close search results icon

Οι τιμές του σιταριού αυξάνονται μετά την κατάρρευση του φράγματος στην Ουκρανία

Προκάλεσε ανησυχία για πιθανή διακοπή του παγκόσμιου εφοδιασμού.

Η κατάρρευση ενός μεγάλου φράγματος στη νότια Ουκρανία οδήγησε σε άνοδο τις παγκόσμιες τιμές του σιταριού και του καλαμποκιού νωρίς την Τρίτη.

Οι τιμές του σιταριού σημείωσαν άνοδο 2,4% στις αρχές της Τρίτης στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων του Σικάγου, στα 6,39 δολάρια το μπουσέλ. Το κόστος του καλαμποκιού αυξήθηκε περισσότερο από 1% (στα 6,04 δολάρια το μπουσέλ) και η βρώμη κέρδισε 0,73% (3,46 δολάρια ανά μονάδα). Οι τιμές ήταν υψηλότερες νωρίτερα την ημέρα, αλλά ξεθώριασαν.

Η καταστροφή του φράγματος Kakhovka και του υδροηλεκτρικού σταθμού, που βρίσκεται στον ποταμό Δνείπερο σε μια περιοχή που ελέγχει η Μόσχα, προκάλεσε ανησυχία για πιθανή διακοπή του παγκόσμιου εφοδιασμού.

«Η Ουκρανία υπήρξε ιστορικά ένας από τους σημαντικότερους εξαγωγείς στην παγκόσμια αγορά σιταριού», είπε στο Associated Press ο Joe Janzen, επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Illinois Urbana-Champaign's College of Agricultural, Consumer and Environmental Sciences, δείχνοντας επίσης το ιστορικό καλαμπόκι της χώρας. παραγωγή. «Όποτε υπάρχουν νέα από αυτό το μέρος του κόσμου, η αγορά είναι ευαίσθητη σε αυτό».

Υπάρχουν τεράστια αγροτικά χωράφια στη Νότια Ουκρανία όπου έσκασε το φράγμα. Η κατάρρευση έθεσε σε κίνδυνο τις καλλιέργειες στο καλάθι της χώρας και απείλησε την παροχή πόσιμου νερού, με τους αξιωματούχους να προειδοποιούν επίσης για μια επικείμενη περιβαλλοντική καταστροφή - επισημαίνοντας τη διαφυγή πετρελαίου από τα μηχανήματα του φράγματος και σημαντικές πλημμύρες.

Ο Andrey Sizov, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας έρευνας γεωργικών αγορών της Μαύρης Θάλασσας SovEcon, είπε ότι η κατάρρευση του φράγματος έμοιαζε «σαν μια μεγάλη κλιμάκωση με τρομερές συνέπειες και τεράστιο κίνδυνο».

«Αυτή θα μπορούσε να είναι μόνο η αρχή του ταυροδρομίου», έγραψε ο Σίζοφ στο Twitter.

Το ράλι μελλοντικής εκπλήρωσης σιταριού κατά τη διάρκεια της νύχτας και νωρίς την Τρίτη έχασε την ένταση καθώς προχωρούσε η ημέρα. Από τη 1 μ.μ. ET, για παράδειγμα, η τιμή του σιταριού μειώθηκε στα 6,28 δολάρια το μπουσέλ.

Οι τιμές του σιταριού μειώνονται καθ' όλη τη διάρκεια του έτους, μετά από μια παγκόσμια άνοδο των τιμών των τροφίμων και των εμπορευμάτων μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

Οι αναλυτές της Citi commodities χαρακτήρισαν το περιστατικό της Τρίτης «μια υπενθύμιση παρατεταμένου πληθωριστικού κινδύνου στην αγορά αγαθών».

Είναι πιθανό να συνεχίσουμε να βλέπουμε προσωρινά άλματα στις τιμές μετά από σημαντικά ειδησεογραφικά γεγονότα, όπως αυτό που παρατηρήθηκε μετά την καταστροφή του φράγματος Kakhovka, αλλά ο Janzen λέει ότι οι συνθήκες είναι βασικές — και οι προσδοκίες για εξαγωγές εμπορευμάτων από την Ουκρανία πιθανότατα «θα συνεχίσουν να μειώνονται καθώς αναγνωρίζουμε ότι η ουκρανική παραγωγή θα συνεχίσει να υποβαθμίζεται σοβαρά λόγω του πολέμου».

Η Ουκρανία κατηγόρησε τις ρωσικές δυνάμεις ότι ανατίναξαν το φράγμα Kakhovka, ενώ Ρώσοι αξιωματούχοι κατηγόρησαν τον ουκρανικό βομβαρδισμό στην επίμαχη περιοχή — και τη διακοπή της παροχής νερού στην Κριμαία, την οποία η Ρωσία προσάρτησε παράνομα το 2014. Δεν ήταν δυνατό να επαληθευτούν οι ισχυρισμοί.

Η δημοσιογράφος του AP Susie Blann συνέβαλε σε αυτήν την αναφορά από το Κίεβο της Ουκρανίας.

πηγή: agrocapital.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ