close search results icon

Οργή στις τάξεις των Στρατιωτικών – Δεν υπάρχουν ΕΔ στο λεξιλόγιο της Υπουργού Κοινωνικής Συνοχής Δ. Μιχαηλίδου

Οργή στις τάξεις των Στρατιωτικών – Δεν υπάρχουν ΕΔ στο λεξιλόγιο της Υπουργού Κοινωνικής Συνοχής Δ. Μιχαηλίδου

Του Ηλία Προύφα

Συζήτηση έχει προκαλέσει η ανακοίνωση του νέου μηνιαίου στεγαστικού επιδόματος για δημόσιους λειτουργούς που μετακινούνται σε απομακρυσμένες περιοχές, καθώς οι στρατιωτικοί των Ενόπλων Δυνάμεων απουσιάζουν εντελώς από τις επίσημες δηλώσεις της υπουργού Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Δόμνας Μιχαηλίδου.

Συγκεκριμένα, σε τηλεοπτική της εμφάνιση στην εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ, η υπουργός παρουσίασε το νέο στεγαστικό πρόγραμμα, το οποίο αναμένεται να εφαρμοστεί από το 2026, με μηνιαίο επίδομα ύψους έως 200 ευρώ. Το μέτρο απευθύνεται σε δημόσιους υπαλλήλους που υπηρετούν σε νησιά, ορεινές και μειονεκτικές περιοχές.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Μιχαηλίδου:

«Θα δίνουμε κάθε μήνα επίδομα στους δημόσιους λειτουργούς που ζουν στα νησιά, στις ορεινές και μειονεκτικές περιοχές, είτε είναι δάσκαλοι είτε είναι γιατροί, είτε είναι πυροσβέστες, είτε είναι λιμενικοί, είτε είναι αστυνομικοί».

Η ξεκάθαρη αναφορά μόνο σε συγκεκριμένες κατηγορίες ένστολων – αστυνομικούς, πυροσβέστες, λιμενικούς – χωρίς την παραμικρή μνεία στους στρατιωτικούς, προκαλεί εύλογα ερωτήματα και ανησυχίες στους υπηρετούντες στις Ένοπλες Δυνάμεις, πολλοί από τους οποίους μετακινούνται τακτικά σε παραμεθόριες περιοχές, νησιά ή ορεινές μονάδες, με σημαντικές προσωπικές και οικονομικές επιβαρύνσεις.

Πρόκειται για μια παράλειψη που, αν δεν είναι τυχαία, συνιστά σαφή άνιση μεταχείριση εις βάρος των στρατιωτικών, οι οποίοι δεν θεωρούνται δικαιούχοι, ούτε καν αναφέρονται μεταξύ των δημοσίων λειτουργών που «θα ζουν με αξιοπρέπεια», όπως σημείωσε η υπουργός.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι οι στρατιωτικοί μετακινούνται υποχρεωτικά, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, σε περιοχές με υψηλό κόστος διαβίωσης, χωρίς πάντα να τους παρέχεται επαρκής στέγαση από την υπηρεσία. Η απουσία πρόβλεψης για ένταξή τους σε αυτό το νέο πρόγραμμα αναδεικνύει για ακόμα μία φορά την ανάγκη για ουσιαστική και δίκαιη πολιτική στήριξης προς όλους τους ένστολους, χωρίς διακρίσεις.

Το ερώτημα που παραμένει ανοιχτό είναι: Γιατί εξαιρούνται οι στρατιωτικοί; Και πότε – αν πότε – θα υπάρξει πρόβλεψη από άλλα υπουργεία για τη δική τους στήριξη στο κρίσιμο ζήτημα της στέγασης, όπως αντίστοιχα, πολύ σωστά μερίμνησε ο ΥΕΘΑ Νίκος Δένδιας, για Δάσκαλους και Γιατρούς ακριτικών περιοχών που ορισμένοι θα μπορούν να διαμείνουν στα νέα ΣΟΑ;

kranosgr.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ