ΟΠΕΚΕΠΕ: Στο φως όλες οι κομπίνες - Γιατί η ΝΔ προτείνει σύσταση εξεταστικής επιτροπής;

ΓΕΩΡΓΙΑ ΑΘ. ΣΚΙΤΖΗ
Σε μια κίνηση που αιφνιδίασε τους πολιτικούς της αντιπάλους προχώρησε η κυβέρνηση με την απόφασή της να ζητήσει την σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής από την ίδρυση του ΟΠΕΚΕΠΕ, το 1998, έως σήμερα.
Αναλαμβάνοντας την πρωτοβουλία των κινήσεων, η Ν.Δ. έθεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης -και ειδικά αυτά που κυβέρνησαν τη χώρα- προ των ευθυνών τους, καλώντας τα να πουν «ναι» σε μία Εξεταστική Επιτροπή η οποία θα εξετάσει όλη την ιστορία του Οργανισμού και των επιδοτήσεων που έχουν χορηγηθεί, χωρίς να κουκουλωθεί το παραμικρό.
Μάλιστα, όπως τόνιζε κυβερνητικός αξιωματούχος, τα κόμματα της αντιπολίτευσης είχαν 20 μέρες για να καταθέσουν τις δικές τους προτάσεις και ενώ από την πρώτη στιγμή κατακεραύνωναν την κυβέρνηση, δεν έχουν καταθέσει ούτε μία.
Αντίστροφη μέτρηση
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ε.Τ.», η απόφαση ελήφθη από τον πρωθυπουργό, ενώ είχε προηγηθεί σειρά συσκέψεων, και το ανακοίνωσε χθες στους στενούς του συνεργάτες, στον πρωινό καφέ, στο Μέγαρο Μαξίμου. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση θα κατατεθεί σήμερα ή αύριο, αφού θα έχει ολοκληρωθεί η συγγραφή της από την Κ.Ο. της Ν.Δ.
Η απόφαση αυτή, που ελήφθη από το κυβερνητικό επιτελείο, είχε σαφή στόχο να διερευνηθούν όλες οι πτυχές του ζητήματος, μακριά από μικροκομματικές σκοπιμότητες και με σκοπό την αναζήτηση της αλήθειας και την εξυγίανση του συστήματος των επιδοτήσεων.
Τα ζητούμενα είναι τα εξής: Κάθαρση, αλλά και διαφάνεια, προς όφελος των παραγωγών, του αγροτικού και κτηνοτροφικού τομέα και συνολικά της χώρας.
Εξυγίανση
Στο Μέγαρο Μαξίμου, όλο αυτό το διάστημα, μελέτησαν προσεκτικά και διεξοδικά όλα τα δεδομένα και τα στοιχεία της δικογραφίας για την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ και κατέληξαν στην απόφαση για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, προκειμένου να φανούν όλα τα τρωτά του συστήματος και με αφορμή αυτήν την κίνηση να εξυγιανθεί το σύστημα των επιδοτήσεων. «Τα περί Εξεταστικής-πλυντηρίου, που επικαλείται η αντιπολίτευση, εμείς τα ακούμε βερεσέ», σχολίαζε στον «Ε.Τ.» κυβερνητικό στέλεχος.
Βασικοί λόγοι
Η απόφαση για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, η οποία μάλιστα θα κληθεί να εξετάσει τη λειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ από την ημέρα μηδέν, δηλαδή την πρώτη ημέρα της λειτουργίας του, το 1998, ελήφθη για τους εξής λόγους:
1 Στην κυβέρνηση θεωρούν ότι το ζήτημα του ΟΠΕΚΕΠΕ, ο οποίος ετησίως κατανέμει ενισχύσεις ύψους 2,5 δισ. ευρώ σε 645.000 παραγωγούς, είναι διαχρονικό. Η Εξεταστική Επιτροπή έχει την πλήρη δυνατότητα και ευχέρεια της διερεύνησης και η αναζήτηση ευθυνών θα γίνει με βάση τα πραγματικά περιστατικά και όχι μικροκομματικές επιδιώξεις.
2 Η χώρα μας, από το 1998 έως σήμερα, καλείται να πληρώσει ή έχει ήδη πληρώσει πρόστιμα άνω των 2,7 δισ. ευρώ. Με την Εξεταστική, θα αναζητηθούν τα αίτια για την επιβολή των προστίμων, θα διερευνηθούν σε βάθος τα προβλήματα και θα κλείσουν όλα τα κενά που προκαλούν σοβαρές οικονομικές κυρώσεις από την πλευρά της Ε.Ε.
3 Ολες οι διοικήσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ θα υποστούν τη «βάσανο» του ελέγχου, όπως και οι πολιτικές ηγεσίες. Με απλά λόγια, η έρευνα θα καταδείξει ποιοι υπουργοί, ανεξαρτήτως κομματικής προέλευσης, εντόπισαν και διαβίβασαν υποθέσεις απάτης στις δικαστικές αρχές. Ειδικά μετά την αποκάλυψη χιλιάδων «κόκκινων» ΑΦΜ, η ανάγκη αυτή καθίσταται επιτακτική.
4 Η Εξεταστική θα ελέγξει ποιοι ζήτησαν και πραγματοποίησαν διασταυρωτικούς ελέγχους, ποια τα αποτελέσματα και η διάρκειά τους, αλλά και ποια τα κενά του συστήματος.
5 Η κοινοβουλευτική αυτή επιτροπή για πρώτη φορά θα ασχοληθεί με την περίφημη «τεχνική λύση», η οποία χρησιμοποιήθηκε για την καταβολή ενισχύσεων στους κτηνοτρόφους, αλλά και το θέμα του ορισμού των βοσκοτόπων, που έφερε την «τεχνική λύση».
6 Στόχος, επίσης, της κυβέρνησης, μέσα από τις έρευνες που θα γίνουν, θα είναι και να δοθούν απαντήσεις γιατί δεν είχαν υλοποιηθεί έως σήμερα τα Διαχειριστικά Σχέδια Βόσκησης και η συσχέτισή τους με το Δασολόγιο, το Κτηματολόγιο και τα υπόλοιπα ψηφιακά εργαλεία του ΟΠΕΚΕΠΕ.
7 Τέλος, όπως υποστηρίζουν στην κυβέρνηση, τα στοιχεία που διαβιβάστηκαν αμελλητί στη Βουλή για τους δύο πρώην υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, χωρίς αξιολόγηση σύμφωνα με το Σύνταγμα, δεν πληρούν τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για τη συγκρότηση Προανακριτικής Επιτροπής.
Για να συσταθεί Εξεταστική Επιτροπή, στην ψηφοφορία πρέπει να πάρει θετική ψήφο από την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων, η οποία δεν μπορεί να είναι κατώτερη από τα δύο πέμπτα (2/5) τoυ όλου αριθμού των βουλευτών, δηλαδή από 120 βουλευτές.
ΣΦΟΔΡΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
Πιάστηκε στον ύπνο η αντιπολίτευση
Σφοδρά πυρά κατά της κυβέρνησης για την απόφαση να προτείνει σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ και κατηγορίες για απόπειρα συγκάλυψης εξαπέλυσε η αντιπολίτευση. Ο αιφνιδιασμός και η αμηχανία, ωστόσο, για την απώλεια της πρωτοβουλίας των κινήσεων είναι εμφανής και στη Χαριλάου Τρικούπη και στην Κουμουνδούρου. Συσκέψεις επί συσκέψεων και διακομματικές συνεννοήσεις είναι σε εξέλιξη από χθες, για να καθοριστεί μία πρώτη αντίδραση.
Αντιπροτάσεις
Σύμφωνα, λοιπόν, με πληροφορίες, η αντιπολίτευση θα ψηφίσει «όχι» στην Εξεταστική (σ.σ.: η πρόταση της Ν.Δ. αναμένεται το αργότερο ως το τέλος της εβδομάδας), με το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ και τον ΣΥΡΙΖΑ να ετοιμάζουν τις αντιπροτάσεις για σύσταση Προανακριτικής. Παράλληλα, θα ζητήσει ονομαστικές ψηφοφορίες στις διαδικασίες που ακολουθούν και στο πλαίσιο της Εξεταστικής που θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο και θα συνεχιστεί και το 2026 θα επιχειρήσει να αξιοποιήσει κάθε διαδικαστικό εργαλείο (λίστα μαρτύρων, ξεχωριστά πορίσματα κ.λπ.), ώστε να κρατήσει την υπόθεση ανοιχτή και επικεντρωμένη στην περίοδο 2019-2024 και στα πρόσωπα που κατονομάζει η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία.
Σημείο-κλειδί
Κρίσιμο στοιχείο είναι αν τις επόμενες ημέρες θα ευοδωθεί η προσπάθεια που ήδη έχει ξεκινήσει να συνεννοηθούν τα κόμματα για να μαζευτούν οι 120 υπογραφές, που είναι προϋπόθεση για να φτάσει η Προανακριτική στο βήμα της Ολομέλειας, ενώ ετοιμάζονται απαντήσεις για το εύλογο ερώτημα αν με τη στάση τους, κυρίως ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, προσπαθούν να αποφύγουν την έρευνα για την περίοδο πριν από το 2019, από το ξεκίνημα της λειτουργίας του «αμαρτωλού» Οργανισμού. Η συγκέντρωση 120 υπογραφών σημαίνει ότι θα καταφέρουν να συνεννοηθούν το ΠΑΣΟΚ (33), ο ΣΥΡΙΖΑ (26), το ΚΚΕ (21), η Νέα Αριστερά (11), η Πλεύση Ελευθερίας (6) και οι 23 από τους 25 ανεξάρτητους. Αλλιώς θα χρειαστούν τη συνδρομή της Ελληνικής Λύσης (11) ή της Νίκης (9).
Βολές
«Σε αυτήν την κυβέρνηση κανείς δεν ντρέπεται, κανείς δεν κοκκινίζει. Σήμερα έπεσαν οριστικά οι μάσκες και άρχισε να ξεδιπλώνεται το οργανωμένο σχέδιο συγκάλυψης των πολιτικών ευθυνών της κυβέρνησης και των ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών των πρώην υπουργών της Νέας Δημοκρατίας», ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Τσουκαλάς, και συνέχισε: «Ο κ. Μαρινάκης προανήγγειλε την καταψήφιση της πρότασης του ΠΑΣΟΚ για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής, χωρίς να απαντήσει στα κρίσιμα ερωτήματα που προκύπτουν από τη δικογραφία που διαβίβασε η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία κατεπειγόντως και με ρητή αναφορά στην ενδεχόμενη παραγραφή των ποινικών αδικημάτων. Ως δικαστής, εξέδωσε μονολεκτικά και χωρίς αιτιολογία αθωωτική απόφαση».
«Η μπάλα στην εξέδρα! Εξεταστική για τον ΟΠΕΚΕΠΕ προτείνει η Ν.Δ. – Από το 1998 μέχρι σήμερα!», τόνισε σε ανάρτησή του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζαχαριάδης.
«Απ’ τη στιγμή που έχει διαβιβαστεί δικογραφία στη Βουλή με αναφορές σε ονόματα υπουργών, ο έλεγχος των οποίων πρέπει να ξεπεράσει τον γνωστό “σκόπελο” του νόμου περί ευθύνης υπουργών, η μη συγκρότηση Προανακριτικής Επιτροπής θα συνιστά εκ μέρους της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας της Ν.Δ. υπεκφυγή και απόπειρα συγκάλυψης ευθυνών, ιδιαίτερα από τη στιγμή που, εκτός των άλλων, τίθενται και θέματα παραγραφής», επισημαίνει το ΚΚΕ.
«Η πρόταση της κυβέρνησης για συγκρότηση Eξεταστικής για τον ΟΠΕΚΕΠΕ από το 1998 (!) θα μπορούσε να είναι ένα ωραίο αστείο. Συνιστά, όμως, πρόκληση», ανέφερε, μεταξύ άλλων, και η Νέα Αριστερά.
eleftherostypos.gr
ΣΧΟΛΙΑ