close search results icon

Ολα τα μέτρα για την αντιμετώπιση της βίας ανηλίκων

Ολα τα μέτρα για την αντιμετώπιση της βίας ανηλίκων

«Φρένο» στη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και στην πρόσβαση σε εφαρμογές με ακατάλληλο περιεχόμενο για παιδιά βάζει η κυβέρνηση, με στόχο να αντιμετωπίσει τα φαινόμενα βίας ανηλίκων.

Ενα από τα «όπλα» που ενεργοποιούνται, στο πλαίσιο της Εθνικής Στρατηγικής κατά της Βίας και της Παραβατικότητας των Ανηλίκων, που παρουσιάστηκε χθες, είναι το Kids Wallet, που είναι ήδη διαθέσιμο σε συσκευές iOS -σε λίγες ημέρες και σε Android-, ώστε οι γονείς να εποπτεύουν τα παιδιά τους και όχι να τα… κατασκοπεύουν, όπως δήλωσε ο αρμόδιος υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου.

Το Kids Wallet είναι ένα ψηφιακό εργαλείο που συνδυάζει τρεις βασικές λειτουργίες: τον γονικό έλεγχο, την επιβεβαίωση της ηλικίας και την ταυτοποίηση των παιδιών. Αυτό σημαίνει ότι οι γονείς έχουν τη δυνατότητα να ρυθμίζουν τις ιστοσελίδες και τις εφαρμογές στις οποίες θα έχουν πρόσβαση τα παιδιά τους, καθώς και τον χρόνο που θα αφιερώνουν σε αυτές. Επιπλέον, με την επιβεβαίωση της ηλικίας, η εφαρμογή βάζει αυτόματα «κόφτη» σε σελίδες με ακατάλληλο περιεχόμενο που θα έθεταν ενδεχομένως σε κίνδυνο τα παιδιά, ενώ λειτουργεί και σαν ψηφιακό πορτοφόλι, στο οποίο το ανήλικο μπορεί να αποθηκεύσει την ψηφιακή του ταυτότητα, διευκολύνοντας την πρόσβαση σε υπηρεσίες και εφαρμογές που απαιτούν επιβεβαίωση ηλικίας.

Μετά την εγκατάστασή του, το Kids Wallet τηρεί στοιχεία χρήσης, επιτρέποντας στους γονείς να έχουν εύκολη πρόσβαση σε στατιστικά δεδομένα για τον χρόνο που αφιερώνει το παιδί σε κάθε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, ενώ μπορούν να δουν αναλυτικές οδηγίες χρήσης και στην ιστοσελίδα kidswallet.gov.gr.

Ο κ. Παπαστεργίου τόνισε ότι το Kids Wallet είναι το πρώτο εργαλείο σε αυτό το επίπεδο πανευρωπαϊκά και κάλεσε τους γονείς να το εγκαταστήσουν στα κινητά των παιδιών τους. «Ξεκάθαρα, το κινητό και η εφαρμογή Kids Wallet δεν παρακολουθούν τα μηνύματα των παιδιών. Σεβόμαστε την προσωπικότητά τους, την ιδιωτικότητά τους. Ομως, οφείλουμε να συμφωνήσουμε με τα παιδιά μας ότι θα πρέπει να βλέπουν και να χρησιμοποιούν το κινητό με όρους και προϋποθέσεις», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Τα υπόλοιπα μέτρα

Πέρα, όμως, από το Kids Wallet, τα μέτρα που θα ληφθούν για την αντιμετώπισης της βίας των ανηλίκων είναι η εφαρμογή της κοινωνικής εργασίας αντί των αποβολών, αλλά και η δημιουργία Τεχνικών Γυμνασίων στα πρότυπα των ΕΠΑΛ.

Αναφερόμενος στην Εθνική Στρατηγική κατά της Βίας και της Παραβατικότητας των Ανηλίκων, ο υπουργός Επικρατείας, Ακης Σκέρτσος, επεσήμανε ότι έχει την εξής καινοτομία: «Συνδυάζει τη μελέτη της βίας με αυτήν της παραβατικότητας, καθώς αποτελούν συγκοινωνούντα δοχεία. Οι συμπεριφορές και οι πράξεις βίας μπορούν να οδηγήσουν σε παραβατικές συμπεριφορές, που από ένα σημείο και μετά καταλήγουν στην Αστυνομία και στη Δικαιοσύνη. Ομως, μιλάμε για παιδιά, μιλάμε για ανηλίκους, για ευάλωτες ψυχές που χρειάζεται να σταθούμε δίπλα τους με ευαισθησία με σεβασμό στα δικαιώματά τους, αλλά και με έμφαση στις υποχρεώσεις που έχουν τόσο οι γονείς όσο και τα παιδιά», σημείωσε ο κ. Σκέρτσος.

Για την αντιμετώπιση της ενδοσχολικής βίας και του εκφοβισμού, προωθείται η θεσμοθέτηση της αποβολής εντός σχολείου με προσφορά κοινωνικής εργασίας, ενώ θα ενσωματωθεί και μία καινοτόμος πρακτική που προβλέπει τη διαμεσολάβηση μεταξύ συνομηλίκων (peer mediators). Οπως δήλωσε η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Σοφία Ζαχαράκη, «είναι ώρα να δούμε την τιμωρία ως ευκαιρία – να γίνει το λάθος αφορμή για αλλαγή και προσωπική εξέλιξη. Ολες οι παρεμβάσεις και τα μέτρα στοχεύουν στο να φτιαχτεί ένα πλαίσιο ασφάλειας και προστασίας που αξίζει να έχει κάθε παιδί στο σχολείο, αλλά και εκτός αυτού. Προχωράμε συντονισμένα σε κοινές δράσεις, επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, αύξηση του αριθμού των συμβούλων εκπαίδευσης, αύξηση του αριθμού των ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών στα σχολεία, νέου τύπου αποβολή, που σημαίνει ότι δεν διώχνουμε το παιδί από τη σχολική πραγματικότητα. Εισάγουμε τον πολύ σημαντικό θεσμό της διαμεσολάβησης παιδιού προς παιδί, με στόχο να γίνουν τα ίδια τα παιδιά μας οι καλύτεροι πρεσβευτές της κοινωνικής συμπεριφοράς, που θα τα κάνει και θα μας κάνει να νιώθουμε ασφαλείς».

Η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής, Δόμνα Μιχαηλίδου, σημείωσε ότι «κανένα παιδί δεν γεννιέται βίαιο. Η βία μαθαίνεται. Και, δυστυχώς, συχνά ξεκινά από εκεί που δεν θα έπρεπε, από το ίδιο το σπίτι. Πρέπει, όμως, να είναι ξεκάθαρο ότι η βία ανηλίκων δεν είναι ιδιωτική υπόθεση πίσω από κλειστές πόρτες. Είναι ένα δημόσιο ζήτημα που απαιτεί πολιτική βούληση, θεσμική δράση και κοινωνική συστράτευση. Σήμερα, με το Εθνικό Σχέδιο Δράσης, κάνουμε ένα ακόμα βήμα για να σπάσουμε τον κύκλο της βίας. Επεκτείνουμε όσα ήδη ξεκινήσαμε, με κύριο μέλημά μας την προστασία, την πρόληψη και την ενδυνάμωση των παιδιών».

Παράλληλα, ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης, αφού υπενθύμισε τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την οπαδική βία, υπογράμμισε ότι ο αθλητισμός αποτελεί το ισχυρότερο αντίδοτο στη βία. «Στοχεύουμε στην πρόληψη, επιδιώκοντας να παρέχουμε περισσότερες και ποιοτικότερες αθλητικές εγκαταστάσεις στη νεολαία μας, ώστε να προσελκύσουμε όλο και περισσότερα παιδιά στον αθλητισμό. Μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας e-kouros γνωρίζουμε, π.χ., ότι το 2023 είχαμε 412.227 αθλητές, ένα κρίσιμο μέγεθος για εμάς, καθώς όσο αυξάνεται αυτός ο αριθμός τόσο περισσότερο μειώνονται οι βίαιες συμπεριφορές».

«Τα εγκλήματα κατά των ανηλίκων μπορεί να θεωρηθεί πλέον ότι έχουν ρατσιστικά χαρακτηριστικά, άρα έχουν υπαγωγή σε πιο βαριές ποινές. Αυτό το νομοθετήσαμε. Αυστηροποιήσαμε τις ποινές για εκείνους τους γονείς ή τους έχοντες την επιμέλεια ανηλίκων που παραμελούν να ασκήσουν τα καθήκοντά τους σωστά. Αυστηροποιήσαμε επίσης τις ποινές για αδικήματα κατά των ανηλίκων που διαπράττονται στο πλαίσιο της ενδοοικογενειακής βίας. Δημιουργήσαμε ένα νέο αδίκημα, της στρατολόγησης ανηλίκων για διάπραξη εγκλημάτων, και αυτό είναι σοβαρό ποινικό αδίκημα», εξήγησε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ

Συνεχής προσαρμογή, εξειδικευμένη διαχείριση

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ανέφερε ότι «τα κοινωνικά ζητήματα όπως η ανηλικότητα, η προστασία της ανηλικότητας, η ενδοοικογενειακή βία, γενικότερα η έμφυλη βία, δεν είναι αμιγώς αστυνομικά ζητήματα, όμως, τελικώς, καταλήγουν στην πόρτα της Αστυνομίας για διαχείριση -και μάλιστα κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες- και όλα αυτά απαιτούν εξειδικευμένη διαχείριση, συνεχή προσαρμογή και συνεχή ενίσχυση των εργαλείων πολιτικής που διαθέτουμε».

Οι δράσεις που αφορούν το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και περιλαμβάνει η Εθνική Στρατηγική:

Ανάπτυξη τοπικών δικτύων πρόληψης παραβατικότητας

Νέα εφαρμογή για τη συλλογή και επεξεργασία στατιστικών δεδομένων για τη βία και την παραβατικότητα ανηλίκων

Σχεδιασμός και υλοποίηση προγραμμάτων εκπαίδευσης για τους αστυνομικούς πρώτης γραμμής

Διυπηρεσιακά πρωτόκολλα και οδηγοί ενεργειών για τη διαχείριση των ανήλικων θυμάτων και θυτών με στόχο την αποφυγή δευτερογενούς θυματοποίησης

Εκπόνηση εσωτερικών κανονισμών λειτουργίας των σωφρονιστικών καταστημάτων για ανηλίκους, αξιοποιώντας τις διεθνείς και ευρωπαϊκές πρακτικές

Βελτίωση των συνθηκών στις υφιστάμενες και δημιουργία νέων δομών για ανηλίκους

Διαχείριση των ανηλίκων στα σωφρονιστικά καταστήματα ανάλογα με τις ιδιαίτερες ανάγκες τους και ενίσχυση του πλέγματος υποστήριξης

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

«Τίποτα δεν θα πετύχει χωρίς τους γονείς»

Στον ρόλο του αθλητισμού και στην κρισιμότητα της ψυχικής υγείας στάθηκε ο πρωθυπουργός στην παρουσία της Εθνικής Στρατηγικής κατά της Βίας και Παραβατικότητας Ανηλίκων, που παρουσιάστηκε στο Μέγαρο Μαξίμου. «Είναι εύκολο να γίνεις γονιός, αλλά το να είσαι γονιός είναι κάτι που είναι πολύ δύσκολο και απαιτεί πολλή υπομονή, τίποτα από όσα δρομολογούμε δεν μπορούν να γίνουν χωρίς τους γονείς που έχουν τον πρώτο λόγο της ανατροφής των παιδιών τους», ήταν το μήνυμα του κ. Μητσοτάκη.

«Με αφορμή τη σειρά Adolesence, την οποία παρακολούθησα με τη σύζυγό μου πριν από έναν μήνα, σημειώνω ότι η προσπάθειά μας ξεκίνησε πριν από αυτή τη σειρά ως μία απάντηση στη βιωματική εμπειρία ότι έχουμε ένα πρόβλημα που οξύνεται και απαιτεί ολιστική αντιμετώπιση», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

«Μας έχουν πει οι ειδικοί ότι ο εγκέφαλος του παιδιού αλλάζει στη φάση της προεφηβείας και όλοι γνωρίζουμε ότι το μεγαλύτερο ρίσκο ή η αμφισβήτηση της εξουσίας είναι μέρος αυτής της διαδικασίας», επισήμανε ο πρωθυπουργός και ενθάρρυνε τους γονείς να αξιοποιήσουν το νέο εργαλείο, αλλά και να συζητήσουν με τα παιδιά τους, για να καταλάβουν τι είναι αυτό που τους προβληματίζει.

«Το δεύτερο που δίνω σημασία είναι στον ρόλο του αθλητισμού. Η άθληση μπορεί να αποτελέσει δημιουργική εκτόνωση και τι σημαίνει να λειτουργεί κανείς σε μία ομάδα και να ισορροπεί ανάμεσα στα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις. Να σπρώξουμε τα παιδιά μας στον αθλητισμό, καθώς θέλοντας και μη όταν αθλούνται δεν έχουν πρόσβαση στη βία και έτσι έχουμε με έναν σμπάρο δύο τρυγόνια. Το τρίτο αφορά την ψυχική υγεία. Χαίρομαι που τα παιδιά μιλάνε πιο πολύ, αλλά απαιτεί και από την Πολιτεία την ανάπτυξη τέτοιων δομών και υπηρεσιών, δεν είμαστε εκεί που θέλουμε, αλλά είναι προτεραιότητα», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης.

«Θα παρακολουθούμε τη στρατηγική και την υλοποίησή της. Είναι εύκολο να γίνεις γονιός, αλλά το να είσαι γονιός είναι κάτι που είναι πολύ δύσκολο και απαιτεί πολλή υπομονή, τίποτα από όσα δρομολογούμε δεν μπορούν να γίνουν χωρίς τους γονείς που έχουν τον πρώτο λόγο της ανατροφής των παιδιών τους», επισήμανε χαρακτηριστικά.

φωτο ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI

eleftherostypos.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ