close search results icon

Οι μπολσοναριστές ετοιμάζουν έκτροπα όπως της Ουάσινγκτον

Ο Ολιβέιρα Σόουζα είναι ένας από εκείνους που ξημεροβραδιάζονται έξω από το στρατόπεδο του Γενικού Επιτελείου στην πρωτεύουσα.

Λίγες μόλις ημέρες πριν από την επίσημη τελετή ανάληψης της προεδρίας της Βραζιλίας από τον ηγέτη του Κόμματος των Εργαζομένων (ΤΡ) Λούλα ντα Σίλβα την 1η Ιανουαρίου, ο εξτρεμισμός των πιο ριζοσπαστικών μπολσοναριστών, που έχουν σπείρει την πρωτεύουσα με εκρηκτικά και παραμένουν συγκεντρωμένοι έξω από στρατόπεδα σε πολλές Πολιτείες, προκαλεί τεράστια ανησυχία για το τι μπορεί να διαδραματιστεί την Κυριακή.

Ο ακροδεξιός απερχόμενος πρόεδρος Ζαΐρ Μπολσονάρο, που έχει δηλώσει πως θα παραδώσει την προεδρική κορδέλα μόνο σε όποιον κερδίσει χωρίς νοθεία, δεν έχει αναγνωρίσει επίσημα τη νίκη του Λούλα, ενώ οι οπαδοί του παίρνουν κατά γράμμα τις κατά καιρούς «νουθεσίες» του, επιχειρώντας να μην επιτρέψουν να φτάσει ο πρώην συνδικαλιστής ηγέτης στο προεδρικό μέγαρο.

Ο φόβος ότι η βραζιλιάνικη Ακροδεξιά σχεδιάζει έκτροπα, κατά τα πρότυπα των οπαδών του Ντόναλντ Τραμπ, δεν είναι πλέον μια αβάσιμη υπόθεση. Την Κυριακή η αστυνομία –έπειτα από ανώνυμη καταγγελία- βρήκε κάπου 40 κιλά εκρηκτικά και πλήθος αλεξίσφαιρα γιλέκα σε έρημη έκταση κοντά στην πρωτεύουσα Μπραζίλια. Ως χθες αργά δεν είχαν γίνει σχετικές συλλήψεις.

Αλλά την προηγουμένη οι Αρχές εντόπισαν εκρηκτικό μηχανισμό σε βυτιοφόρο καυσίμων κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο της Μπραζίλια, έπειτα από καταγγελία του οδηγού του για παρουσία ενός ύποπτου πακέτου στο όχημά του. Ο 54χρονος επιχειρηματίας, ο Τζορτζ Ουάσιγκτον ντε Ολιβέιρα Σόουζα, που επιχείρησε ανεπιτυχώς να πυροδοτήσει τον μηχανισμό συνελήφθη και στο σπίτι του βρέθηκε ένα ολόκληρο πολεμικό οπλοστάσιο.

Ομολόγησε πως σχεδίασε αυτή την απόπειρα με ομάδα άλλων πιστών μπολσοναριστών για να προκληθεί χάος, να κηρυχτεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης και να αναγκαστεί να παρέμβει ο στρατός με πραξικόπημα. Και πως απλώς ακολουθούσε τις συμβουλές του Μπολσονάρο και κυρίως «αυτό που πάντα έλεγε πως λαός οπλισμένος, ποτέ υποδουλωμένος».

Εκκολαπτήρια τρομοκρατών

Ο Ολιβέιρα Σόουζα είναι ένας από εκείνους που ξημεροβραδιάζονται έξω από το στρατόπεδο του Γενικού Επιτελείου στην πρωτεύουσα (όπως γίνεται και σε άλλες Πολιτείες της χώρας), όπου μετά τη νίκη του Λούλα στον δεύτερο γύρο των εκλογών τον Οκτώβριο έχουν στρατοπεδεύσει οι πιο ακραίοι οπαδοί του απερχόμενου προέδρου.

Εκεί παραμένουν με προσευχές και ψαλμωδίες, κλάματα και κραυγές για μια υποτιθέμενη νοθεία, απειλές και συνθήματα όπως «SOS Ενοπλες Δυνάμεις», «Ο λαός χρειάζεται τη βοήθεια του στρατού» και «Δεν θέλουμε έναν κλέφτη για πρόεδρο». «Την 1η Γενάρη θα υπάρξει εμφύλιος στην Μπραζίλια. Οι πατριώτες δεν θα επιτρέψουμε να αναλάβει την προεδρία ο Λούλα», έλεγε ένας από τους διαμαρτυρόμενους στο γαλλικό πρακτορείο AFP, προσθέτοντας πως στις ομάδες όπου συμμετέχει στα κοινωνικά δίκτυα, όλοι κινητοποιούνται για να υπάρξουν επεισόδια και ταραχές εκείνη την ημέρα.

Τις προθέσεις τους είχαν δείξει ήδη από τις 12 Δεκεμβρίου, όταν την ώρα που σύμφωνα με το εθιμοτυπικό πρωτόκολλο επιδόθηκε στον Λούλα το επίσημο έγγραφο της νίκης και άφιξής του στην προεδρία, εκείνοι επιχείρησαν να εισβάλουν στις εγκαταστάσεις της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας ενώ έκαψαν αυτοκίνητα και λεωφορεία.

Με τον Λούλα να καταγγέλλει τον Μπολσονάρο ότι ακολουθεί το σενάριο που εγκαινίασε ο «δάσκαλός» του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ (να μην αναγνωρίσει το αποτέλεσμα των εκλογών και να προτρέπει στη βία τους οπαδούς του) και να τον κατηγορεί ότι «εξακολουθεί να υποκινεί τους φασίστες που παραμένουν κινητοποιημένοι στους δρόμους».

mpolsonaro2.jpg
AP PHOTO

Παρότι το κίνημα αυτό είναι μικρό και κάποιες φορές φαντάζει εκκεντρικά γελοίο, δεν θα έπρεπε να υποτιμηθεί ο ρόλος που μπορεί να διαδραματίσει και ιδίως οι διασυνδέσεις που μπορεί να έχει. Οι Αρχές ψάχνουν τη συσχέτιση που μπορεί να έχουν τα δύο περιστατικά και ποιοι ακριβώς βρίσκονται πίσω από αυτά, αν δηλαδή υπάρχει ένας κοινός ιθύνων νους ή ηθικός αυτουργός. Ο ίδιος δε ο Ολιβέιρα Σόουζα (που δεν φαίνεται να είναι απλά ένας μοναχικός λύκος) ομολόγησε πως είχε επαφές με στρατηγό, δίχως να τον ονοματίσει.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Página12, φημολογείται πως είναι ο Βάλτερ Σόουζα Μπράγκα Νέτο, πρώην υποψήφιος αντιπρόεδρος του Μπολσονάρο, που εκτελεί χρέη «μεσολαβητή» ανάμεσα στον απερχόμενο πρόεδρο και τους πιο εξτρεμιστές οπαδούς του. Είτε ο επικεφαλής του Γραφείου Θεσμικής Ασφάλειας, στρατηγός Αουγκούστο Ελένο, που πριν από λίγες ημέρες είχε δηλώσει προκλητικά πως «ο Λούλα δεν θα ανέβει στο Πλανάλτο» (προεδρικό μέγαρο). Μια απειλή που επαναλαμβάνουν οι μπολσοναριστές έξω από τα στρατόπεδα.

Πανηγυρικά για την τρίτη του θητεία

«Η πολιτική ευθύνη του Μπολσονάρο είναι προφανής, γιατί εκείνος ήταν που ενθάρρυνε τόσο την άμετρη οπλοκατοχή όσο και τις επιθέσεις κατά των θεσμών», δήλωσε ο προαλειφόμενος για υπουργός Δικαιοσύνης, πρώην δικαστής και πρώην κυβερνήτης της Πολιτείας Μαρανιάο, κομμουνιστής Φλάβιο Ντίνο, χαρακτηρίζοντας τους αποκαλούμενους καταυλισμούς πατριωτών «εκκολαπτήρια τρομοκρατών».

Και εφαλτήρια αντιδημοκρατικών δράσεων, που καταδικάζει η συντριπτική πλειοψηφία των Βραζιλιάνων. Σύμφωνα με πανεθνική δημοσκόπηση που δημοσιοποίησε η Datafolha την περασμένη Πέμπτη (πριν καν δηλαδή αποκαλυφθούν οι απόπειρες με εκρηκτικά), το 75% απορρίπτει τις διαδηλώσεις των μπολσοναριστών που ζητούν την παρέμβαση του στρατού για να μην αναλάβει ο Λούλα και μόνο το 21% τις επικροτεί: μάλιστα καταδικάζονται από το 96% των ψηφοφόρων του Λούλα αλλά και από το 50% όσων ψήφισαν τον Μπολσονάρο.

Παρά τις ανησυχίες που δικαίως υπάρχουν, ο 77χρονος Λούλα αρνήθηκε να αλλάξει τον προγραμματισμό και θα αναλάβει την τρίτη προεδρική θητεία του την Κυριακή σε μια φαντασμαγορική μαζική εκδήλωση εν μέσω δρακόντειων μέτρων ασφαλείας. Στην τελετή, που συμβολικά ονομάστηκε «Φεστιβάλ του Μέλλοντος», αναμένεται να παραστούν τουλάχιστον 17 αρχηγοί κρατών, θα μετάσχουν κάπου 300.000 πολίτες από κάθε περιοχή της χώρας ενώ θα ακολουθήσει μια μεγάλη συναυλία με τη συμμετοχή περισσότερων από 30 γνωστών καλλιτεχνών: «Θα είναι η μεγάλη γιορτή για την επιστροφή της δημοκρατίας στη χώρα».

Ο Λούλα έχει υποσχεθεί πως την επομένη, στις 2 Ιανουαρίου, ένα από τα πρώτα μέτρα της διακυβέρνησής του θα είναι να απομακρύνει σκηνές και διαμαρτυρόμενους μπολσοναριστές από τα στρατόπεδα.

πηγή: efsyn.gr

φώτο: AP Photo/Silvia Izquierdo



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ