close search results icon

Οι εισαγγελείς διέψευσαν νόμιμη επισύνδεση στο ΚΚΕ, η Ν.Δ. δείχνει τον Ποινικό Κώδικα

Ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Αθηνών, Γιώργος Νούλης, διαβεβαίωσε ότι έγιναν χωρίς καθυστερήσεις όλες οι απαιτούμενες ενέργειες που έπρεπε να γίνουν.

Δεν υπήρξε καμία νόμιμη επισύνδεση στο τηλεφωνικό κέντρο του ΚΚΕ, σύμφωνα με την κατάθεση στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής των εισαγγελέων που χειρίστηκαν την υπόθεση. Όπως ανέφεραν, η παρακολούθηση φαίνεται να έχει γίνει από κακόβουλους τρίτους ή ακόμη και να ήταν φάρσα.

Ωστόσο, το κυβερνών κόμμα έμεινε στη δήλωση ενός εκ των εισαγγελέων, που δήλωσε ότι «λόγω της από 1/07/2019 τροποποίησης του Ποινικού Κώδικα το αδίκημα πλέον έχει καταστεί πλημμέλημα και έχει παραγραφεί», προσπαθώντας να αλλοιώσουν το νόημα της κατάθεσης.

«Καμία επισύνδεση»

Σύμφωνα με όσα κατέθεσε ο εισαγγελέας πρωτοδικών Αθηνών, Χαράλαμπος Μαστραντωνάκης στη θυελλώδη συνεδρίαση της Επιτροπής, από την οποία τελικά αποχώρησε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αντιδρώντας στην άρνηση του προέδρου της Βουλής, να κληθεί να καταθέσει ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ, Χρήστος Ράμμος, δεν πρέπει να συνδέονται «οι νόμιμες επισυνδέσεις που φαίνεται να έχουν γίνει τώρα, με αυτήν τη δικογραφία που χειριζόμαστε εμείς. Εδώ δεν είχαμε καμία επισύνδεση».

Και πρόσθεσε:

«Φαίνεται κάποιοι, κακόβουλα, να έχουν παρακολουθήσει τις τηλεφωνικές συνδέσεις του συγκεκριμένου πολιτικού κόμματος, του συγκεκριμένου πολιτικού φορέα. Κοινώς, να έχουν κάνει κάποιες φάρσες. Αυτό έχει γίνει εδώ. Και δικαίως, φυσικά, οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ να αναρωτιούνται, “μήπως μας παρακολουθούν;” Αυτό ερευνήσαμε. Καμία επισύνδεση, καμία υποκλοπή, τίποτα».

Όπως είπε, οι εισαγγελείς που ερευνούν την υπόθεση συνακροάσεων-παρακολουθήσεων του τηλεφωνικού κέντρου του ΚΚΕ, «προσπαθούμε να βρούμε και από την Ελλάδα και από το εξωτερικό, ποιοι είναι αυτοί οι οποίοι έχουν παρέμβει στο τηλεφωνικό κέντρο του ΚΚΕ και το συνδέουν με τα υπόλοιπα κόμματα, με συνδέσμους του Παναθηναϊκού, του Ολυμπιακού κτλ. Αυτή είναι η έρευνά μας».

Ο Χαράλαμπος Μαστραντωνάκης ανέφερε επίσης πως ο ίδιος παρέλαβε τον σχετικό φάκελο το 2018. Όσον αφορά την εξέλιξη της δικογραφίας, είπε πως μεσολάβησε «η από 1/07/2019 γενναία τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα. Και για όσους γνωρίζουν νομικά, η πορεία της δικογραφίας έχει πλέον λάβει ένα διαφορετικό αποτέλεσμα... Λόγω της από 1/07/2019 τροποποίησης του Ποινικού Κώδικα, το αδίκημα πλέον έχει καταστεί πλημμέλημα και έχει παραγραφεί».

«Εξαντλήσαμε όσα έπρεπε να κάνουν οι εισαγγελικές αρχές»

Από την πλευρά του, ο εισαγγελέας Γεώργιος Νούλης είπε ότι «στο ΚΚΕ είχαμε παγίδευση. Φυτεύτηκε κάτι με κάποιο τρόπο, κατέστη τεχνικά εφικτό στο ξεκίνημα τουλάχιστον, αλλά αυτό επιβεβαιώνουν και οι συνάδελφοι που το χειρίστηκαν στην πορεία ότι είναι διάτρητα, έχουν τρυπηθεί τα κέντρα επικοινωνιών στον Περισσό και κάποιος ακούει».

Και πρόσθεσε: «Συζητάμε για παγίδευση. Δεν είχαμε ούτε μεσολάβηση άλλων κρατικών φορέων, ούτε κινητά τηλέφωνα με ηλεκτρονικά μέσα, για να είμαστε σαφείς».

Ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Αθηνών, Γιώργος Νούλης, διαβεβαίωσε ότι έγιναν χωρίς καθυστερήσεις όλες οι απαιτούμενες ενέργειες που έπρεπε να γίνουν. «Στην καταγγελία για παρεμβολή στο τηλεφωνικό κέντρο της ΚΕ του ΚΚΕ έγιναν όλες οι απαιτούμενες ενέργειες και εξαντλήθηκαν όλα όσα έπρεπε να κάνουν οι εισαγγελικές αρχές. Αν το ΚΚΕ είχε ζητήσει περαιτέρω ενέργειες θα το κάναμε. Μέχρι σήμερα όμως δεν έχει ζητηθεί κάτι τέτοιο».

Η εισαγγελέας Πρωτοδικών Χαλκίδας, Βάια Ακριβού, ανέφερε ότι έβαλε την υπόθεση στο αρχείο με βάση τα στοιχεία που της έδωσε η ΑΔΑΕ με το πόρισμά της.

Δύο ήταν τα βασικά συμπεράσματα στα οποία συμφώνησαν όλοι οι εκπρόσωποι των αρμόδιων αρχών που είχαν κληθεί στην Επιτροπή. Πρώτον, ότι δεν αναβρέθηκαν ύποπτα ίχνη που μπορεί να συντελούν στην παγίδευση του τηλεφωνικού κέντρου του Περισσού και, δεύτερον, ότι παραμένει θολή η περιοχή για τον εντοπισμό των αριθμών τηλεφώνων ή mail -που φαίνεται ότι έχουν σχέση με το εξωτερικό- καθώς η έρευνα ήταν δύσκολη είτε επειδή δεν υπήρχε η δικαστική συνδρομή για το ερευνώμενο κεφάλαιο είτε γιατί ήταν αδύνατη η περαιτέρω διερεύνηση και έτσι δεν δόθηκαν απαντήσεις στα ερωτήματα.

Η ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας

Επιλέγοντας να αγνοήσει τα υπόλοιπα στοιχεία από τις καταθέσεις των εισαγγελέων, το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία μιλά για «διαπίστωση-φωτιά για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης», επαναφέροντας το αφήγημα της αλλαγής του Ποινικού Κώδικα και της αλλαγής της φύσης του αδικήματος από κακούργημα σε πλημμέλημα:

«Τα σκοτεινά παιχνίδια του ΣΥΡΙΖΑ αποκαλύφθηκαν στη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για το ζήτημα της παρακολούθησης του τηλεφωνικού κέντρου και των επικοινωνιών του ΚΚΕ το 2016. Οι τρεις Εισαγγελείς που χειρίστηκαν την υπόθεση, επιβεβαίωσαν ότι υπήρξε παρακολούθηση του ΚΚΕ χωρίς νόμιμη επισύνδεση ή με νέες τεχνολογίες και σύγχρονο λογισμικό, ενώ προχώρησαν σε μια διαπίστωση-φωτιά για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης: Γνωστοποίησαν, ότι με την αλλαγή του Ποινικού Κώδικα επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ το 2019 το αδίκημα από κακούργημα μετατράπηκε σε πλημμέλημα, επομένως έχει παραγραφεί!», αναφέρει η Νέα Δημοκρατία.

Και συνεχίζει:

«Η εξέλιξη αυτή, αποκαλύπτει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τον λόγο της συγκεκριμένης αλλαγής στον ΠΚ, δημιουργεί νέα δεδομένα και προκαλεί σοβαρά ερωτηματικά για τις ευθύνες του ΣΥΡΙΖΑ ενώ παράλληλα “απαντά” στην αγωνία του να αποχωρήσει άρον άρον από τη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας».

Κάνει επίσης τα εξής ερωτήματα:

- Γιατί δεν παρέμειναν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στη συνεδρίαση με αντικείμενο την παρακολούθηση του ΚΚΕ το 2016; Μήπως γνώριζαν ότι θα αποκαλυφθεί η αλήθεια και επέλεξαν να αποχωρήσουν προσχηματικά;

- Αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους για την παραγραφή του αδικήματος;

- Είναι ή όχι υποκριτική η στάση τους, περί αναζήτησης της αλήθειας για τις υποκλοπές, όταν οι ίδιοι ήταν εκείνοι που είχαν σχέση με ρυπαρά κυκλώματα;

ΣΥΡΙΖΑ: Ο πνιγμένος πιάνεται από τα μαλλιά του

Δεν άργησε η αντίδραση από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που μιλά για «παραλήρημα» από τη Νέα Δημοκρατία και επισημαίνει ότι «η κυβερνητική πλειοψηφία τα έχει πια κάνει όλα. Και φίμωση και συγκάλυψη και εκβιασμούς και υπονόμευση της εξεταστικής και λάσπη για τη περίοδο του ΣΥΡΙΖΑ. Τίποτα δεν έπιασε. Κανένας αντιπερισπασμός δε λειτούργησε».

Και προσθέτει πως ό,τι και να γίνει, «κανείς δε μπορεί πια να σώσει τον κ. Μητσοτάκη από την αλήθεια που σύντομα θα βγει στο φως».

Η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

στην ανακοίνωση της Ν.Δ.

Στην ανακοίνωση - παραλήρημα της ΝΔ για τις δήθεν «διαπιστώσεις- φωτιά» που προέκυψαν στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών σε σχέση με τις καταγγελίες του ΚΚΕ για παρακολουθήσεις του τηλεφωνικού του κέντρου, είναι εξαιρετικά δύσκολο να βρεθούν λόγια για να απαντήσει κανείς στα σοβαρά.

Δυστυχώς για τη ΝΔ η κυβερνητική πλειοψηφία τα έχει πια κάνει όλα. Και φίμωση και συγκάλυψη και εκβιασμούς και υπονόμευση της εξεταστικής και λάσπη για τη περίοδο του ΣΥΡΙΖΑ. Τίποτα δεν έπιασε. Κανένας αντιπερισπασμός δε λειτούργησε. Κανείς δε μπορεί πια να σώσει τον κ. Μητσοτάκη από την αλήθεια που σύντομα θα βγει στο φως, είτε το θέλει είτε όχι.

Και ας πιάνεται ο πνιγμένος από τα μαλλιά του...

πηγή: efsyn.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ