close search results icon

Οι Χούθι έδωσαν εντολή σε Αμερικανούς και Βρετανούς να φύγουν από την Υεμένη

Διαταγή επακόλουθο από τα πλήγματα που δέχτηκαν. 

Κορυφώνεται η σύγκρουση των Χούθι της Υεμένης με τις ΗΠΑ και τη Βρετανία, καθώς οι αρχές των ανταρτών διέταξαν Αμερικανούς και Βρετανούς υπηκόους που εργάζονται σε οργανώσεις του ΟΗΕ και σε άλλες ανθρωπιστικές οργανώσεις, που εδρεύουν στην πρωτεύουσα Σαναά να εγκαταλείψουν τη χώρα μέσα σε διάστημα 30 ημερών.

Η διαταγή αυτή έρχεται ως επακόλουθο των αμερικανο-βρετανικών πληγμάτων σε στόχους των Χούθι στην Υεμένη το τελευταίο διάστημα, σε αντίποινα των χτυπημάτων σε εμπορικά πλοία και δεξαμενόπλοια στην Ερυθρά Θάλασσα, που έχουν επηρεάσει την εύρυθμη λειτουργία της ναυσιπλοΐας.

Οι αντάρτες Χούθι ελέγχουν σχεδόν ολόκληρο το βόρειο τμήμα της Υεμένης, η οποία βρίσκεται εμφύλια διαμάχη την τελευταία δεκαετία. Όπως υποστηρίζουν, πλήττουν πλοία που κατευθύνονται στο Ισραήλ ή «συνδέονται» με αυτό, σε ένδειξη «αλληλεγγύης» προς τους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας, εξαιτίας του πολέμου που έχει εξαπολύσει το Ισραήλ εναντίον της Χαμάς, με τη στήριξη των ΗΠΑ, αλλά τα θύματα είναι κυρίως οι άμαχοι.

Εξαιτίας των επιθέσεων των Χούθι, με πιο πρόσφατη αυτή το πρωί της Τετάρτης κοντά στο στενό Μπαμπ Ελ-Μαντέμπ, διεθνείς ναυτιλιακές εταιρείες αναγκάστηκαν να αλλάξουν τις οδούς ναυσιπλοΐας για το διεθνές εμπόριο ανάμεσα στην Ευρώπη και στην Ασία, επιλέγοντας να μεταφέρουν πετρέλαιο και άλλα προϊόντα μέσω του Ακρωτηρίου της Καλής Ελπίδας αυξάνοντας το κόστος και τον χρόνο παράδοσης.

Στην επιστολή των Χούθι που εστάλη στον αναπληρωτή συντονιστή της ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ στην Υεμένη, Πίτερ Χόκινς, αναφέρεται ότι σύμφωνα με το «υπουργείο Εξωτερικών των Χούθι», θα «πρέπει να ενημερώσετε αξιωματούχους και εργαζόμενους με αμερικανική και βρετανική υπηκοότητα να προετοιμαστούν να εγκαταλείψουν τη χώρα εντός 30 ημερών». Επίσης, δίνεται εντολή σε ξένες οργανώσεις να μην προσλαμβάνουν Αμερικανούς και Βρετανούς υπηκόους για τις δραστηριότητες των οργάνωσεών τους στην Υεμένη.

Προς το παρόν, το γραφείο του Πίτερ Χόκινς, ο οποίος είναι Βρετανός υπήκοος, δεν απάντησε στα αιτήματα για σχόλιο. Σε ανάλογα αιτήματα δεν απάντησαν ούτε οι πρεσβείες των ΗΠΑ και της Βρετανίας στην Υεμένη.

πηγή: efsyn.gr

*κεντρική φώτο: Αντάρτες Χούθι στην Υεμένη | AP Photo

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ