close search results icon

Ολυμπιακοί Αγώνες - Παρίσι 2024: «Πονοκέφαλος» η ασφάλεια στην Τελετή Έναρξης

Ολυμπιακοί Αγώνες - Παρίσι 2024: «Πονοκέφαλος» η ασφάλεια στην Τελετή Έναρξης

Το αυτονόητο ζητούμενο της ασφάλειας κατά την διάρκεια της Τελετής Έναρξης, παραμένει ο μεγάλος «πονοκέφαλος» των διοργανωτών, ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024, που θα φιλοξενηθούν στο Παρίσι. Η προετοιμασία συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς και το μεγάλο ζήτημα, αφορά στην παρέλαση που έχει προγραμματισθεί να γίνει στον Σηκουάνα.

Η εικόνα αναμένεται μοναδικά όμορφη και το θέαμα μεγαλειώδες, όπως επιθυμεί ο πρόεδρος της χώρας, Εμανουέλ Μακρόν, γι΄ αυτήν την καινοτομία, καθώς για πρώτη φορά στην Ιστορία της διοργάνωσης, η παρέλαση των αποστολών θα γίνει εκτός σταδίου.

«Ολοι εργάζονται κι εργάζονται πολύ. Τέτοια τελετή δεν έχει γίνει ποτέ. Η πρόκληση είναι τεράστια. Αλλά θα φθάσουμε εκεί και θα είμαστε έτοιμοι», δηλώνει ένας ανώτερος αξιωματούχος, ο οποίος θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Στις 26 Ιουλίου 2024, στις 20:24, περισσότερα από εκατό σκάφη… φορτωμένα με αποστολές αθλητών, θα κατέβουν στον Σηκουάνα, από το Pont d’Austerlitz στον Πύργο του Άιφελ, σε μία διαδρομή έξι χιλιομέτρων υπό το βλέμμα περίπου 600.000 θεατών για την προγραμματισμένη άφιξη στις 23:50.

Ωστόσο, λιγότερο από 1,5 χρόνο από την «D-Day», η μορφή της ναυτικής παρέλασης, που φαντάζονται ο αρχηγός του κράτους και η δήμαρχος της πρωτεύουσας, Αν Ινταλγκό, δεν έχει ακόμη αποφασισθεί οριστικά, καθώς το πιο σημαντικό ζήτημα, αφορά στο πλήθος των θεατών.

Τον περασμένο Νοέμβριο, ο υπουργός Εσωτερικών, Ζεράλντ Νταρμανέν, ανέφερε την παρουσία 100.000 θεατών που θα πληρώσουν για την παρουσία τους σε διακεκριμένες θέσεις στις κάτω αποβάθρες και περίπου 500.000 πολίτες, οι οποίοι θα βρίσκονται στις πάνω αποβάθρες του Σηκουάνα, χωρίς κόστος.

Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, θα υπάρχουν εκδοτήρια εισιτηρίων για συγκεκριμένες ζώνες, κάτι που σημαίνει, ότι οι θεατές δεν θα μπορούν να μετακινούνται από μία περιοχή σε κάποια άλλη.

Προς το παρόν, ο αριθμός των 600.000 θεατών δεν αμφισβητείται επίσημα, αλλά ορισμένοι προτείνουν ήδη τη μείωση του σε 500.000 ή ακόμη και σε 400.000 για λόγους ασφαλείας. Μόνο ο αριθμός των ατόμων που θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στις υψηλές πλατφόρμες παραμένει σταθερός, προς το παρόν.

Υπεύθυνος από τον Δήμο Παρισίων για την κορυφαία διοργάνωση, ο Πιερ Ραμπαντάν, εκτιμά ότι το πραγματικό ερώτημα που θα τεθεί, θα είναι ο συνολικός αριθμός των ανθρώπων που θα βρεθούν στον δημόσιο χώρο της πρωτεύουσας εκείνη την ημέρα: «Μάλλον πάνω από ένα εκατομμύριο».

Θέμα συζήτησης, αποτελεί και ο αριθμός των σκαφών που έχουν προγραμματισθεί να συμμετάσχουν στην παρέλαση στον Σηκουάνα και σύμφωνα με τον Ραμπαντάν θα είναι περίπου 100 για τις εθνικές αποστολές.

Σε κάθε περίπτωση, υπάρχουν ερωτήματα για τον αριθμό των αντιπροσωπειών που θα αρνηθούν να παρελάσουν, καθώς και για τον αριθμό εκείνων που θα συμφωνήσουν να είναι στο ίδιο σκάφος.

Σε αυτόν τον στολίσκο, θα προστεθούν είκοσι πλοία, αφιερωμένα στην ασφάλεια, όπως επίσης και ορισμένα που προορίζονται για την Cojo, για παραστάσεις ή για να ρυμουλκούν όσα χαλάσουν. Συνολικά, ο στόλος θα μπορούσε να φτάσει τα 150 σκάφη, σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος της διοργάνωσης.

Οι υπηρεσίες της αστυνομικής περιφέρειας των Παρισίων (PP) «δεν έχουν εργασθεί ποτέ ξανά σε σενάρια όπως αυτό», σημειώνει υψηλόβαθμος αστυνομικός και προσθέτει: «Οταν είναι κάτι επαναλαμβανόμενο, μπορούν να κάνουν «απολογισμούς», να βελτιώσουν και να διατηρήσουν ό,τι έχει λειτουργήσει. Εκεί, θα είναι ένα «μονοπλάνο».

Μία γενική δοκιμή της παρέλασης στον ποταμό που διαρρέει το Παρίσι, αναμένεται τον ερχόμενο Ιούλιο με «30 με 40 βάρκες», σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος των διοργανωτών, ενώ το εφετινό καλοκαίρι προγραμματίζονται και «test events».

Πάντως, μόνο για την τελετή έναρξης, ο Νταρμανέν σχεδιάζει να κινητοποιήσει «35.000 αστυνομικούς και χωροφύλακες», ενώ κατά την διάρκεια της διοργάνωσης, ο αρμόδιος υπουργός, υπολογίζει σε ημερήσια βάση την απασχόληση περίπου 30.000 μελών της αστυνομίας. Επίσης, εκτιμάται ότι 25.000 θα είναι οι ιδιιωτικοί πράκτορες ασφαλείας για τις εγκαταστάσεις. Στα τέλη Φεβρουαρίου, μόνο 3.000 από αυτούς τους πράκτορες είχαν προσληφθεί και 1.800 ήταν σε εκπαίδευση, σύμφωνα με τη νομαρχία της περιφέρειας Ile-de-France.

Ωστόσο, οι προσκλήσεις υποβολής προσφορών που ξεκίνησε η Cojo ήταν «ως επί το πλείστον ανεπιτυχείς», εκμυστηρεύεται μια πηγή που γνωρίζει το θέμα, καθώς οι εταιρείες του κλάδου θεωρούν τις τιμές πολύ χαμηλές.

Τέλος, η Γενική Διεύθυνση Εσωτερικής Ασφάλειας (DGSI) και όλες οι άλλες υπηρεσίες πληροφοριών θα κινητοποιηθούν πλήρως, δεδομένων των πολύ υψηλών απειλών που αφορούν όλα τα παγκόσμια γεγονότα όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες.

eleftherostypos.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ