close search results icon

Ουκρανία: Το Κίεβο έπληξε γέφυρα που συνδέει την Κριμαία με την ηπειρωτική χώρα

Ουκρανία: Το Κίεβο έπληξε γέφυρα που συνδέει την Κριμαία με την ηπειρωτική χώρα

Η οδική γέφυρα Τσόνχαρ που συνδέει την ηπειρωτική Ουκρανία με την Κριμαία καταστράφηκε από ουκρανικό πυραυλικό πλήγμα την Κυριακή, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο RIA επικαλούμενο τον διορισμένο από τη Μόσχα κυβερνήτη της προσαρτηθείσας χερσονήσου, Σεργκέι Αξιόνοφ.

Σύμφωνα με τον κυβερνήτη της Χερσώνας Βλαντίμιρ Σάλντο -επίσης διορισμένος από τη Μόσχα- ένας αγγλογαλλικός πύραυλος Storm-Shadow έπληξε τη γέφυρα, μία από τις τρεις οδικές διασυνδέσεις της Κριμαίας με την Ουκρανία. Ο Σάλντο δεν παρουσίασε στοιχεία που να επιβεβαιώνουν τον ισχυρισμό του.

Και οι δύο αξιωματούχοι είπαν ότι η γέφυρα ήταν κλειστή για επισκευές.

Τον Ιούνιο η Ουκρανία έπληξε την ίδια γέφυρα, η οποία βρίσκεται πάνω στον δρόμο που χρησιμοποιούσε ο ρωσικός στρατός για τις μετακινήσεις του από την Κριμαία προς άλλα μέρη της Ουκρανίας τα οποία ελέγχει η Μόσχα.

Ο Σάλντο έγραψε στο κανάλι του στο Telegram ότι μια άλλη μικρή γέφυρα, στο στενό Τόνκι, που συνδέει την πόλη Χενίτσεσκ με το Αραμπάτ Σπιτ, στη βορειοανατολική ακτή της Κριμαίας, βομβαρδίστηκε και ένας άμαχος οδηγός τραυματίστηκε. Δεν είναι σαφές αν έχει διακοπεί η κυκλοφορία σε αυτήν τη γέφυρα. Ο Σάλντο πρόσθεσε ότι ένας αγωγός φυσικού αερίου που περνούσε από τη γέφυρα και εφοδίαζε το Χενίτσεσκ υπέστη ζημιές, με αποτέλεσμα να μείνουν χωρίς φυσικό αέριο περίπου 20.000 άνθρωποι. Το Χενίτσεσκ είναι το προσωρινό διοικητικό κέντρο του τμήματος της Χερσώνας που ελέγχουν οι Ρώσοι.

Οι επιθέσεις αυτές δυσχεραίνουν τις μετακινήσεις από και προς τη χερσόνησο, την οποία κατέλαβε η Ρωσία το 2014. Στις 17 Ιουλίου μια επίθεση που τα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης την απέδωσαν σε ουκρανικά, μη επανδρωμένα σκάφη επιφανείας, προκάλεσε ζημιές στη γέφυρα της Κριμαίας που συνδέει τη χερσόνησο με τη νότια Ρωσία. Τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου, άλλο ουκρανικό μη επανδρωμένο σκάφος, φορτωμένο με εκρηκτικά, προκάλεσε ζημιές σε ένα ρωσικό δεξαμενόπλοιο κοντά στην ίδια γέφυρα.

Eμφαση στο ναυτικό μέτωπο

Διευρύνεται το μέτωπο της ουκρανορωσικής πολεμικής αντιπαράθεσης (18 μήνες μετά την εισβολή Πούτιν στην Ουκρανία) με εντατικοποίηση του πολέμου στο ναυτικό μέτωπο της Μαύρης Θάλασσας.

Οι ουκρανικές δυνάμεις έπληξαν προχθές ρωσικό πετρελαιοφόρο με ναυτικό drone στη δεύτερη επίθεση σε ρωσικό πλοίο στη Μαύρη Θάλασσα μέσα σε δύο συνεχόμενες ημέρες. Το δεξαμενόπλοιο είναι μεταφοράς χημικών υλών και καυσίμων SIG, το οποίο βρίσκεται επί του παρόντος υπό καθεστώς κυρώσεων από τις ΗΠΑ για προμήθεια καυσίμων για τα ρωσικά αεροσκάφη που εδώ και 6 χρόνια ενεργούν στη Συρία σε υποστήριξη του καθεστώτος Ασαντ. Πηγές της ουκρανικής μυστικής υπηρεσίας (SBU) επιβεβαίωσαν χθες ότι η SBU και το ουκρανικό ναυτικό χτύπησαν το πλοίο κοντά στη γέφυρα του Στενού Kερτς (που συνδέει την Αζοφική με τη Μαύρη Θάλασσα) χρησιμοποιώντας ένα ναυτικό drone.

Η ρωσική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Θαλάσσιων και Ποτάμιων Μεταφορών (Rosmorrechflot) ανέφερε ότι το χτύπημα στο SIG σημειώθηκε 27 χιλιόμετρα νότια της γέφυρας του Στενού του Κερτς, ενώ Ρώσοι μιλμπλόγκερ ισχυρίστηκαν ότι η επίθεση ανάγκασε τις ρωσικές Αρχές να αναστείλουν την κυκλοφορία στη γέφυρα. Το ναυτικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος άνοιξε μία τρύπα δύο επί ένα μέτρο στο μηχανοστάσιο του SIG, με τα κρατικά ρωσικά Μέσα να ισχυρίζονται ότι δεν προκλήθηκε έκλυση πετρελαίου στη θάλασσα.

Οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν εδώ και καιρό βάλει στο στόχαστρο τη γέφυρα του Στενού Κερτς για να υποβαθμίσουν ως και να πλήξουν τη ρωσική στρατιωτική επιμελητεία στη Νότια Ουκρανία και ως εκ τούτου η επίθεση στο SIG είναι τμήμα μιας ευρύτερης επιχείρησης απενεργοποίησης πλοίων που εμπλέκονται στον εφοδιασμό των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων. Η γέφυρα είναι μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας να διακοπεί η ρωσική επιμελητεία κατά μήκος μιας κύριας επίγειας γραμμής επικοινωνίας από το Κρασνοντάρ της Ρωσίας προς την Ανατολική Χερσώνα και την παράνομα κατεχόμενη Κριμαία.

Ουκρανοί αξιωματούχοι εξέδωσαν προειδοποίηση στους ναυτικούς ότι η Ουκρανία μπορεί να χτυπήσει πλοία κοντά στα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας της Ρωσίας (ως μια απάντηση στα συνεχιζόμενα ρωσικά πυραυλικά πλήγματα κατά της Οδησσού και ιδίως των σιταποθηκών της Ουκρανίας) από τις 17 Ιουλίου, όταν η Μόσχα μονομερώς αποχώρησε από τη συμφωνία της Κωνσταντινούπολης για τα σιτηρά (που είχε υπογραφεί για την αποφυγή επισιτιστικής κρίσης). Η ουκρανική Κρατική Υδρογραφική υπηρεσία της Υπηρεσίας Θαλάσσιων και Ποτάμιων Μεταφορών δημοσίευσε χθες μια προειδοποίηση προς όλους τους ναυτικούς ανακοινώνοντας μια «στρατιωτική απειλή» κοντά στα εσωτερικά και εξωτερικά οδοστρώματα (και όχι μόνο) στα λιμάνια Taman, Anapa, Novorossiysk, Gelendzhik, Tuapse, ως και στο Σότσι.

Τα πλήγματα του ουκρανικού ναυτικού είναι πιθανότατα μέρος μιας καλά σχεδιασμένης επιχείρησης με στόχο τη δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών για μεγαλύτερες χερσαίες αντεπιθέσεις των ουκρανών σε Ζαπορίζια και Ανατολική Χερσώνα. Ενα μη επανδρωμένο αεροσκάφος του ουκρανικού ναυτικού χτύπησε το ρωσικό αποβατικό πλοίο κλάσης «Olenegorsky Gornyak» πριν τρία βράδια. Ο εκπρόσωπος της ουκρανικής Κύριας Διεύθυνσης Στρατιωτικών Πληροφοριών (GUR), ταξίαρχος Αντρέι Γιούσοφ, δήλωσε χθες ότι η ζημιά στο «Olenegorsky Gornyak» είναι πολύ σημαντική και εκτίμησε ότι το πλοίο δεν θα είναι επιχειρησιακό για αρκετό χρονικό διάστημα.

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου ανέφερε ότι το «Olenegorsky Gornyak» τυπικά εκχωρείται από τον Βόρειο Στόλο της Ρωσίας, αλλά εδώ και 18 μήνες μεταφέρει στρατιωτική βοήθεια μεταξύ Ρωσίας και κατεχόμενης Κριμαίας λόγω των διακοπών κυκλοφορίας στη γέφυρα του Στενού Κερτς που προκλήθηκαν από προηγούμενα ουκρανικά χτυπήματα. Οι παρελθούσες προσπάθειες της Ουκρανίας επικεντρώνονταν κυρίως σε ρωσικούς στρατιωτικούς στόχους στην ξηρά, αλλά τώρα είναι φανερό ότι οι ουκρανικές δυνάμεις επεκτείνουν τις επιχειρήσεις τους συμπεριλαμβάνοντας ναυτικούς στόχους ως μέρος αυτών των προσπαθειών.

Έτοιμη είναι η πρώτη ομάδα Ουκρανών πιλότων που θα συμμετάσχει στην εκπαίδευση σε αεροσκάφη F-16, φέρνοντας το Κίεβο ένα βήμα πιο κοντά στη χρήση ενός προηγμένου πολεμικού αεροσκάφους που θα μπορούσε να αποκρούσει περαιτέρω ρωσικές προσβολές. Σύμφωνα με έναν Αμερικανό αξιωματούχο και ένα άτομο εξοικειωμένο με τον ουκρανικό σχεδιασμό, οκτώ Ουκρανοί πιλότοι που μιλούν άπταιστα αγγλικά είναι έτοιμοι να ξεκινήσουν την εκπαίδευση στο μαχητικό αεροσκάφος, αμέσως μόλις γίνει επίσημα αποδεκτό το σχέδιο εκπαίδευσης που καταρτίζεται από Ευρωπαίους συμμάχους και εγκρίνεται από τις ΗΠΑ.

H Ελλάδα πάει για την «απόλυτη κυριαρχία» στους αιθέρες - Αναβαθμίζονται τα 38 F-16 Block 50

Ο Αμερικανός αξιωματούχος είπε περαιτέρω ότι 20 πιλότοι που μιλούν σχετικά καλά αγγλικά είναι διαθέσιμοι για να ξεκινήσουν μαθήματα γλώσσας στο Ηνωμένο Βασίλειο μόλις αυτόν το μήνα. Συνολικά, 32 Ουκρανοί πιλότοι (αρκετοί για δύο Μοίρες) έχουν εντοπιστεί και θα συμμετάσχουν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, αλλά η επάρκεια αγγλικής γλώσσας παραμένει ένα κομβικό σημείο. Ενας συνασπισμός 11 κρατών του ΝΑΤΟ θα βοηθήσει τους Ουκρανούς να μάθουν πώς να πετούν το αμερικανικό πολεμικό αεροσκάφος, ενώ μεγάλο μέρος της εκπαίδευσης αναμένεται να λάβει χώρα στη Δανία και τη Ρουμανία.

eleftherostypos.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ