close search results icon

Ουδέν νεότερο για τα ακτοπλοϊκά

Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι υπάρχει περιθώριο για μειώσεις έως 30%.

Μια πρώτη συνάντηση είχαν σήμερα στο Μαξίμου στελέχη της κυβέρνησης με τους ακτοπλόους για τα ακριβά ναύλα παρά τις μειώσεις στις τιμές των καυσίμων, που θυμήθηκε να αγγίξει καταμεσής του Ιουλίου.

Απ' τη συνάντηση δεν προέκυψε κάτι χειροπιαστό, πέρα απ' το ότι στην κυβέρνηση αναμένουν τις προτάσεις των ακτοπλόων μέχρι το απόγευμα της Πέμπτης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη σύσκεψη τα στελέχη της κυβέρνησης, που συμμετείχαν, ζήτησαν από τους ακτοπλόους να εξαντλήσουν τις δυνατότητες που έχουν για καλύτερες τιμές στα βασικά δρομολόγια «κορμού» λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες και τις οικονομικές δυνατότητες της μέσης ελληνικής οικογένειας.

Όπως είναι ήδη γνωστό, στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι υπάρχει περιθώριο για μειώσεις έως 30%.

Από κυβερνητικής πλευράς ετέθη το ζήτημα ότι παρά τη σημαντική υποχώρηση στις τιμές των καυσίμων, η υποχώρηση αυτή δεν έχει αποτυπωθεί αντιστοίχως στις τιμές των εισιτηρίων.

Απ' την άλλη πλευρά, πληροφορίες αναφέρουν πως οι ακτοπλόοι είναι πρόθυμοι να προχωρήσουν σε συγκεκριμένες προτάσεις για πιο ανταγωνιστικά πακέτα εκπτώσεων προς συγκεκριμένες ομάδες επιβατών και συγκεκριμένα δρομολόγια υψηλής ζήτησης.

Οι εταιρείες δικαιολογούν τη διατήρηση των τιμών σε υψηλά επίπεδα επικαλούμενες την αύξηση του μισθολογικού και λειτουργικού κόστους, αλλά και το κόστος της μετάβασης στην πράσινη ακτοπλοΐα.

Εν μέσω αυτής της συζήτησης, εκπρόσωπος της Golden Star Ferries δίνοντας τη δική του εκδοχή για την κατάσταση με τα δυσθεώρητα ύψη των ακτοπλοϊκών ζήτησε κατάργηση του ΦΠΑ και επιδότηση των καυσίμων, ενώ τα έβαλε με τους συνδικαλιστές για την αύξηση του μισθολογικού κόστους και συνεπακόλουθα κατά την αντίληψη του του κόστους των εισιτηρίων.

Στη συνάντηση απ' την πλευρά της κυβέρνησης ως επικεφαλής συμμετείχε ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος ενώ είχε απέναντί του τον πρόεδρο του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας, Σπύρο Πασχάλη.

Μόνοι τους χαμήλωσαν τον πήχη

Αποκαλυπτική ήταν σήμερα η Σοφία Βούλτεψη (ΣΚΑΪ ), η οποία ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δε μπορεί να παρέμβει στις τιμές. Η υφυπουργός Μετανάστευσης μπορεί να τόνισε αρκετές φορές ότι δεν είναι αρμοδιότητά της το ζήτημα, όμως δήλωσε με νόημα ότι «η συνάντηση είναι για να εντοπιστούν τα προβλήματα και να γίνουν συστάσεις. Αποφάσισε να παρέμβει για να δει τι συμβαίνει. Προφανώς δεν μπορεί να ορίσει τις τιμές αλλά να ενημερωθεί για ποιο λόγο βρίσκονται εκεί».

Αλλά και ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης τα «μάσησε», λέγοντας ότι «θα προσεγγίσουμε το θέμα τεκμηριωμένα και όχι με λαϊκίστικες αντιλήψεις» και σημειώνοντας ότι «προφανώς δεν γίνεται να κάνουμε μια κρατική ακτοπλοϊκή εταιρεία».

Νωρίτερα είχε πραγματοποιηθεί συνάντηση μεταξύ κυβερνητικών στελεχών στο Μέγαρο Μαξίμου.

πηγή: efsyn.gr

κεντρική φώτο: EUROKINISSI / ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ