close search results icon

«Όχι» του Ανώτατου Δικαστηρίου σε γρήγορη απόφαση για το εάν ο Τραμπ μπορεί να διωχθεί

Η περιφερειακή δικαστής των ΗΠΑ Tanya Chutkan έχει βάλει την υπόθεση σε αναμονή.

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν θα δεχθεί αμέσως την έκκληση του ειδικού εισαγγελέα Τζακ Σμιθ να αποφασίσει εάν ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ μπορεί να διωχθεί για τις ενέργειές του για την ανατροπή των εκλογικών αποτελεσμάτων του 2020.

Το θέμα θα αποφασιστεί τώρα από το Εφετείο των ΗΠΑ για την Περιφέρεια της Κολούμπια, το οποίο έχει δείξει ότι θα ενεργήσει γρήγορα για να αποφασίσει για την υπόθεση. Ο ειδικός εισαγγελέας Τζακ Σμιθ είχε προειδοποιήσει ότι ακόμη και μια ταχεία εφετειακή απόφαση ενδέχεται να μην φτάσει στο Ανώτατο Δικαστήριο εγκαίρως για επανεξέταση και τον τελικό λόγο πριν από τις παραδοσιακές καλοκαιρινές διακοπές του δικαστηρίου.

Ο Σμιθ είχε πιέσει το Ανώτατο Δικαστήριο να παρέμβει λόγω ανησυχιών ότι η νομική διαμάχη για το θέμα θα μπορούσε να καθυστερήσει την έναρξη της δίκης του Τραμπ, η οποία έχει προγραμματιστεί τώρα για τις 4 Μαρτίου, μετά τις προεδρικές εκλογές του επόμενου έτους.

Η περιφερειακή δικαστής των ΗΠΑ Tanya Chutkan έχει βάλει την υπόθεση σε αναμονή, ενώ ο Τραμπ συνεχίζει τον ισχυρισμό του στα ανώτερα δικαστήρια ότι έχει ασυλία από δίωξη. Η Chutkan έθεσε το ενδεχόμενο να διατηρηθεί η ημερομηνία Μαρτίου εάν η υπόθεση επιστρέψει αμέσως στο δικαστήριο της.

Έχει ήδη απορρίψει τα επιχειρήματα της ομάδας Τραμπ ότι ένας πρώην πρόεδρος δεν μπορεί να διωχθεί για πράξεις που εμπίπτουν στα επίσημα καθήκοντα της θέσης.
«Οι πρώην πρόεδροι δεν απολαμβάνουν ειδικούς όρους για την ομοσπονδιακή ποινική τους ευθύνη», έγραψε η Chutkan στην απόφασή της την 1η Δεκεμβρίου. «Ο κατηγορούμενος μπορεί να υπόκειται σε ομοσπονδιακή έρευνα, κατηγορητήριο, δίωξη, καταδίκη και τιμωρία για οποιεσδήποτε εγκληματικές πράξεις που διαπράχθηκαν ενώ ήταν στην εξουσία».

Το Ανώτατο Δικαστήριο συμφώνησε χωριστά να εκδικάσει μια υπόθεση σχετικά με την κατηγορία της παρεμπόδισης μιας επίσημης διαδικασίας που ασκήθηκε εναντίον του Τραμπ καθώς και περισσότερων από 300 υποστηρικτών του που εισέβαλαν στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου 2021 .

Στην υπόθεση της ασυλίας, ο Σμιθ είχε προσπαθήσει να πείσει τους δικαστές να ασχοληθούν άμεσα με το θέμα, παρακάμπτοντας το εφετείο.

«Αυτή η υπόθεση παρουσιάζει ένα θεμελιώδες ερώτημα στο επίκεντρο της δημοκρατίας μας: εάν ένας πρώην πρόεδρος έχει απόλυτη ασυλία από την ομοσπονδιακή δίωξη για εγκλήματα που διαπράχθηκαν ενώ ήταν στην εξουσία ή προστατεύεται συνταγματικά από την ομοσπονδιακή δίωξη όταν έχει παραπεμφθεί αλλά δεν καταδικαστεί πριν από την έναρξη της ποινικής διαδικασίας», έγραψαν οι εισαγγελείς.

Ο Τραμπ κατηγορήθηκε για υπονόμευση εκλογών νωρίτερα φέτος.

Η ηχογράφηση τηλεφωνικής επικοινωνίας που δημοσιεύθηκε χθες, Πέμπτη, από αμερικανική εφημερίδα αποκαλύπτει ότι ο Ντόναλντ Τραμπ άσκησε πίεση σε Ρεπουμπλικανούς αξιωματούχους του Μίσιγκαν ώστε να τους αποτρέψει να επικυρώσουν τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών του 2020 στην κομητεία τους.

Σύμφωνα με την ηχογράφηση αυτή, που έδωσε στη δημοσιότητα η εφημερίδα The Detroit News, ο Τραμπ άσκησε πίεση στις 17 Νοεμβρίου 2020 σε δύο αξιωματούχους της εκλογικής επιτροπής του Μίσιγκαν ώστε να μην υπογράψουν το έγγραφο που επικύρωνε το αποτέλεσμα των εκλογών στην κομητεία τους, όπου ο Δημοκρατικός Τζο Μπάιντεν κέρδισε με διαφορά τον Ρεπουμπλικάνο αντίπαλό του.

πηγή: efsyn.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ