«Όχι» στην υποβάθμιση των πτυχίων φωνάζουν οι καλλιτέχνες – Διαμαρτυρία αρχαιολόγων για το νομοσχέδιο των μουσείων

Με ένα δυναμικό δρώμενο χορού, δραματουργίας και έκφρασης διαμαρτύρονται οι καλλιτέχνες στη Θεσσαλονίκη, που ζητούν την κατάργηση του ΠΔ 85 που εξισώνει τα διπλώματά τους με απολυτήρια Λυκείου.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΕΛΙΝΑ ΤΟΥΚΟΥΣΜΠΑΛΙΔΟΥ
Οι καλλιτέχνες αυτή την ώρα κάνουν πορεία στο κέντρο της πόλης, μετά από τη συγκέντρωσή τους γύρω από το άγαλμα Βενιζέλου στην πλατεία Αριστοτέλους τονίζοντας πως «η επίθεση στην τέχνη είναι επίθεση στην ελευθερία».
Οι καλλιτέχνες νωρίτερα πραγματοποίησαν δρώμενο όπου χόρευαν, διάβασαν τις διατάξεις του προεδρικού διατάγματος και φώναξαν από το έδαφος μέχρι να σηκωθούν και να υψώσουν τα χέρια ψηλά «κατά».
«Αποσκοπούμε στην κατάργηση του προεδρικού διατάγματος 85 αλλά έχουμε και μια σειρά άλλων αιτημάτων όπως η κατοχύρωση επαγγελματικών δικαιωμάτων. Είναι αιτήματα που αφορούν τους σπουδαστές αλλά και τους επαγγελματίες και την επαγγελματική μας πορεία», ανέφερε νωρίτερα ο σπουδαστής στη δραματική σχολή Βουτσινά, Θοδωρής Κουστολίδης.
Ο ίδιος συμμετέχει στην κινητοποίηση τονίζοντας πως «το προεδρικό διάταγμα 85 υποβαθμίζει με τον χειρότερο τρόπο τις τέχνες και τον πολιτισμό καθώς θεωρεί τους αποφοίτους όλων των καλλιτεχνικών σχολών, των δραματικών, των σχολών χορού, των ωδείων, απλούς αποφοίτους λυκείου και ανειδίκευτους, υποβαθμίζοντάς τους σε ΔΕ. Αυτό δεν έχει επιπτώσεις μονάχα στο πτυχίο που παίρνει κάποιος αλλά έχει άμεσες επιπτώσεις και στα επαγγελματικά δικαιώματα. Επομένως δε μπορεί να διεκδικήσει τα αυτονόητα στους χώρους εργασίας του και γίνεται έρμαιο της εκμετάλλευσης. Αντιμετωπιζόμαστε ως χομπίστες και ως μη επαγγελματίες».
Κινητοποίηση αρχαιολόγων για το νέο νομοσχέδιο περί της λειτουργίας πέντε μεγάλων ιδρυμάτων
Παράλληλα στην κινητοποίηση συμμετέχουν και αρχαιολόγοι από τη Μακεδονία και τη Θράκη για το νέο νομοσχέδιο για τα μουσεία, σύμφωνα με το οποίο θα αποκοπούν από τις υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού και θα μετατραπούν σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου.
Ο πρόεδρος του παραρτήματος Μακεδονίας Θράκης του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, Γιάννης Καρλιάμπας κάνει λόγο για «κατάργηση της έννοιας του πολιτισμού ως δημόσιο αγαθό».
Όπως υπογραμμίζει: «Διαμαρτυρόμαστε για τη μετατροπή των πέντε μεγάλων μουσείων της Ελλάδας, που σήμερα λειτουργούν ως ειδικές περιφερειακές υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού, σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου. Με το νομοσχέδιο αυτό έχει τελειώσει ήδη η διαβούλευση και έχει δρομολογηθεί η γνωστή διαδικασία συζήτησης σε επιτροπές. Είμαστε κοντά στην τελική ψήφισή του. Καταργείται η έννοια του πολιτισμού ως δημόσιο αγαθό».
Το νομοσχέδιο αφορά το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο και το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, με τον κ. Καρλιάμπα να εκφράζει την ανησυχία των αρχαιολόγων σχετικά με τον διορισμό απευθείας από τον εκάστοτε υπουργό ατόμων που ενδεχομένως δεν έχουν τα απαραίτητα προσόντα σε καίριες θέσεις για πολιτικούς σκοπούς.
thesstoday
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
-
Όταν ο Πάπας Λέων ΙΔ' συνάντησε τον Θανάση Βέγγο
09 Μαΐου 2025
ΣΧΟΛΙΑ