close search results icon

Ομόφυλα ζευγάρια: Πώς κινούνται 33 αναποφάσιστοι βουλευτές της Ν.Δ.

Μεταξύ αποχής και καταψήφισης ο Λάκης Βασιλειάδης 

Ομόφυλα ζευγάρια: Πώς κινούνται 33 αναποφάσιστοι βουλευτές της Ν.Δ.

Ομόφυλα ζευγάρια: Μία εβδομάδα πριν, η «Κ» είχε καταγράψει πώς κινούνται και οι 158 βουλευτές της Ν.Δ., με τους αναποφάσιστους να αριθμούν 33 συνολικά βουλευτές.

Με δεδομένο πως αυτή η κατηγορία θα κρίνει τον τελικό συσχετισμό εντός της Κ.Ο., η «Κ» επανέρχεται στο θέμα με επίκεντρο τα 33 αυτά πρόσωπα και το πού κινούνται σήμερα, από τη στιγμή που το νομοσχέδιο έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και τις επόμενες δύο εβδομάδες θα έρθει προς ψήφιση.

Προς υπερψήφιση πλέον του νομοσχεδίου κινούνται η Μαρία Αντωνίου και ο Στράτος Σιμόπουλος, ο οποίος είχε επιφυλάξεις αλλά φαίνεται πως κάμφθηκαν μετά τις ανακοινώσεις για την ενίσχυση της οικογένειας. Με ενστάσεις εξακολουθεί να είναι ο Διαμαντής Γκολιδάκης, αλλά πλέον υπάρχουν πολλές πιθανότητες να κινηθεί προς το «ναι». Στην κατηγορία των αναποφάσιστων ήταν και η Σέβη Βολουδάκη, που έχει μεν επιφυλάξεις, αλλά συμφωνεί επί της αρχής με τη μεταρρυθμιστική ατζέντα και εικάζεται βασίμως πως τελικά θα υπερψηφίσει. Επιφυλάξεις διατηρεί ακόμη ο Λάζαρος Τσαβδαρίδης, λέγοντας ωστόσο σε συνομιλητές του πως η υπερψήφιση είναι κάτι που εξετάζει σοβαρά.


Από τους αναποφάσιστους, στη ζώνη της αποχής κινούνται πλέον ο πρώην υπουργός Γιάννης Οικονόμου, που έθεσε και ιδεολογικό πλαίσιο στην απόφασή του, ο υφυπουργός Γιάννης Μπούγας, που το έχει δηλώσει δημοσίως, η επίσης υφυπουργός Μαρία Κεφάλα, ενώ την ίδια στάση σκέπτεται να κρατήσει και ο Χρήστος Κέλλας. Προς την αποχή κινείται και ο Στέλιος Πέτσας, που έχει πολλές επιφυλάξεις για την υιοθεσία. Ακόμη, ο Μάρκος Καφούρος, βουλευτής Κυκλάδων, δεν θα υπερψηφίσει το νομοσχέδιο και κινείται κι αυτός στη ζώνη της αποχής.


Στους 94 «γαλάζιους» βουλευτές που θα υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια έχουν προστεθεί τις τελευταίες ημέρες άλλοι πέντε.


Εκείνοι που παραμένουν στη ζώνη των αναποφάσιστων δεν είναι λίγοι. Ο Θοδωρής Ρουσόπουλος, άρτι εκλεγείς πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης είναι μεταξύ υπερψήφισης και αποχής. Ο Τάκης Θεοδωρικάκος, ο Γιάννης Κεφαλογιάννης και ο Θανάσης Ζεμπίλης δεν έχουν αποφασίσει και κινούνται επίσης μεταξύ υπερψήφισης και αποχής. Ο Σπύρος Κουλκουδίνας δηλώνει επίσης μεταξύ κυρίως αυτών των δύο επιλογών, όπως και ο Τάσος Δημοσχάκης, ο Χρήστος Δερμεντζόπουλος, ο Γιώργος Στύλιος, ο Γιάννης Γιάτσιος. Μεταξύ αποχής και καταψήφισης εξακολουθούν να είναι ο Κώστας Βλάσης, ο Γιάννης Ανδριανός, ο Δημήτρης Κούβελας, ο Χρήστος Μπουκώρος, ο Γιώργος Βλάχος, ο Θανάσης Μπούρας, ο Μιχάλης Παπαδόπουλος, ο Λάκης Βασιλειάδης, ο Νίκος Βλαχάκος, ο Θανάσης Λιούτας, ο Χριστόδουλος Στεφανάδης, ενώ ο Γιάννης Πασχαλίδης από την Καβάλα δεν εκφράζει τις προθέσεις του. Τέλος, στη ζώνη της καταψήφισης έχουν περάσει ο Νότης Μηταράκης και η Φωτεινή Αραμπατζή.


Η αριθμητική

Από τους 94 που ήταν υπέρ δεδηλωμένα την περασμένη εβδομάδα έχουμε φτάσει πλέον στον αριθμό 99. Εκείνοι που επιλέγουν την αποχή έχουν αυξηθεί αρκετά και από 9 είναι πλέον 14, ενώ οι 22 που είναι κατά του νομοσχεδίου έχουν αυξηθεί στους 24. Παραμένουν στη ζώνη των αναποφάσιστων 21 βουλευτές, κάτι που σημαίνει πως στην τελική ευθεία οι βουλευτές που θα υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο θα ξεπεράσουν κατά πάσα πιθανότητα τους 110. Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως αυτή τη στιγμή το Μέγαρο Μαξίμου έχει σταματήσει την επικοινωνία με τους βουλευτές, καθώς δεν θέλει να δώσει την αίσθηση πως ασκεί πιέσεις από τη στιγμή που τα πάντα έχουν ειπωθεί δημοσίως και το νομοσχέδιο έχει αναρτηθεί. «Θα επιλέξουν με βάση τη συνείδησή τους», λέει αρμόδια πηγή στην «Κ».


Σταύρος Παπαντωνίου – kathimerini.gr



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ