close search results icon

Όταν το βαμβάκι "κλώτσησε" εκτός αγροτικού "κάδρου" το σιτάρι

Ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Δήμου Πέλλας Γιώργος Σιδηρόπουλος περιγράφει στην Πέλλαnews γιατί πάμε προς επισιτιστική κρίση και δύσκολη εποχή για αγρότες και καταναλωτές. 

Θα υπάρξει επισιτιστικό πρόβλημα. Το επιδοτούμενο βαμβάκι έχει εκτοπίσει στην Ελλάδα το σιτάρι και τα βοσκοτόπια. Η Ελλάδα, μαζί με την Ιταλία και την Ισπανία, είναι απολύτως εξαρτημένες από τους σιτοβολώνες της Ουκρανίας και της Ρωσίας. Είναι λάθος να υπάρχει καθησυχασμός στον κόσμο ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με τα σιτηρά γιατί οι δύο χώρες μαζί δίνουν το 14% της συνολικής παραγωγής, ενώ καλύπτουν το 30% των παγκόσμιων εξαγωγών (...).

(...)«Το βαμβάκι είχε εν μέρει, παλαιότερα, μία καλή εμπορική αξία, ήταν στην ανάπτυξη του. Το σκληρό σιτάρι έχει επάρκεια στην Ελλάδα, αυτό που ψάχνουμε σήμερα είναι το μαλακό σιτάρι, αυτό που φέρει τα άλευρα και φτιάχνουν οι μύλοι ψωμί, αρτοσκευάσματα. Το σκληρό σιτάρι χρησιμοποιείται από τις βιομηχανίες που φτιάχνουν μακαρόνια, γενικώς ζυμαρικά. Είναι καλύτερης ποιότητας σιτάρι», περιγράφει στην ΠΕΛΛΑNEWS, ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Δήμου Πέλλας Γιώργος Σιδηρόπουλος.

Όπως λέει «ο μαλακός σίτος απαξιώθηκε παλαιότερα επειδή επιδοτήθηκαν κάποια άλλα προϊόντα και δεν υπήρξε αυτή η Εθνική στρατηγική πολιτική. (...)

η συνέχεια του ενδιαφέροντος άρθρου και της συνέντευξης του Προέδρου Γ. Σιδηρόπουλου, στην Μεγαλοβδομαδιάτικη Πέλλαnews που κυκλοφορεί αύριο Τετάρτη 20 Απριλίου. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ