Οι τέσσερις νέες ελαφρύνσεις που έρχονται το 2020 | PellaNews

Οι τέσσερις νέες ελαφρύνσεις που έρχονται το 2020

Ο κ. Μητσοτάκης στην συνέντευξή του στο ALPHA δήλωσε σίγουρος ότι θα υπάρχει πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος που θα διατεθεί για την μείωση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης ένα χρόνο αργότερα. «Είχαμε σχεδιάσει την έναρξη της μείωσης για το 2021 αλλά μπορούμε να το κάνουμε το 2020 και ενδεχομένως να μπορούμε να την καταργήσουμε πλήρως το 2021» είπε ο Πρωθυπουργός.

Στην ίδια συνέντευξη ο Πρωθυπουργός είπε ότι ναι μεν είχε προγραμματιστεί το 2020 να ολοκληρωθεί η μείωση των συντελεστών φορολογίας των επιχειρήσεων από το 24% στο 20%. Αποκάλυψε όμως ότι η υπάρχει η δεύτερη σκέψη αντί να γίνει αυτό να προχωρήσει η Κυβέρνηση σε μια πιο επιθετική μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. «Μπορεί να αποφασίσουμε να δώσουμε εκεί τον επιπλέον δημοσιονομικό χώρο. Να κάνουμε μια πιο επιθετική μείωση στην φορολογία της εργασίας» είπε ο Πρωθυπουργός αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο η εισφορές για κύρια σύνταξη για τους μισθωτούς να μειωθούν παραπάνω από 1% από τον Ιούλιο όπως έχει προγραμματιστεί.

Παράλληλα βέβαια το οικονομικό επιτελείο προετοιμάζει περισσότερο παρασκηνιακά, την μείωση του τέλους επιτηδεύματος τουλάχιστον κατά 50% μέσα στο 2020. Η συγκεκριμένη επιβάρυνση δικαιολογεί τον όρο «χαράτσι»καθώς δεν έχει αναλογικότητα και επιβάλλεται περίπου ως τιμωρία σε περίπου 1,8 εκατομμύρια φορολογούμενους που έχουν εισοδήματα από επιχειρηματική δραστηριότητα . Κλιμακώνεται δε από τα 650 ευρώ για ατομικές εταιρίες και ελεύθερους επαγγελματίες 800 ευρώ το χρόνο για τουριστικές επιχειρήσεις σε πόλεις με πληθυσμό έως 200.000 κατοίκους 1000 ευρώ το χρόνο για επιχειρήσεις σε πόλεις με πληθυσμό πάνω από 200.000 κατοίκους και 600 ευρώ για κάθε υποκατάστημα επιχείρησης . Το μέτρο φέρνει στα δημόσια ταμεία κάθε χρόνο έσοδα τα τάξης των 390 εκ ευρώ. Ο στόχος είναι και αυτή η επιβάρυνση να εξαλειφθεί πλήρως με μια πρώτη δόση το 2020 και μια δεύτερη το 2021.

περισσότερα εδώ