Οι προκλήσεις για τα περιφερειακά ΜΜΕ
Ο γενικός γραμματέας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, Δημήτρης Γαλαμάτης, αναφέρθηκε στη δυναμική των περιφερειακών ΜΜΕ, τα οποία με την παρουσία τους ενισχύουν την πολυφωνία και τον πλουραλισμό.
Κατά τη διάρκεια του 11ουRegionalGrowth Conference, το οποίο πραγματοποιείται φέτος στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών από τις 16 μέχρι τις 18 Μαρτίου, έλαβε χώρα μια άκρως ενδιαφέρουσα συζήτηση με τίτλο «Η επόμενη μέρα στα Περιφερειακά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης: Η πρόκληση της προσέλκυσης της συμμετοχής των νέων στα ΜΜΕ».
Ο γενικός γραμματέας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, Δημήτρης Γαλαμάτης, αναφέρθηκε στη δυναμική των περιφερειακών ΜΜΕ, τα οποία με την παρουσία τους ενισχύουν την πολυφωνία και τον πλουραλισμό, ενδυναμώνοντας με αυτόν τον τρόπο τη δημοκρατία. Στη συνέχεια, επισήμανε τις τεράστιες αλλαγές που έχουν επιφέρει στα περιφερειακά ΜΜΕ οι νέες τεχνολογίες, αλλά και τις μεγάλες προκλήσεις που αυτές φέρνουν μαζί τους, όπως για παράδειγμα η πτώση της αξιολόγησης των πηγών και κατ’ επέκταση της αξιοπιστίας, εξαιτίας της ταχύτητας διάχυσης της πληροφορίας μέσω των κοινωνικών δικτύων, τα οποία κερδίζουν συνεχώς έδαφος, ιδίως στην ενημέρωση των μικρότερων ηλικιακών ομάδων. Τέλος, προανήγγειλε ένα πρόγραμμα φιλαναγνωσίας στα ελληνικά σχολεία, ίσως και στο επόμενο σχολικό έτος, το οποίο στόχο έχει να εξοικειώσει τους μαθητές με τον δημοσιογραφικό λόγο, αλλά και να οξύνει την κριτική τους σκέψη.
Από την πλευρά του, ο καθηγητής κ. Παναγιώτου, αναφέρθηκε στη σχέση της νέας γενιάς με τη δημοσιογραφία, τονίζοντας την έλλειψη εμπιστοσύνης των νέων στα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης, η οποία έχει ως αποτέλεσμα την ενημερωτική «στροφή» της νέας γενιάς προς τα κοινωνικά δίκτυα. Στη συνέχεια, υπογράμμισε πως τα περιφερειακά ΜΜΕ έχουν καταφέρει να κρατήσουν μια πιο σταθερή σχέση με τους ακροατές/τηλεθεατές/αναγνώστες σε σχέση με τα κυρίαρχα ΜΜΕ, τα οποία συχνά κατηγορούνται για διαπλοκή και απόπειρα χειραγώγησης των πολιτών. Κλείνοντας, τόνισε την ανάγκη διαχωρισμού μεταξύ δημοσιογράφων και δημοσιολογούντων, προκειμένου να προασπιστεί η δημοσιογραφία.
Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε ο Θεόδωρος Λουλούδης, εκδότης της εφημερίδας «Πελοπόννησος», ο οποίος αναφέρθηκε στις προκλήσεις με τις οποίες καθημερινά έρχονται αντιμέτωποι οι άνθρωποι των περιφερειακών μέσων. Παράλληλα, σκιαγράφησε τη βεντάλια των περιφερειακών μέσων (τηλεοπτικοί/ραδιοφωνικοί σταθμοί, εφημερίδες, ιστοσελίδες), καταδεικνύοντας με αριθμούς τη δυναμική των περιφερειακών μέσων, τα οποία βρίσκονται σταθερά σε μια φθίνουσα πορεία. Κλείνοντας, υποστήριξε πως η ενημέρωση ως αγαθό δεν φαίνεται να βρίσκεται σε κίνδυνο και επεσήμανε τις ραγδαίες αλλαγές που έχει επιφέρει η παγκοσμιοποίηση στη διάχυση της πληροφορίας με ταχύτητα σε όλον τον κόσμο.
Συντονιστής:
Θεόδωρος Λουλούδης, Εκδότης της εφημερίδας «Πελοπόννησος»
Ομιλητές:
Δημήτρης Γαλαμάτης, Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης
Νίκος Παναγιώτου, Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Δημοσιογραφίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
-
Κοινό Πάσχα για Ορθόδοξους και Καθολικούς;
08 Οκτωβρίου 2024 -
Συμφωνία των Σκοπίων για δάνειο 500 εκατ. ευρώ από την Ουγγαρία
08 Οκτωβρίου 2024 -
Χαλκιδική / Νερό μολυσμένο με αρσενικό σε δύο περιοχές
08 Οκτωβρίου 2024 -
ΠΑΟΚ: Τα νοήματα πίσω από όσα δήλωσε ο Ραζβάν Λουτσέσκου
08 Οκτωβρίου 2024 -
Σταμενίτης και Αγαπηδάκη στις δομές υγείας της Πέλλας
08 Οκτωβρίου 2024
ΣΧΟΛΙΑ