Όχι στις περικοπές ενισχύσεων για συνταξιούχους αγρότες από τους Υπουργούς Γεωργίας των κρατών – μελών της Ε.Ε.
Οι βασικές επιλογές για την στήριξη των αγροτικών εισοδημάτων στα πλαίσια της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής μετά το 2027 καθώς και του νέου Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου 2028 – 2034 (προϋπολογισμός) της Ε.Ε., ήταν βασικό θέμα ανταλλαγής απόψεων μεταξύ των Υπουργών Γεωργίας των κρατών μελών κατά την διάρκεια συνεδρίασης τους στο Λουξεμβούργο, την Δευτέρα 27 Απριλίου, εκφράζοντας μεταξύ άλλων έντονες αντιρρήσεις σε προτεινόμενες περικοπές από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις ενισχύσεις που λαμβάνουν οι συνταξιούχοι αγρότες
Αναλυτικότερα, σε σχετική ανακοίνωση του Συμβουλίου αναφέρονται τα εξής: «
«Οι υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με το πώς η στήριξη μπορεί να στοχεύσει καλύτερα στους αγρότες, διασφαλίζοντας παράλληλα μια δίκαιη κατανομή, διατηρώντας τη βιωσιμότητα των γεωργικών εκμεταλλεύσεων και ενισχύοντας την ανθεκτικότητα και την ανταγωνιστικότητα του τομέα. Οι υπουργοί συζήτησαν για την κατάλληλη ισορροπία μεταξύ ενός κοινού πλαισίου κανόνων της ΕΕ και της ευελιξίας, ιδίως για τη σταδιακή μείωση και το «όριο» των πληρωμών. Επίσης, εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για το γεγονός ότι η συζήτηση σχετικά με τον ορισμό του αγρότη θα διεξαχθεί στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του Συμβουλίου Γεωργίας και Αλιείας και τόνισαν τη σημασία της ανανέωσης των γενεών, η οποία δεν θα πρέπει να προωθείται εις βάρος των αγροτών που φτάνουν στην ηλικία συνταξιοδότησης.
Η συζήτηση αυτή βασίστηκε στο Συμβούλιο Γεωργίας και Αλιείας του Νοεμβρίου 2025, όπου οι υπουργοί συμφώνησαν γενικά για την ανάγκη βελτίωσης της στοχευμένης στήριξης του εισοδήματος προς τους ενεργούς αγρότες που συμβάλλουν στην επισιτιστική ασφάλεια, αναγνωρίζοντας παράλληλα την ποικιλομορφία των γεωργικών συστημάτων σε ολόκληρη την Ένωση.
Πραγματοποιήθηκε επίσης στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων για την ΚΑΠ μετά το 2027 και το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο (ΠΔΠ) 2028-2034. Οι υπουργοί παρείχαν καθοδήγηση για περαιτέρω εργασίες, χωρίς να επιδιώκουν να εξαγάγουν συμπεράσματα ή να προδικάσουν το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων για το ΠΔΠ.»
agro24.gr
ΣΧΟΛΙΑ