Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος: Ο τεχνολογικός πολιτισμός καλείται να δώσει απαντήσεις σε σημαντικά ερωτήματα

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη για τα εγκαίνια του Β Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου της Ιεράς Συνόδου με θέμα την θεολογία και την Οντολογία της τεχνολογίας. Ο Παναγιώτατος μίλησε στα εγκαίνια του Συνεδρίου για την σχέση της πίστης, της Εκκλησίας με την τεχνολογία.
O Παναγιώτατος στην ομιλία του σημείωσε, μεταξύ άλλων:
“Βιούμεν κατά τα τελευταία έτη την διάδοσιν και την εμβέλειαν της «τεχνητής νοημοσύνης», η οποία θεωρείται η κορωνίς των επιτευγμάτων της τεχνολογικής προόδου. Αι εφαρμογαί της επεκτείνονται εις όλα τα πεδία της ανθρωπίνης ζωής. Υποστηρίζεται μάλιστα ότι οφείλομεν πλέον να ομιλώμεν περί της «προ της τεχνητής νοημοσύνης» και της «μετά από αυτήν» περιόδου της πορείας του πολιτισμού.
Ουδείς νουνεχής δύναται να αμφισβητήση συνολικώς τας ευεργεσίας της επιστήμης και της τεχνολογίας. Αδιαμφισβήτητον είναι όμως και το γεγονός ότι η επιστήμη, παρά την άποψιν ότι «θα ήταν αυταπάτη να πιστεύουμε ότι μπορούμε να βρούμε αλλού, ο,τι δεν μπορεί αυτή να μας δώση», δεν δύναται να προσφέρη απαντήσεις και λύσεις εις τα μεγάλα υπαρξιακά και κοινωνικά προβλήματα, τα οποία ταλανίζουν την ανθρωπότητα, όπως η βία, η άδικία, ο θρησκευτικός φονταμενταλισμός, τα αδιέξοδα των ανθρωπίνων σχέσεων, και προ πάντων, ο «έσχατος εχθρός», ο θάνατος. Απαντήσεις εις αυτά τα προβλήματα προσφέρουν όμως αλλαι δυνάμεις, με πρώτην την θρησκευτικήν πίστιν. Είναι βέβαιον ότι, ομού μετά της επιστήμης και της τεχνολογίας, της συγχρόνου «υπερδυνάμεως», το μέλλον της ανθρωπότητος συνδέεται με την πνευματικήν «μεγάλην δύναμιν», την θρησκείαν. Άνευ αναφοράς εις την θρησκείαν δεν δυνάμεθα να κατανοήσωμεν το παρελθόν, να αναλύσωμεν την σύγχρονον κατάστασιν, να φαντασθώμεν το μέλλον και να νοηματοδοτήσωμεν την ύπαρξιν μας.”
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του επεσήμανε:
“Η Ορθόδοξος Εκκλησία και η θεολογία της θα συνεχίσουν να ενδιαφέρωνται δια τας επιστημονικάς εξελίξεις, δια τον πολιτισμόν και τους πολιτισμούς, δια τα κοινωνικά δρώμενα και τας ιστορικάς συνθήκας, εντός των οποίων εκτυλίσσεται η ζωή των πιστών. Αι εντάσεις, που είναι αναπόφευκτον να υπάρχουν μεταξύ χριστιανικής ταυτότητος και εκάστοτε συγχρόνου βιοτής, οφείλουν να λειτουργούν ως ευκαιρία δια δημιουργικήν συνάντησιν, ανάδειξιν της επικαιρότητος του χριστιανικού Ευαγγελίου και των ζωτικών δια τον άνθρωπον και τον κόσμον αρχών και αληθειών της Ορθοδόξου παραδόσεως. Ποτέ η εσωστρέφεια δεν ωφέλησε την Εκκλησίαν και την ιεράν αποστολήν της. Η κλειστότης είναι απομάκρυνσις από το πνεύμα των Πατέρων και όχι επιστροφή εις αυτό.
Χαιρόμεθα ιδιαιτέρως δια την ενασχόλησιν της Ορθοδόξου θεολογίας με την τεχνολογίαν. Εις την συνάντησιν αυτήν πίστις και επιστήμη δεν συμμετέχουν ως αντίπαλοι, αλλά ως συνεργάται και εταίροι εις την διακονίαν του ανθρώπου. Η άποψις περί αναποφεύκτου συγκρούσεως πίστεως και επιστήμης προκύπτει από λανθασμένην κατανόησιν της ουσίας και της στοχοθεσίας των δύο αυτών μεγάλων πνευματικών δυνάμεων, της πίστεως και της επιστήμης, δηλαδή. Εις τον διάλογόν των αναδεικνύεται επίσης η αλήθεια, ότι το ανθρώπινον πρόσωπον είναι πάντοτε «περισσότερον από αυτό που δύναται να συλλάβη η επιστήμη», ότι η προσέγγισις του ανθρώπου ως θείου δημιουργήματος, κατ’ εικόνα Θεού και καθ’ ομοίωσιν Αυτώ, δίδει εις την ύπαρξίν του την υψίστην δυνατήν αξίαν, ενώ η άρνησις του «Υπερβατικού» οδηγεί εις βαθμιαίαν μείωσιν του σεβασμού προς τον άνθρωπον. Ομού μετά της λήθης της διαστάσεως του «θρησκευτικού μυστηρίου», υποχωρεί και η αίσθησις δια την αξιοπρέπειαν του ανθρωπίνου προσώπου». [Διαβάστε την ομιλία εδώ].
το viosimi.gr σας παρουσιάζει την ομιλία του
viosimi.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
-
Ο Αριδαιώτης Δημήτρης Κιουλ «κούρεψε» την Εθνική Ελλάδος!
03 Οκτωβρίου 2025
ΣΧΟΛΙΑ