντας της ελληνικής και ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας και η συνταύτιση των θέσεών τους.

Θα προηγηθεί κοινωνική δράση που ακόμη δεν έχει προσδιοριστεί, αν π.χ. θα αφορά το προσφυγικό, τις γυναίκες ή κάτι άλλο, ενώ προγραμματίζεται και επίσκεψη στην Ακρόπολη, όπου η έμφαση θα δοθεί μεταξύ άλλων στην ανάδειξη του αιτήματος για επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα. Να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της ιεράρχησης των προτεραιοτήτων τους στη Χαριλάου Τρικούπη, ο κ. Ανδρουλάκης σκοπεύει να παραβρεθεί το βράδυ της Παρασκευής στο συνέδριο της ΓΣΕΕ, όπου θα τοποθετηθεί για την αύξηση του κατώτατου μισθού και των προτάσεων του ΠΑΣΟΚ για τα θέματα της απασχόλησης.

«Μαύρα» σημεία

Αναφορικά με το σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών, στη Χαριλάου Τρικούπη προσέγγισαν την τραγωδία με τον προσήκοντα σεβασμό στο πένθος των θυμάτων και των οικογενειών τους, ακυρώνοντας όλες τις προεκλογικές δράσεις και με τον Νίκο Ανδρουλάκη να στέκεται αρχικά στην ανθρώπινη πτυχή του δράματος. Ωστόσο, όπως μας έλεγαν συνομιλητές του, τα ερωτήματα για τις πολιτικές παραλείψεις της τετραετίας της Ν.Δ. είναι αμείλικτα και το ΠΑΣΟΚ δεν θα επιτρέψει να κρυφτούν κάτω από το χαλί των διαχρονικών παθογενειών ή τη σχεδόν αποκλειστική μετάθεση της ευθύνης σε έναν άνθρωπο.

Προς επίρρωση, υπογράμμιζαν τη δήλωση του κ. Ανδρουλάκη ότι σε μια εποχή απεριόριστων τεχνολογικών δυνατοτήτων, είναι αδιανόητο να κρέμονται εκατοντάδες ζωές από ένα ανθρώπινο χέρι. Και κατέληγαν, διαπιστώνοντας ότι αποκαλύφθηκε ξανά το ψευδεπίγραφο επιτελικό κράτος και τα πολλά «μαύρα» σημεία του.

πηγή: efsyn.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ