close search results icon

ΟΠΕΚΕΠΕ: Ο αιφνιδιασμός από την κυβέρνηση με την Εξεταστική - Για «συγκάλυψη» μιλάει η αντιπολίτευση

Η κίνηση ματ της κυβέρνησης, οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης. 

Στην πρόταση σύστασης εξεταστικής επιτροπής από το 1998 έως σήμερα για την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ, προχωράει η κυβερνητική πλειοψηφία, με απόφαση του πρωθυπουργού, με την αντιπολίτευση -μετά τον αρχικό αιφνιδιασμό- να αντιδρά καταγγέλλοντας συγκάλυψη.

Όπως λένε στο Μαξίμου, σκοπός της εξεταστικής επιτροπής θα είναι να ερευνήσει τα πάντα μακριά από μικροκομματικές σκοπιμότητες, ώστε να αναζητηθούν οι παθογένειες, να εντοπιστούν τα προβλήματα και να υπάρξει πλήρης διαφάνεια προς όφελος των παραγωγών.

«Η σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής θα βοηθήσει και στην κατεύθυνση της ουσιαστικής διερεύνησης τυχόν ποινικών ευθυνών και μάλιστα χωρίς να περιορίζεται μόνο σε συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα», διευκρίνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας θα κατατεθεί τα επόμενα 24ωρα στη Βουλή και στην Εξεταστική Επιτροπή και εκεί:

  • Θα εξετασθούν οι πράξεις των διοικήσεων του ΟΠΕΚΕΠΕ από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα, οι προτάσεις τους προς τις πολιτικές ηγεσίες και ποια η ανταπόκρισή τους. Στο ίδιο πλαίσιο θα διερευνηθεί από ποιους υπουργούς διαβιβάστηκαν υποθέσεις απάτης στις δικαστικές αρχές και συνολικά τι έπραξαν οι διοικήσεις του Οργανισμού για τις περιπτώσεις των «κόκκινων» ΑΦΜ που εντοπίζονταν από τους διασταυρωτικούς ελέγχους.
  • Θα ελεγχθούν ποιοι ζήτησαν και πραγματοποίησαν διασταυρωτικούς ελέγχους, ποια τα αποτελέσματα και η διάρκειά τους, αλλά και ποια τα κενά του συστήματος. Θα διερευνηθεί ο ρόλος του Τεχνικού Συμβούλου και οι σχέσεις του με την λειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ, ενώ θα αναζητηθεί εάν υπήρχαν αθέμιτες επιρροές στον Οργανισμό ή αναποτελεσματικό σύστημα εσωτερικών ελέγχων.
  • Θα διερευνηθούν καίρια ζητήματα όπως η «τεχνική λύση», που υπήρξε διαχρονική επιλογή πολλών και διαφορετικών κυβερνήσεων και υπουργών, για να αντιμετωπιστεί το ζήτημα της καταβολής ενισχύσεων στους κτηνοτρόφους, αλλά και το θέμα του ορισμού των βοσκοτόπων, που έφερε την «τεχνική λύση».
  • Θα αναζητηθούν και θα εξεταστούν όλες οι αιτίες για την μη υλοποίηση μέχρι σήμερα των Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης και η συσχέτισή τους με το δασολόγιο, το κτηματολόγιο και τα υπόλοιπα ψηφιακά εργαλεία του ΟΠΕΚΕΠΕ.
  • Τα στοιχεία που διαβιβάστηκαν αμελλητί στη Βουλή για τους δύο πρώην υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, χωρίς αξιολόγηση σύμφωνα με το Σύνταγμα, δεν πληρούν τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για τη συγκρότηση Προανακριτικής Επιτροπής. Σημειώνουμε ότι δεν έχουν ασκηθεί καν διώξεις για τα υπόλοιπα μη πολιτικά πρόσωπα.

Η κίνηση «ματ» της κυβέρνησης

Ουσιαστικά στην κυβέρνηση θεωρούν πως με αυτή την κίνηση έκαναν «ματ», αφήνοντας «εκτός του κάδρου» την Αντιπολίτευση και επιβεβαιώνοντας έτσι - παρά την δυσμενή για την ίδια συγκυρία - την κυριαρχία της τόσο σε επίπεδο καθορισμού των εξελίξεων όσο και σε πολιτικό και κοινοβουλευτικό επίπεδο.

Η κυβέρνηση, με την πρωτοβουλία της να συσταθεί Εξεταστική Επιτροπή για τον ΟΠΕΚΕΠΕ από το 1998, αφενός αποδυναμώνει την Αντιπολίτευση και ιδίως την αξιωματική αντιπολίτευση – αφού την εμφανίζει αδύναμη να καθορίσει εκείνη τις εξελίξεις καταθέτοντας το προαναγγελθέν από καιρό αίτημα για Προανακριτική Επιτροπή – αφετέρου την τοποθετηθεί στο πλαίσιο των ευθυνών για το «διαχρονικό σκάνδαλο» και την εξαναγκάζει εν τέλει να παίξει το πολιτικό παιχνίδι σε καταγγελτικό μόνον επίπεδο.

Πέραν όμως, του ότι η κυβέρνηση εμφανίζεται να έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων και θέτει στη «γωνία» την αξιωματική αντιπολίτευση, από τη μία επιθυμεί να δείξει ότι ένα τέτοιο σκάνδαλο όπως αυτό του ΟΠΕΚΕΠΕ που τους «ακουμπάει» όλους, θα βρει την κάθαρσή του μόλις διερευνηθούν σε κάθε επίπεδο και διαχρονικά οι παθογένειες και οι πρακτικές που οδήγησαν στο σημείο αυτό, και από την άλλη να σηματοδοτήσει ότι το θέμα δεν είναι θέμα ποινικής ευθύνης, αλλά κατεξοχήν πολιτικό.

Και αυτό διότι η Εξεταστική Επιτροπή έχει αρμοδιότητες ανακριτή και εισαγγελέα και ερευνά συνολικά την υπόθεση και όχι ειδικώς ποινικές ευθύνες προσώπων και το πόρισμά της, αφορά πολιτικές ευθύνες. Ωστόσο εφόσον προκύψουν αποχρώσες ενδείξεις για ποινικές ευθύνες, τότε ζητείται από τη Βουλή να συστήσει Προανακριτική Επιτροπή, ο ρόλος της οποίας είναι η διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών για τα εμπλεκόμενα πρόσωπα.

Οι αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

Αντιδράσεις στην αντιπολίτευση προκάλεσε η κίνηση της κυβέρνησης να προτείνει σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τον ΟΠΕΚΕΠΕ, από την ίδρυση του οργανισμού το 1998, μέχρι σήμερα.

Σφοδρά πυρά εξαπέλυσε το ΠΑΣΟΚ κάνοντας, μεταξύ άλλων, λόγο «για οργανωμένο σχέδιο συγκάλυψης των πολιτικών ευθυνών»: «Σε αυτήν την κυβέρνηση, κανείς δεν ντρέπεται, κανείς δεν κοκκινίζει. Σήμερα έπεσαν οριστικά οι μάσκες και άρχισε να ξεδιπλώνεται το οργανωμένο σχέδιο συγκάλυψης των πολιτικών ευθυνών της κυβέρνησης και των ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών των πρώην Υπουργών της Νέας Δημοκρατίας».

    Και ο ΣΥΡΙΖΑ, από την πλευρά του έκανε λόγο για «προσπάθεια συσκότισης»: «Η Νέα Δημοκρατία προσπαθεί να συσκοτίσει τις βαρύτατες ευθύνες της για ένα ακόμα σκάνδαλο, αυτό του ΟΠΕΚΕΠΕ. Έξι χρόνια τώρα οποίο σκάνδαλο αποκαλυφθεί φταίνε πάντοτε οι «διαχρονικές παθογένειες» και ουδέποτε ο Κυριάκος Μητσοτάκης» αναφέρει, μεταξύ άλλων, η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ για την πρόταση σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής για τον ΟΠΕΚΕΠΕ με περίοδο διερεύνησης από το 1998. «Η μπάλα στην εξέδρα! Αποδεικνύεται ότι οι απειλές Βορίδη - Αυγενάκη έπιασαν τόπο. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη πιάστηκε ''με τη γίδα στην πλάτη''. Ακόμα μια φορά παρακάμπτει τη δικαιοσύνη ενώ υπάρχει δικογραφία στη Βουλή».

      «Απ' τη στιγμή που έχει διαβιβαστεί δικογραφία στη Βουλή με αναφορές σε ονόματα υπουργών, ο έλεγχος των οποίων πρέπει να ξεπεράσει τον γνωστό "σκόπελο" του νόμου περί ευθύνης υπουργών, η μη συγκρότηση Προανακριτικής Επιτροπής θα συνιστά εκ μέρους της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας της ΝΔ υπεκφυγή και απόπειρα συγκάλυψης ευθυνών, ιδιαίτερα από τη στιγμή που εκτός των άλλων τίθενται και θέματα παραγραφής» επισημαίνει και το ΚΚΕ σε σχόλιο του για την πρόταση της ΝΔ.

        Οι διαφορές Προανακριτικής και Εξεταστικής Επιτροπής

        Σύμφωνα με το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής, οι «Εξεταστικές των πραγμάτων Επιτροπές» συγκροτούνται για να διαπιστωθεί αν οι πολιτικές που ασκήθηκαν σε συγκεκριμένους τομείς και για συγκεκριμένη περίοδο είχαν το επιθυμητό αποτέλεσμα.

        Για την κατάθεση της πρότασης απαιτούνται υπογραφές από τουλάχιστον 60 βουλευτές και για την έγκρισή της απαιτείται απλή πλειοψηφία επί των παρόντων.

        Σύμφωνα με το άρθρο 145 του Κανονισμού της Βουλής «οι εξεταστικές επιτρoπές έχoυν όλες τις αρμoδιότητες των ανακριτικών αρχών, καθώς και τoυ εισαγγελέα πλημμελειoδικών, και ενεργoύν κάθε αναγκαία, κατά την κρίση τoυς, έρευνα για την επίτευξη τoυ σκoπoύ για τoν oπoίo συστάθηκαν…». Ωστόσο, οι εργασίες της εξεταστικής έχουν καθαρά πολιτικό και όχι ανακριτικό χαρακτήρα για τον λόγο αυτό οι συνεδριάσεις της δεν διέπονται από μυστικότητα, αντιθέτως είναι δημόσιες.

        Παράλληλα, η εξεταστική έχει δικαίωμα να ζητεί πρoφoρικές ή γραπτές πληρoφoρίες από δημόσιες αρχές, να καλεί - ακόμα και με βίαιη προσαγωγή - και να εξετάζει μάρτυρες, να ενεργεί αυτoψία ή να διατάσσει πραγματoγνωμoσύνη με τoυς όρoυς και τις διατυπώσεις πoυ πρoβλέπoνται από τις διατάξεις τoυ Kώδικα Πoινικής Δικoνoμίας. Στο τέλος των εργασιών καταθέτει πόρισμα, ενώ αν από τις έρευνες προκύψουν ενδείξεις - αποδείξεις τέλεσης ποινικών αδικημάτων από μέλη της κυβέρνησης υπάρχει η δυνατότητα κατάθεσης πρότασης προανακριτικής.

        Από την άλλη πλευρά για την κατάθεση πρότασης προκαταρκτικής εξέτασης απαιτούνται υπογραφές από τουλάχιστον 30 βουλευτές, ενώ για την έγκρισή της απαιτείται η θετική ψήφος τουλάχιστον 151.

        Οι προανακριτικές συγκροτούνται για να διερευνηθεί ενδεχόμενη τέλεση συγκεκριμένων ποινικών αδικημάτων από συγκεκριμένα μέλη της κυβέρνησης και εντός συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος. Οι εργασίες της Επιτροπής είναι μυστικές, ενώ το τελικό πόρισμα ζητά ή απορρίπτει την παραπομπή των ελεγχόμενων προσώπων στο Δικαστικό Συμβούλιο.

        Πότε και πώς θα τρέξουν οι εξελίξεις

        Ουσιαστικά μέσα στις επόμενες ώρες, (σ.σ σίγουρα την τρέχουσα εβδομάδα), αναμένεται στη Βουλή η κατάθεση της πρότασης για Εξεταστική από την ΚΟ της ΝΔ.

        Αυτή θα πρέπει να εγγραφεί και κατόπιν να εισαχθεί στην Ολομέλεια της Βουλής για συζήτηση και ψήφιση.

        Το ίδιο και η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για Προανακριτική Επιτροπή, από την κατάθεση της οποίας θα πρέπει να παρέλθουν επτά ημέρες, ώστε επίσης να εισαχθεί στην Ολομέλεια για να συζητηθεί και να απορριφθεί. Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή θα είναι δεύτερη Εξεταστική, μετά την Επιτροπή για και την σύμβαση 717 του σιδηρόδρομου.

        πηγή: cnn.gr

        ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

        ΣΧΟΛΙΑ