close search results icon

Ουρουγουάη: Νερό με αλάτι για τους πολίτες, που καταγγέλλουν την Google για «λεηλασία»

Ο τεχνολογικός γίγαντας αγόρασε έκταση 72 στρεμμάτων για την κατασκευή κέντρου δεδομένων.

Σχέδιο για την κατασκευή ενός κέντρου δεδομένων της Google που θα χρησιμοποιεί εκατομμύρια λίτρα νερού την ημέρα έχει εξαγριώσει την Ουρουγουάη, η οποία πλήττεται από τη χειρότερη ξηρασία των τελευταίων 74 ετών.

Η έλλειψη νερού είναι τόσο σοβαρή που κηρύχθηκε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στο Μοντεβιδέο και οι αρχές πρόσθεσαν αλμυρό νερό στα δημόσια αποθέματα πόσιμου νερού, προκαλώντας εκτεταμένες διαμαρτυρίες.

Οι επικριτές, που κάνουν λόγο για «λεηλασία», υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση δίνει προτεραιότητα στο νερό για τις πολυεθνικές και τις αγροτικές επιχειρήσεις εις βάρος των ίδιων των πολιτών της. Ο Daniel Peña, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο της Δημοκρατίας στο Μοντεβιδέο, δήλωσε στον Guardian: “Μόνο ένα μικρό ποσοστό του νερού στην Ουρουγουάη χρησιμοποιείται για ανθρώπινη κατανάλωση. Το μεγαλύτερο μέρος χρησιμοποιείται για μεγάλες αγροτικές βιομηχανίες, όπως η σόγια, το ρύζι και η πολτοποίηση ξύλου. Τώρα έχουμε την Google”

7,6 εκατ. λίτρα νερού την ημέρα για την ψύξη των διακομιστών

Ο τεχνολογικός γίγαντας αγόρασε έκταση 72 στρεμμάτων για την κατασκευή κέντρου δεδομένων στο Κανελόνες, στη νότια Ουρουγουάη. Το κέντρο θα χρησιμοποιεί 7,6 εκατ. λίτρα νερού την ημέρα για την ψύξη των διακομιστών του, ποσότητα που ισοδυναμεί με την καθημερινή οικιακή κατανάλωση 55.000 ανθρώπων, σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Περιβάλλοντος. Το νερό θα προέρχεται απευθείας από το δημόσιο σύστημα πόσιμου νερού, σύμφωνα με τον Peña.

Το υπουργείο Βιομηχανίας της Ουρουγουάης αναφέρει ότι τα στοιχεία αυτά είναι ξεπερασμένα, επειδή η εταιρεία αναθεωρεί τα σχέδιά της και το κέντρο δεδομένων θα είναι “μικρότερου μεγέθους”.

Σε ανακοίνωσή της, η Google ανέφερε ότι ο κόμβος θα εξυπηρετεί τους χρήστες της Google σε όλο τον κόσμο, επεξεργαζόμενος αιτήματα για υπηρεσίες όπως το YouTube, το Gmail και το Google Search. “Το έργο του κέντρου δεδομένων της Ουρουγουάης βρίσκεται ακόμη σε διερευνητικό στάδιο και η τεχνική ομάδα της Google εργάζεται ενεργά με την υποστήριξη των εθνικών και τοπικών αρχών. Αναμένουμε ότι οι προκαταρκτικοί υπολογισμοί (όπως η προβλεπόμενη κατανάλωση νερού) θα υποστούν αναπροσαρμογές. Στην Google, η βιωσιμότητα βρίσκεται στον πυρήνα όλων όσων κάνουμε, και ο τρόπος με τον οποίο σχεδιάζουμε και διαχειριζόμαστε τα κέντρα δεδομένων μας δεν αποτελεί εξαίρεση”, αναφέρεται.

Συμβουλές για εμφιαλωμένο

Τα εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα βροχοπτώσεων και οι υψηλές θερμοκρασίες ρεκόρ έχουν αφήσει τον κύριο ταμιευτήρα της Ουρουγουάης στεγνό και τα ποτάμια άδεια. Για να αναπληρώσουν την έλλειψη, οι δημόσιες αρχές ύδρευσης έχουν αρχίσει να παίρνουν νερό από τις εκβολές του Ρίο ντε λα Πλάτα, όπου το θαλασσινό νερό αναμιγνύεται με το γλυκό νερό, με αποτέλεσμα το νερό της βρύσης να έχει αλμυρή γεύση.

Το νερό της βρύσης με τη δυσάρεστη γεύση έχει προκαλέσει σάλο σε μια χώρα που έχει το υψηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ στη Νότια Αμερική και ήταν το πρώτο κράτος στον κόσμο που ανακήρυξε την πρόσβαση στο νερό ως συνταγματικό δικαίωμα.

Η κυβέρνηση διπλασίασε τα επιτρεπόμενα επίπεδα χλωριούχου νατρίου στο νερό της βρύσης και συμβουλεύει τις εγκύους και τα άτομα με σοβαρές παθήσεις να μην το πίνουν.

Οι γονείς έχουν ενημερωθεί να παρασκευάζουν το βρεφικό γάλα με εμφιαλωμένο νερό και να μην προσθέτουν αλάτι στο φαγητό των παιδιών.Ο πρόεδρος της Ουρουγουάης, Luis Lacalle Pou, ανακοίνωσε έκτακτα μέτρα όπως η άρση των φόρων στο εμφιαλωμένο νερό και η διανομή δύο λίτρων (μισό γαλόνι) δωρεάν νερού την ημέρα σε 21.000 φτωχές ή ευάλωτες οικογένειες. Έχει επίσης υποσχεθεί να κατασκευάσει μια νέα δεξαμενή εντός 30 ημερών.

Όμως η δημόσια οργή παραμένει.

πηγή: naftemporiki.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ